Yeniköy ve Kemerköy 6'da 1 Fiyatına Satıldı
Haber
05 Mayıs 2014 - Pazartesi 10:25 Bu haber 6148 kez okundu
 
Yeniköy ve Kemerköy 6'da 1 Fiyatına Satıldı
PETROL Haberi
Yeniköy ve Kemerköy 6'da 1 Fiyatına Satıldı

Enerjimagazin-Türk Maden iş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri için flaş açıklamalarda bulundu. Türkiye Maden-iş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, “Yeniköy ve Kemerköy santralları önümüzdeki 25 yıl boyunca devlet tarafından işletilmeye devam etseydi, elde edilecek kazancın toplamı yaklaşık 12.5 milyar dolar olacaktı"
iki santralın 2 milyar 670 milyon dolara satıldığını anımsatan Süleyman Girgin, “Yeniköy ve Kemerköy santralları önümüzdeki 25 yıl boyunca devlet tarafından işletilmeye devam etseydi, elde edilecek kazancın toplamı yaklaşık 12.5 milyar dolar olacaktı. Yani santral, 6’da 1 fiyata satılmış” dedi.
Girgin, hükümetin, özelleştirmeye çıkardığı santralların zaten ömürlerinin sonuna yaklaştığı yönünde bir algı yaratmaya çalıştığını, ancak son revizyonlarla Yeniköy’ün en az 20, Kemerköy’ün de en az 30 yıl daha ömrünün uzadığını kaydetti.
Santralların ömür sorununun bir “aldatmaca” olduğunu vurgulayarak, ayrıca her iki santralı besleyecek 30 yıllık rezervin bulunduğunu belirtti. iki santralın 2 milyar 670 milyon dolara satıldığını anımsatan Girgin, “Yeniköy ve Kemerköy santrallarının bugünkü kurulum maliyeti 2 milyar 415 milyon dolardır. Bunun yanında Kemerköy Limanı, 250’si denize sıfır 550 lojman, 3 bin 500 dönüm arazi, TKi’nin makine parkı, atölyeleri, arazileri var. Bunlar da eklendiğinde rakam 2 milyar 887 milyon dolara çıkıyor. Ancak eldeki santrallar ve eldeki rezervler, önümüzdeki 25 yıl boyunca devlet tarafından işletilmeye devam etseydi, elde edilecek kazancın toplamı yaklaşık 12.5 milyar dolar olacaktı. Yani santral, 6’da 1 fiyata satılmış, 12.5 milyar dolar peşkeş çekilmiştir” dedi. Girgin, bu hesaba dayanarak santrallardan gelecek parayla cari açığı kapatacaklarını dile getiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Gelirlerinizden vazgeçerek cari açığı nasıl kapatacaksınız” sorusuna yanıt vermesini istedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın da ihale sürecinde işçilere “müsterih olun” mesajı gönderdiğini anımsatan Girgin, “Kütahya Seyitömer’deki olayların dumanı üstünde tüterken, oradaki özelleştirmeden sonra insanlar işten atılmışken, bakanın söylediği bu sözlerin hiçbir kıymeti yoktur. Böyle laflar, işçilerin zekâsıyla dalga geçmektir. Bizim mücadelemizi ya tam kavrayamadılar ya da kavramak istemiyorlar. Biz burada sadece kendi işimizin, geleceğimizin mücadelesini yürütmüyoruz. Bu santrallar ve madenler milletin malıdır. Biz aynı zamanda milletin malına sahip çıkıyoruz. Başbakan, her konudan kendine mağduriyet çıkarıyor ama asıl biz milletin mağdur edilmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Yeniköy, ve, Kemerköy, 6'da, 1, Fiyatına, Satıldı,
Yorumlar
Haber Yazılımı