Nükleer Enerjiye Devlet Desteği Söz Konusu Olamaz
Haber
12 Mart 2015 - Perşembe 10:25 Bu haber 3195 kez okundu
 
Nükleer Enerjiye Devlet Desteği Söz Konusu Olamaz
- Haberi
Nükleer Enerjiye Devlet Desteği Söz Konusu Olamaz

Enerjimagazin-Üstü kapalı olarak ingiltere'nin yeni bir nükleer santral planına karşı çıkan Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, nükleer enerjinin kamu kaynaklarıyla desteklenmesinin 'kesinlikle söz konusu olamayacağını' söyledi. ‘Enerji Birliği' toplantısına katılmak için gittği Brüksel'de açıklamalarda bulunan Gabriel, 'AB'de bazı ülkeler nükleer enerjiyi vergi paralarıyla desteklemek istiyor. Bunun kesinlikle söz konusu olamayacağını düşünüyoruz. Nükleer enerjinin kamu parasıyla desteklenmesini hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz. Nükleer enerji en pahalı [elektrik] üretim biçimi. 50 yıldır var, yeni değil ve tehlikeli' dedi.
Gabriel her ne kadar doğrudan işaret etmese de, sözlerinin Hinkley Point'de yeni bir nükleer santral inşa etmeyi planlayan ingiltere'ye yönelik olduğu anlaşılıyor. Avrupa Komisyonu geçtiğimiz yıl, Londra'nın tesise 16 milyar pound devlet desteği sağlama planını onaylamıştı.
Ancak bunun haksız rekabete yol açtığını söyleyen taraflar, yasal yollara başvuracağını söylüyor.
Almanya, 2011'deki Fukuşima faciasının ardından nükleer enerji üretimini sonlandırmaya karar vermiş ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmişti.
Nükleer enerjiyi destekleyen ülkelerden Romanya'nın Enerji Bakanı Andrei Gerea, Avrupa Komisyonu'nun Enerji Birliği'nden sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic'e bir mektup yazarak, AB'den 'güvenli ve sürdürülebilir, yeni nükleer enerji için destekleyici bir çerçeve'  oluşturmasını talep etti.
Reuters'ın ulaştığı mektupta Gerea, bu talebi kendi ülkesinin yanı sıra ingiltere, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya'yı da temsilen ilettiğini belirtti. euractiv
Kaynak: Editör:
Etiketler: Nükleer, Enerjiye, Devlet, Desteği, Söz, Konusu, Olamaz,
Yorumlar
Haber Yazılımı