Özge Özden: Yeşil Enerjinin Dönüşümünün Kalbinde Elektrik Dağıtım Şebekeleri Yer Alıyor
Haber
08 Kasım 2023 - Çarşamba 14:58 Bu haber 6740 kez okundu
 
Özge Özden: Yeşil Enerjinin Dönüşümünün Kalbinde Elektrik Dağıtım Şebekeleri Yer Alıyor
ELEKTRİK Haberi
Özge Özden: Yeşil Enerjinin Dönüşümünün Kalbinde Elektrik Dağıtım Şebekeleri Yer Alıyor

Cumhuriyetimizin 100. yılında “Rüzgârın Yüzyılı” temasıyla gerçekleştirilen 12. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi’ne katılan Elder Genel Sekreteri Özge Özden, “Rüzgârın Yüzyılında Tahsis Edilen Kapasiteler Sonrası Şebeke Planlamasının Önemi” konulu oturumda konuşmacı olarak yer aldı.
Şebeke planlaması ile ilgili Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri anlatan bir konuşma yapan Elder Genel Sekreteri Özge Özden, Türkiye’de elektrik şebekesinin tamamının özel sektör tarafından işletildiği 2014-2022 döneminde abone sayısındaki yıllık büyüme oranın yüksekliğini işaret ederek, “Bu dönemde yıllık net şebeke büyümesi 40 bin kmilometreye ulaşırken, büyüme oranı da yüzde 4’e ulaştı. Elektrik dağıtım şirketleri 2021-2025 döneminde güncel TÜFE ile her yıl 46 milyar TL’lik yatırım yapıyor. Bu rakamın üçte ikisi yani çok büyük bir kısmı olan 30 milyar TL’lik bölümü yeni bağlantı yatırımları için harcanmakta” dedi.
“Dağıtık üretim, elektrikli araç şarj istasyonları ve ısı pompaları gibi yeni teknolojiler elektrik dağıtım sektörünü dönüştürmekte” diyen Özden, yatırımların önden yüklemeli (anticipatory) olarak hayata geçirilmesi ile kapasitelerin önceden oluşturulmasının önemine işaret etti.
Elder Genel Sekreteri Özden, “Yatırım bütçelerinin uygun vade ve oranlarla finansmanının sağlanması, enerji izin süreçlerinin hızlandırılması, şebeke esnekliği ve dengeleme fonksiyonlarının önem kazanması, süreçlerin dijitalleşmesi, büyük veri ve yapay zeka gibi uygulamaların devreye alınması ve yeni nesil iş gücünün geliştirilmesi gerek” ifadelerini kullandı. 
Konuşmasında dünyadan örnekler de veren Özden, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelişmiş ekonomilerde toplam şebeke uzunluğunun, 2021’deki 30 milyon kilometreden yüzde 50’den fazla artışla 2050'de 46 milyon kilometreye; gelişen ekonomilerde ise 42 milyon km’den yüzde 150’den fazla artışla 2050'de 120 milyon kilometreye ulaşacağı öngörülüyor. Büyüklüklerin yüzde 90'ını dağıtım şebekeleri temsil edecek. Şebeke yatırımlarının yapılmaması durumunda; 2050’ye kadar kümülatif CO2 emisyonları 58 Gigaton artacak ve 1,5°C hedefi yakalanamayacak. Ayrıca 2030'dan itibaren her yıl 80 milyar metreküp ek doğalgaz ve 50 milyon ton ek kömür ithalatı gerçekleşecek.”

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: elder, özge özden, enerji, elektrik, türek, türeb
Yorumlar
Haber Yazılımı