Ucuz Doğalgaz için Tek Yol Kuzey Irak
Haber
23 Şubat 2014 - Pazar 23:37 Bu haber 2614 kez okundu
 
Ucuz Doğalgaz için Tek Yol Kuzey Irak
- Haberi
Ucuz Doğalgaz için Tek Yol Kuzey Irak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan gelen petrolün 610 bin varile ulaştığını belirtti. Yıldız, "Doğalgaz maliyetlerini ucuzlatmanın tek yolu Kuzey Irak" dedi. Türkiye' nin son dönemdeki en büyük enerji hamlesi olan Kuzey Irak anlaşmasında gelinen noktayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Sabah'a anlattı. Kuzey Irak'tan Türkiye'ye akan petrol miktarının dün itibarıyla 610 bin varile ulaştığını belirten Yıldız, bölgeden gelecek doğalgaza işaret ederek, "Türkiye'de gaz maliyetini istediğimiz oranda ucuzlatmanın tek yolu Kuzey Irak. Onun dışında üretmenin imkânı yok" dedi.
Resim Tamamlanıyor
Kuzey Irak'la ilgili büyük resmin adım adım tamamlandığını belirten Yıldız, şöyle konuştu: "Kuzey Irak'ın toplam Irak gelirlerinin yüzde 17'sini alması, orada üretim yapılmasına mani değil. 'Yüzde 17 alıyorsa üretim yapılmasın' diye bir şey söz konusu olmaz. Bu petrol Irak'ın petrolü. Ortak bir havuz var. Kuzeyi ve güneyi herkes oraya gelir atıyor. Biz 'Kuzey gelirleri de burada olmalı' diyoruz. Konu budur. Bu havuz genişlesin mi, genişlemesin mi? Biz genişlemesini istiyoruz."
Geçirmesek Daha mı iyi? "
Türkiye olmazsa bu petrol Suriye'den mi, israil'den mi geçecek?" diyen Yıldız, şunları vurguladı: "’Biz müsaid değiliz' desek bölge için daha mı uygun? Asıl problem 'Türkiye'den geçen boru hatları yeter' dersek başlar. Biz şimdi 'Buyrun geçin ama kamu bankalarımızı kullanın' diyoruz." Türkiye'nin hamlesinin bölge istikrarına ciddi katkı sağlayacak bir yapı olduğuna değinen Yıldız, "Biz sadece petrol alıp arkasında enkaz bırakan ülke değiliz. Oranın normalleşmesini, refah seviyesinin artmasını vaat ediyoruz. Biz Irak'a sınırız. Başka AB ülkeleri ya da ABD gibi yaparak sadece petrol ve gaz konusunu değerlendiremeyiz. Irak'ın istikrarı bizim istikrarımız. Irak'ta ne kadar petrol çıkarsa havuz o kadar genişleyecek, normalleşme o kadar artacaktır. Bu çok net" diye konuştu.
iran'ın Yarı Fiyatı
Konuya yakın kaynaklar, Irak'tan gelecek petrol fiyatının Türkiye'nin en pahalı gaz tedarik ettiği iran'ın neredeyse yarısı kadar olacağını belirtiyor. 2017'de başlayacağı belirtilen gaz ihracatının 20 milyar metreküpe ulaşabileceği söyleniyor. Bunun da gaz sektörünü oldukça avantajlı hale getirebileceği belirtiliyor. Bakan Yıldız, "Petrolün gerçek sahipliği üzerine konuşuyoruz. Irak açısından baktığımızda bize verilmiş münhasır bir hak ve salahiyet değil. Orada 19 ülkeden 39 firma var. Türkiye de onlardan biri olacak" dedi.
Türkiye 13 Sahada Çalışacak
Petroltüketiminin yüzde 92'sini ithal eden, yılda 60 milyar dolarlık fatura ödeyen Türkiye, Kuzey Irak'ta 13 blokta petrol arama üretim çalışmaları yapacak. Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki mutabakata göre yılsonuna kadar günlük 300- 400 bin varillik petrol ülkemize akmaya başlayacak. Boru hattı ile kapasite 2 milyon varile çıkabilecek.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Ucuz, Doğalgaz, için, Tek, Yol, Kuzey, Irak,
Yorumlar
Haber Yazılımı