Türkiye’nin Enerji Geleceği, Uluslararası ICCI Enerji ve Çevre Konferansı’nda Buluştu
Haber
25 Mayıs 2023 - Perşembe 11:20 Bu haber 6846 kez okundu
 
Türkiye’nin Enerji Geleceği, Uluslararası ICCI Enerji ve Çevre Konferansı’nda Buluştu
ENERJİ Haberi
Türkiye’nin Enerji Geleceği, Uluslararası ICCI Enerji ve Çevre Konferansı’nda Buluştu

Dünyanın ve Türkiye’nin en önemli gündem maddeleri arasında ilk sıralarda yer alan enerji sektörünün geleceğinin konuşulduğu ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı başladı. Uluslararası yeni yatırım ve iş birlikteliklerinin gerçekleştirildiği ICCI 2023’de yerli ve yabancı paydaşların katılımıyla sektör bir araya geldi. Önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak olan “Yenilenebilir Enerji” ve Türkiye’nin son dönemlerde hızla artan yerli enerji kaynakları, ICCI 2023’ün önemli konuları arasında yer alıyor. 

Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en büyük uluslararası enerji etkinliği ICCI – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı, İstanbul Fuar Merkezi’nde enerjinin devlerini buluşturdu. Enerjinin yoğun gündemi, dünyanın ve Türkiye’nin en etkili sektör temsilcilerinin katıldığı ICCI 2023’de masaya yatırıldı.

Ana teması “Enerjide Sürdürülebilir ve Akıllı Dönüşüm” olarak belirlenen ICCI 2023 Konferanslarında 3 gün boyunca 4 salonda 40’ı aşan oturum gerçekleştirildi. ICCI 2023’e İtalya, Almanya, Rusya, Çin, Hindistan, İrlanda, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Danimarka, İngiltere, Fransa, Avusturya, İspanya, Kazakistan, Azerbaycan, Finlandiya, İran ve Güney Kore’den firmalar ve üst düzey konuklar katıldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE AKILLI ENERJİ ÇÖZÜMLERİNDE TÜRKİYE, DÜNYADA ÖNEMLİ BİR OYUNCU OLMA HEDEFİNDE

Bu yıl, Enerjide Sürdürülebilir Arz Güvenliği, Enerjide Yeni Teknolojiler, Enerjinin yeni yıldızı hidrojen, Enerji Yatırımlarında Finansman Çözümleri ve Teşvikler, Çevre ve İklimde Son Gündem Tartışmaları, Enerji Depolama - E-şarj, Küçük Modüler Reaktörler, Enerji Üretiminde İşletme ve Bakım, Enerjide Yerli Teknoloji Liderleri, Dekarbonizasyon & Yeşil Mutabakat ve Sektörün Vazgeçilmez Paydaşları: STK Oturumları ICCI 2023 Konferanslarının odak konuları arasında yer aldı.

Elektrik üretiminde fosil yakıtlardan yenilenebilir yakıtlara dönüşümün “Enerjide Arz Güvenliği” ve “Sürdürülebilirlik” kavramlarının dengeli bir kaynak dağılımı ve yönetimini zorunlu kıldığını anlatan TG EXPO Genel Müdürü Cem Şenel, şu bilgileri Verdi: “Ülkemizin Elektrik kurulu gücü 2022 yılı sonunda 103.800 MW’a ulaşırken, bunun içinde yenilenebilir payı yüzde 54 oldu ve artık bu oranın her yıl yenilenebilir lehinde artacağı kesinleşti. Enerji depolama ve hibrit santrallere yönelik artışlar, Yeşil Hidrojen üretimi, elektrikli araçlardaki hızlı dönüşüm ülkemizin enerji politikalarında ve enerji altyapısında ciddi düzenleme ve yatırımlara yol açtı. Dünyanın tamamını etkileyen enerji dönüşümü, ICCI 2023’de ulusal ve uluslararası paydaşlar, bilim insanları ve sektörün yatırımcıları tarafından masaya yatırılacak. Enerji Kamu Yönetimi, Enerji STK’ları ve özel sektör paydaşları desteğiyle düzenlediğimiz ICCI, enerji değer zincirinin üretimden iletime, dağıtımdan tüketime kadar tüm halkalarını içine alacak çok önemli bir 3 günlük konferans olarak devam ediyor” şeklinde konuştu. 

