Dünyanın En Uzun Enerji İletim Hattı Elektrik Dağıtımına Başladı
Haber
02 Ekim 2021 - Cumartesi 14:32 Bu haber 12712 kez okundu
 
Dünyanın En Uzun Enerji İletim Hattı Elektrik Dağıtımına Başladı
ELEKTRİK Haberi
Dünyanın En Uzun Enerji İletim Hattı Elektrik Dağıtımına Başladı

Norveç ve İngiltere arasında döşenen, 710 kilometrelik bölümü deniz altından geçen ve dünyanın en uzun elektrik iletim hattı olan sistem, enerji dağıtımına başladı.

Tamamıyla yenilebilir enerjiden elde edilen elektrik enerjisini Birleşik Krallık'a iletecek olan 720 kilometre uzunluğundaki elektrik hattının yapımına 2015 yılında başlanmıştı.

Söz konusu sistemin 2030'a kadar senelik 23 milyon ton karbonmonoksit gazının açığa çıkmasının önüne geçeceği ve toplamda 1.450 kilometre kablo kullanıldığı kaydedildi.

İngiliz enerji şirketi National Grid ve Norveçli enerji nakil operatörü Statnett SF ortaklığında gerçekleştirilen yaklaşık 1.9 milyar euro maliyetli projenin 710 kilometrelik bölümü deniz altından geçiyor. Norveç ve İngiltere’deki enerji dönüşüm istasyonlarıysa, İsveçli teknolojisi devi ABB tarafından inşa edildi.

"COP26'ya örnek teşkil edecek bir proje"

İlk kullanılmaya başladığında günlük 700 megavat (MW) enerji geçişi sağlayacak sistem 3 ay içerisinde kapasitesini 1.400 MW'ye çıkaracak. Sistem sayesinde Birleşik Krallık'ta 1.4 milyon haneye yüzde 100 "yeşil enerji" sağlanacak.

National Grid İcra Kurulu Başkanı (CEO) Cordi O'Hara oldukça heyecan verici bir projeye imza attıklarını belirterek, "Bu sistem sayesinde Birleşik Krallık'ın enerji kaynakları yenilenebilir hale gelecek. Kuzey Denizi Bağlantısı'nda (North Sea Link) çok üstün bir mühendislik kullanıldı. Kablolar dağların Fjord Körfezi'nin ve denizin içerisinden geçiyor. Şu anda İskoçya'da düzenlenecek COP26 İklim Değişikliği Toplantısı'na odaklandık. Bu proje, bu toplantıya örnek teşkil edecek." diye konuştu. Kaynak: Euronews

Kaynak: Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: dünyanın en uzun elektrik iletim hattı, enerji, elektrik
Yorumlar
Haber Yazılımı