TENMAK, Türkiye’nin Nükleer Vizyonunu Viyana’da Tanıttı
Haber
16 Eylül 2025 - Salı 22:59
 
TENMAK, Türkiye’nin Nükleer Vizyonunu Viyana’da Tanıttı
ENERJİ Haberi
TENMAK, Türkiye’nin Nükleer Vizyonunu Viyana’da Tanıttı

Türkiye Nükleer Araştırmalar ve Nükleer Enerji Kurumu (TENMAK), Viyana’da düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) 69. Genel Konferansı kapsamında, önemli bir yan etkinliğe ev sahipliği yaptı. Etkinlik, Türkiye’nin nükleer bilim ve teknoloji alanındaki katkılarını ve geleceğe yönelik vizyonunu uluslararası platformda öne çıkardı.
Etkinlikte sunumlar, Türkiye’nin nükleer alanda attığı adımları ve küresel işbirliklerini vurgulayan temel başlıklar etrafında şekillendi. Türkiye’nin barışçıl nükleer enerjiye yönelik stratejisi, nükleer enerjinin sürdürülebilir ve güvenli bir enerji kaynağı olarak konumlandırılmasıyla öne çıktı. Rays of Hope girişimi kapsamında, nükleer teknolojinin kanser tedavisindeki kritik rolü ve bu alandaki umut verici gelişmeler tartışıldı. Ege Üniversitesi’nin IAEA bünyesinde Anchor Center olarak üstlendiği liderlik ve eğitim faaliyetleri, uluslararası eğitim ve araştırma ağındaki katkılarıyla dikkat çekti. Nükleer teknolojilerin sağlık, tarım ve endüstrideki dönüştürücü etkisi, bu teknolojilerin geniş kapsamlı faydaları üzerinden ele alındı. TENMAK-NÜKEN İkincil Standart Dozimetri Laboratuvarları’nın dozimetri standartlarının geliştirilmesi ve kalite güvencesi alanındaki ilerlemeleri, Türkiye’nin teknik kapasitesini ortaya koydu. Ayrıca, IAEA ile yürütülen Teknik İşbirliği Programı kapsamında gerçekleştirilen projeler ve ortaklıklar, Türkiye’nin küresel nükleer işbirliklerindeki ilerleme raporlarıyla paylaşıldı. Bunun yanı sıra, Teknofest Türkiye etkinlikleriyle genç nesillere nükleer bilim alanında ilham verme çabaları, geleceğe yönelik vizyonun bir parçası olarak vurgulandı.
TENMAK’tan yapılan açıklamada, etkinliğe katılan tüm uzmanlara, paydaşlara ve iş birliği ortaklarına teşekkür edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Katılım sağlayarak bilgi ve deneyimlerini paylaşan tüm uzmanlara, paydaşlara ve iş birliği ortaklarımıza teşekkür ederiz. Bu değerli katkılar, uluslararası iş birliğinin güçlenmesine ve nükleer bilim ile teknolojinin barışçıl kullanımına yönelik küresel diyaloğun ilerlemesine önemli katkı sağlamaktadır. Etkinlikten bazı kareleri paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz.”
Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör:
Etiketler: tenmak, viyana, enerji, abdullah buğrahan karaveli
Yorumlar
Haber Yazılımı