Temmuz Ayında En Az 146 İşçi Hayatını Kaybetti
Haber
10 Ağustos 2021 - Salı 20:05 Bu haber 20623 kez okundu
 
Temmuz Ayında En Az 146 İşçi Hayatını Kaybetti
Temmuz ayında en az 146 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
GÜNDEM Haberi
Temmuz Ayında En Az 146 İşçi Hayatını Kaybetti

İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) yüzde 83’ünü ulusal basından; yüzde 17’sini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrendiği bilgilere göre Temmuz ayında en az 146 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. En çok ölüm İstanbul'da gerçekleşti.

İSİG’in açıklamasında aşağıdaki bilgilere yer verildi:

Hayatını kaybeden 146 emekçinin 116’sı ücretli (işçi ve memur), 30’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

İş cinayetlerinde ölenlerin 13’ü kadın işçi, 133’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, madencilik ve sağlık işkollarında meydana geldi.

Ölümler en çok tarım/orman, inşaat/yol, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim, madencilik, metal, enerji, belediye/genel işler, kimya ve konaklama işkollarında meydana geldi.

• Tarım işkolunda 24 işçi ve 21 çiftçi hayatını kaybetti.
• İnşaatlarda neredeyse her gün bir iş cinayeti meydana geldi.

Temmuz ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 2’si (yüzde 1,3) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler eğitim ve metal işkollarında çalışıyordu.

En fazla ölüm nedenleri trafik/servis kazası, yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi, elektrik çarpması, patlama/yanma ve şiddet.

• Bir maden işçisi arkadaşımızı kene ısırması sonucu yakalandığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedeniyle kaybettik.
• 12 tarım ve 11 taşımacılık işçisi trafik/servis kazası nedeniyle hayatını kaybetti.
• İnşaatlardaki iş cinayetlerinin 14’ü yüksekten düşme nedenli.

10 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçiler tarım, ağaç, inşaat, enerji ve taşımacılık işkollarında çalışıyordu.

51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 40 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, maden, büro, metal, inşaat, enerji, taşımacılık, tersane, sağlık ve belediye işçileri.

Genel olarak yaş gruplarına göre ölümlere bakarsak:
• 14 yaş ve altı yaş grubunda 3 işçi,
• 15-17 yaş grubunda 7 işçi,
• 18-27 yaş grubunda 26 işçi,
• 28-50 yaş grubunda 64 işçi,
• 51-64 yaş grubunda 30 işçi,
• 65 yaş ve üstü yaş grubunda 10 işçi,
• Ve yaşını bilmediğimiz/öğrenemediğimiz 6 işçi hayatını kaybetti.

11 ölüm İstanbul’da; 8 ölüm İzmir’de; 7’şer ölüm Afyon ve Antalya’da; 6 ölüm Manisa’da; 5’er ölüm Ağrı, Bursa, Gaziantep ve Şanlıurfa’da; 4’er ölüm Mersin, Muğla ve Samsun’da; 3’er ölüm Adana, Ankara, Bilecik, Erzincan, Kocaeli, Kütahya, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Sivas ve Van’da; 2’şer ölüm Adıyaman, Aydın, Denizli, Giresun, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Malatya ve Tekirdağ’da; 1’er ölüm Artvin, Balıkesir, Batman, Çorum, Elazığ, Erzurum, Hatay, Kars, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Konya, Ordu, Tokat, Trabzon, Zonguldak, Bulgaristan, Irak ve Namibya’da meydana geldi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: iş cinayeti, elektrik, isig, enerji, maden
Yorumlar
Haber Yazılımı