EÜAŞ EDF İle Online İzleme Merkezi Kuruyor
Haber
25 Aralık 2021 - Cumartesi 18:58 Bu haber 14058 kez okundu
 
EÜAŞ EDF İle Online İzleme Merkezi Kuruyor
ELEKTRİK Haberi
EÜAŞ EDF İle Online İzleme Merkezi Kuruyor

EÜAŞ, Fransa Elektrik Üretim Şirketi EDF ile Online Santral İzleme Merkezi kuruyor. Merkez aracılığıyla santrallerin verileri anlık olarak takip edilip, arızalar gerçekleşmeden önce tespit edilerek gerekli bakım ve onarımlar gerçekleştirilebilecek.

Avrupa’nın en büyük elektrik üreticisi Fransız EDF, Fransız Kalkınma Ajansı AFD ve EÜAŞ arasında Online Santral İzleme ve Analiz Sistemi Kurulum Çalışmalarına yönelik İşbirliği Anlaşması imzalandı. EÜAŞ Genel Müdürlük Toplantı salonunda yapılan anlaşmayı EÜAŞ adına Genel Müdürümüz Dr. İzzet Alagöz, EDF adına Mehmet Akın Özkan ve AFD adına ise Türkiye Direktörü Tanguy Denieul imzaladı.

Deriner HES’te Online İzleme Sistemi Kurulacak

Yapılan anlaşma uyarınca Deriner Hidroelektrik santralinde “Online İzleme Sistemi” kurularak EÜAŞ Genel Müdürlüğünde de “Online İzleme Merkezi” oluşturulacak. 37 ay sürmesi planlanan proje kapsamında ayrıca online izleme ve analiz konusunda uzman personel yetiştirilecek. Proje ile EÜAŞ’ın dijital dönüşüm, mühendislik kabiliyetleri ve santral performanslarının arttırılması yönünde önemli kazanımlar elde etmesi hedefleniyor.

Arızalar Gerçekleşmeden Önce Bakım Ve Onarımları Yapılabilecek

Online Santral İzleme ve Analiz Sistemi ile santrallerden anlık olarak basınç, sıcaklık, vibrasyon, salınım gibi veriler alınarak Online İzleme Merkezinde toplanarak analiz edilecek. Analizlerden edinilen bilgiler doğrultusunda ekipmanlarda oluşacak muhtemel arızalar önceden belirlenip arızalar gerçekleşmeden önce gerekli bakım ve onarımlar yapılarak plansız duruşların önüne geçilecek. Sistem ile bakım, malzeme ve işgücü maliyetleri minimize edilerek enerji kayıpları da engellenecek. Santraller de maksimum emreamadelik ve en iyi kalite ile kesintisiz elektrik üretimine devam edebilecekler. 

“EDF’nin EÜAŞ’dan, EÜAŞ’nin da EDF’den Öğreneceği Çok Şey Var”

İmza töreninde konuşan EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, proje kapsamında EÜAŞ’nin  EDF’den, EDF’nin de EÜAŞ’dan öğreneceği çok şey olduğunu ifade etti. EDF’nin 10 yılı aşkın süredir veri toplama ve analizi konusunda tecrübeleri bulunurken, EÜAŞ’ın da daha çok daha büyük hidroelektrik santral gücü ile bu alanda değerli bilgi ve tecrübesi bulunuyor. 

“Enerji Projelerinde İşbirliğine Hazırız”

EDF temsilcisi Mehmet Akın Özkan da EDF’in sahip olduğu mühendislik birikimi ve tecrübesi ile başta hidrojen, eğitim, mühendislik ve bakım olmak üzere tüm teknik alanlarda EÜAŞ ile olası işbirliği veya ortak girişimlerin sağlayacağı faydaların önemine değindi.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: eüaş, elektrik, enerji, edf, deriner hes, izzet alagöz
Yorumlar
Haber Yazılımı