Yeşil Mutabakata Hazır Mısınız?
Haber
31 Temmuz 2021 - Cumartesi 23:06 Bu haber 25086 kez okundu
 
Yeşil Mutabakata Hazır Mısınız?
YENİLENEBİLİR Haberi
Yeşil Mutabakata Hazır Mısınız?

Enerjimagazin-AB Yeşil Mutabakatı ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında sanayi şirketlerinin uluslararası standartları bünyelerine entegre etmesi ve karbon ayak izlerini belirlemesi gerekliliği ön plana çıkmış durumda.

Ünaldı Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri kurusucu Gülşah Ünaldı, bu dönüşümü gerçekleştiren şirketlerin ekonomik pazarda hızlıca yerlerini alacaklarını ve AB Yeşil Mutabakat şartlarına kolayca uyum sağlayacaklarını belirtti.

Standartların uygulanması şart

Doğal kaynakların üzerinde insanoğlunun baskısı arttıkça hava, su ve toprağın kendini yenileme gücü ve hızının da ne yazık ki gün geçtikçe azalıyor. Gülşah Ünaldı, biyolojik çeşitliliğin azalması ve enerji kaynakların kontrolsüz tüketimi sonucu yaşam döngüsünü sağlıklı olarak tamamlayamayan kaynakların da hızla tükendiğini ifade eden Ünaldı, Yeşil Mutabakat ile ilgili olarak: 

“2872 sayılı Çevre Kanunu’nun amacı, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamaktır. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun amacı ise, enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasıdır.  
İşletmelerde ISO 4001 Çevre Standardı’nın uygulanması ile beşikten mezara kadar doğal kaynakları yaşam döngüsü yaklaşımı ile izlenirken, IS0 50001 Enerji Yönetim Standardı ile de enerji kaynaklarımızın tüketiminin azaltılması planlanır. Sera gazı salınımlarını azaltmak ve kirliliği her alanda önlemek için AB Yeşil Mutabakatı ile her ülke, kendi faaliyetlerinden kaynaklı sera gazı salınımlarını 2050 yılı hedefi olan karbon nötr haline getirmek için bir politika geliştirmek zorundadır. Yeşil Mutabakat’ın gerekliliklerinin sağlanması için işletmelerin önce faaliyetlerinden kaynaklı kirletici paremetreleri ve enerji tüketim kaynaklarını izlemesi gerekmektedir.

Çevre 14001 ve Enerji 50001 Standartları gereklerini uygulayan işletmeler bu sürece karbon ayak izlerini izleyebilecek, alt yapı ve yeterli veri ile hazır olacaklardır. Bu işletmeler ekonomik pazarda hızlıca yerlerini alacaklar ve AB Yeşil Mutabakat şartlarına kolayca uyum sağlayacaklardır” dedi.

Gülşah Ünaldı, kamu malı olan doğal kaynakların ve atalarımızdan miras kalan yeşil toprağımızın, 4 mevsimi yaşatan iklimimizin ve 3 tarafı denizlerle çevrili sularımızın nesillerden nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmanın herkesin görevi olduğunun altını çizdi.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: Yeşil, Mutabakata, Hazır, Mısınız?,
Yorumlar
Haber Yazılımı