Dünya enerji piyasasının en sıcak coğrafyasında yer alan Türkiye’nin kısa vadede bölgesel ticaret olanaklarını arttırması, yeni yatırımlarla enerji endüstrisini büyütmesi ve teknolojik dönüşümü entegre etmesi için ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansının çok önemli bir rol üstlendiğini söyleyen Cem Şenel; “Son 15 yılda özelleştirme ihaleleri dahil 95 milyar dolar yatırım yapılarak büyüme sürecinin ilk etabını büyük oranda tamamlayan enerji piyasamız, artık gelişme ve olgunlaşma sürecine girdi. Büyüme sürecinin ilk etabını tamamlayan Türkiye enerji piyasası, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin en büyük onuncu enerji piyasası konumuna geldi. Büyüklük bakımından elektrik piyasası dördüncü, doğal gaz piyasası da üçüncü sıraya yükseldi. Elektrik piyasası, her yıl yaklaşık 25 milyar dolar cirosu ile GSMH’ya 36 milyar dolar civarında katkı sağlayarak, Türkiye’nin en büyük değer zincirlerinden birini oluşturdu. Bu büyüme ve gelişme sürecinin son 25 yılına sağladığımız katkıyı, gelecekte de sürdürmek üzere fuarın hem yerli hem de yabancı katılımcıların odağında olduğu sürdürülebilirlik için çok etkin çalışmalar hayata geçiriyoruz. ICCI, bu yıl ‘İklim Değişikliğine Duyarlı Sürdürülebilir, Verimli Enerji Dönüşümü’ temasıyla, 100’ün üzerinde katılımcı, 50’nin üzerinde ülkeden 20 bin ziyaretçi hedefi, 50 oturum, 200’ün üzerinde konuşmacı ile Türkiye’nin, enerji verimliliğinin merkez noktası olmaya devam etti” dedi. 

TÜRKİYE’DE DOĞAL GAZDAN PETROLE, NÜKLEERDEN YENİLENEBİLİR ENERJİYE BİRÇOK ALANDA PROJELER, ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Türkiye’de, doğal gazdan petrole, nükleerden yenilenebilir enerjiye birçok alanda gerçekleştirilecek projelerle önümüzdeki 5 yılın Türkiye açısından dünyada önemli bir oyuncu olma hedefini ortaya koyduğunu ve ICCI 2023’de bu projelerin bir arada tanıtıldığını, söyleyen Cem Şenel; “Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için bu alanda çok sayıda projeyi devreye alan Türkiye’nin bu alandaki yeni projeleri ICCI 2023’de sektörün profesyonelleri için görücüye çıktı ve ülke tarihi açısından ilklere sahne oldu, sektörün geleceği yine ICCI 2023’de uluslararası konuşmacılar, sektörün devleri ve akademisyenlerin katılımıyla konuşuldu” dedi. 

TG EXPO Genel Müdürü Cem Şenel, Türkiye’nin Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle gaz tedariki konusunda dar boğaza giren Avrupa’nın krizi aşmasında kilit rol oynadığını hatırlatarak şunları söyledi: “Ülkemizde elektrik üretimine yönelik özel sektör yatırımlarının başladığı 90'lı yıllarda orta ölçekli seminer formatında başlatılan ICCI birkaç yıl içinde enerji sektörünü bir araya getiren bir fuar ve konferans özelliğine kavuştu. Bu yıl 26 Mayıs akşamına kadar devam edecek olan ve 27’ncisini düzenleyeceğimiz ICCI Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı, yine enerji değer zincirinin tüm unsurlarının temsil edildiği nitelikli bir konferans programı ve fuar sergi platformu ile sektörle buluşuyor.”

TÜRK VE İTALYAN ENERJİ ŞİRKETLERİ ICCI 2023’DE BİR ARAYA GELDİ!

65 ülkede faaliyet gösteren İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı’nın (ITA) destekleriyle katılım sağlayacak olan; elektrik mühendisliği, elektronik, mekanik mühendislik, elektromekanik alanlarında uzman birçok İtalyan enerji şirketi, Türk firmalarla 24-26 Mayıs tarihleri arasında ICCI 2023’de buluştu. İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı, enerji sektöründe Türk ve İtalyan şirketlerin arasındaki iş birliğinin teşvik edilmesi adına fuara katılarak Türkiye ve İtalya arasındaki ticari ilişkilerin güçlenmesini hedefliyor.

 

ALMAN ENERJİ AJANSI (DENA) ve ALMAN – TÜRK SANAYİ ve TİCARET ODASI ICCI 2023’DE

 

Alman Enerji Ajansı (DENA) ve Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası (AHK)’nin organizasyonu ile Alman Pavilyonu ICCI 2023 Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı’na katılım gösterdiler.

 

MOSCOW EXPORT CENTER ICCI ULUSLARARASI ENERJİ VE ÇEVRE FUAR VE KONFERANSI’NDA!

 

Moscow Export Center organizasyonu ile Rus Pavilyonunda 6 firma katıldı.

 

ICCI 2023’DE TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN KAMU KURUMLARI VE DERNEKLERİ DE YERLERİNİ ALDI

 

ICCI 2023’te T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı; EÜAŞ, TEİAŞ, TENMAK, TEMSAN ve BOTAŞ gibi kamu kurumları ile EPDK ve ETKB gibi yasa koyucular, sanayi odaları ve organize sanayi bölgeleri, sektörün önde gelen dernekleri (DEİK, TÜSİAD ,ELDER, GEFF, GENSED, GÜNDER, GÜNEŞDER, GÜYAD, İSO, İTO, JESDER, MUSİAD, SHURA,  TURSEFF, TÜBİTAK MAM, TÜREB) konferans ve fuara katılıyor veya destek veriyor.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: icci, enerji, elektrik, doğal gaz
Yorumlar
Haber Yazılımı