Abdullah ATALAY: Elektrikte Satın Almalar EÜAŞ Üzerinden Gerçekleştirilmelidir
Haber
16 Ekim 2021 - Cumartesi 11:05 Bu haber 37049 kez okundu
 
Abdullah ATALAY: Elektrikte Satın Almalar EÜAŞ Üzerinden Gerçekleştirilmelidir
ELEKTRİK Haberi
Abdullah ATALAY: Elektrikte Satın Almalar EÜAŞ Üzerinden Gerçekleştirilmelidir

Enerji sektörünün duayen ismi, Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) E. Genel Müdürü ve Mensis Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah ATALAY, yaşanan gelişmelerin ithal kömürle elektrik üretimini zorunlu hale getirdiğine vurgu yaparak, "İthal kömüre dayalı üretim maliyetlerinin piyasa fiyatlarını domine etmemesi ve üreticinin küresel risklerden etkilenmemesi için satın almanın belirli bir süre için bu santrallerden maliyet ve kâr oranı belirlenerek EÜAŞ üzerinden gerçekleşmesi sağlanmalıdır" önerisinde bulundu.

Twitter hesabı üzerinden uyarı ve önerilerde bulunan ATALAY, kaynak türlerine göre maliyet farklılıklarının kârlılık konusunu önemli oranda etkilediğini belirterek, "Havalar soğudukça fiyatlar yükselecektir. Fiyat tavanı uygulaması ve nihai tüketiciye zam yansıtmama hassasiyeti arz güvenliğini etkileyebilir" dedi.

Küresel piyasalardan etkilenen ithal kömür ve doğal gaz fiyatlarının tüm öngörüleri alt üst ettiiğini söyleyen ATALAY, "Üreticiye sunulan doğal gaz fiyatlarını devlet regüle etmektedir. Ancak ithal kömür fiyatları tamamen küresel piyasalarda oluşmaktadır. Piyasa eşleşmeleri kaynak üretim maliyetleri açısından bir kısmında çok yüksek, bir kısmında da düşük avantajlar sağlayabilmektedir. İthal kömüre dayalı üretim maliyetleri ilk kez doğal gazla üretime karşı rekabet şansını kaybetmiştir. Avrupa'da tam tersi." ifadelerini kullandı.

Geçmişte ithal kömür maliyetleri yükseldiğinde farklı kaynaklardan (hidrolik, doğal gaz) üretim ikamesi yapılarak ihtiyaçların giderilebildiğine de değinen ATALAY, "Kuraklıktan ötürü bu yıl istenen oranda hidrolik potansiyel desteği sağlanamadığından ithal kömürle üretimin zorunlu hale geldiğine" dikkat çekti.

ATALAY açıklamasının son kısmında ise "İthal kömüre dayalı üretim maliyetlerinin piyasa fiyatlarını domine etmemesi ve üreticinin küresel risklerden etkilenmemesi için satın almanın belirli bir süre için bu santrallerden maliyet ve kâr oranı belirlenerek EÜAŞ üzerinden gerçekleşmesi sağlanmalıdır." önerisinde bulundu.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Remzi Ciğerli
Etiketler: abdullah atalay, mensis, enerji, elektrik
Yorumlar
Haber Yazılımı