Bakan Bayraktar: Silivri Doğal Gaz Depomuz Yüzde 100 Dolu
Haber
31 Aralık 2023 - Pazar 10:21 Bu haber 5399 kez okundu
 
Bakan Bayraktar: Silivri Doğal Gaz Depomuz Yüzde 100 Dolu
DOĞAL GAZ Haberi
Bakan Bayraktar: Silivri Doğal Gaz Depomuz Yüzde 100 Dolu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde yaptığı açıklamada bu kış doğal gazda arz güvenliği açısından herhangi bir sıkıntının öngörülmediğini vurgulayarak, “Bugün itibariyle bu depoda yüzde 100 doluluk oranına sahibiz. Dolayısıyla kışa son derece hazır giriyoruz. Burayı daha geliştirmek istiyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde yeni projemiz buradaki kapasiteyi 5.6 milyar metreküpe geliştirecek şekilde bir proje üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

Bakan Bayraktar, beraberindeki heyetle İstanbul'da kurulan Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde incelemelerde bulundu. Türkiye'nin enerji arz güvenliğinde kritik öneme sahip olan tesiste açıklamalarda bulunan Bayraktar, depolardaki doğal gaz doluluk oranına ilişkin bilgiler paylaştı.

“Kışa son derece hazır giriyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı tesiste, 4.6 milyar metreküplük bir doğal gaz hacminin depolandığını ifade eden Bakan Bayraktar, “Bugün itibariyle bu depoda yüzde 100 doluluk oranına sahibiz. Dolayısıyla kışa son derece hazır giriyoruz. Arz güvenliğiyle alakalı herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. Son yaptığımız yatırımlarla tek başına İstanbul'un bütün kış boyunca ihtiyacı olacak gazı karşılama kabiliyetine sahip bir tesis haline geldi. Bu kış ve önümüzdeki kışlarda arz güvenliğimiz açısından, özellikle İstanbul'un arz güvenliği açısından, bölgenin arz güvenliği açısından ilerleyen dönemde de doğal gaz ticaret merkezimizin ana üssü olması açısından bu tesisi önemli kılıyor. Çalışmalarımıza bu minvalde devam edeceğiz.” diye konuştu.  

“Kapasiteyi 5.6 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz”

Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin, Türkiye’nin doğal gazda merkez ülke olma noktasındaki en önemli unsurlarından bir tanesi olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Hem arz güvenliğimiz için hem de doğal gazda ihracatçı, doğal gazı satan, ticaretini yapan bir ülke olmamız açısından fiziki merkezlerden bir tanesidir. Burayı daha geliştirmek istiyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde yeni projemiz buradaki kapasiteyi 5.6 veya 6 milyar metreküpe yani 1 milyar metreküplük daha ilave kapasite geliştirecek şekilde bir proje üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde tesisin kapasitesini daha arttırmak istiyoruz.” şeklinde konuştu. 

Avrupa'nın en büyük doğal gaz yeraltı deposu

Tesisin son teknoloji ve çevreci sistemlerle donatıldığına dikkat çeken Bakan Bayraktar, “Burası aynı zamanda son derece çevreci bir tesis. Enerjisinin tamamını yenilenebilir enerjiden karşılayan tesisimize, önümüzdeki süreçte yeni bir ilave yatırım yaparak rüzgar tribünüyle kapasitesini daha da arttıracağız. Dolayısıyla hem çevredeki uygulamalarıyla hem de enerjisini karbonsuz, yenilenebilir enerjiden karşılaması noktasında Avrupa’da örnek bir tesis. Aynı zamanda denizde depolama kapasitesi yönüyle de Avrupa'nın en büyük doğalgaz yeraltı deposu.” dedi. 

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: alparslan bayraktar, doğal gaz, silivri
Yorumlar
Haber Yazılımı