TPAO Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi İçin Subsea 7 - Schlumberger Ortaklığı İle Anlaşma Yaptı
Haber
16 Ekim 2021 - Cumartesi 20:25 Bu haber 35937 kez okundu
 
TPAO Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi İçin Subsea 7 - Schlumberger Ortaklığı İle Anlaşma Yaptı
TPAO, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nin ilk fazı için Subsea 7 - Schlumberger ortaklığı ile anlaşma yaptı.
PETROL Haberi
TPAO Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi İçin Subsea 7 - Schlumberger Ortaklığı İle Anlaşma Yaptı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), deniz tabanında yer alan enerji projelerine mühendislik hizmeti veren Schlumberger ve Subsea 7 konsorsiyumu ile Sakarya Doğal Gaz Sahası Geliştirme Projesi'nin ilk fazı için anlaşma yaptı. Bu süreçte Wood firması da proienin yönetim ortağı atarak yer alacak. İlgili firmalar kendi yetkinlik alanlarında yüksek tecrübeye sahip. 

Anlaşma; kuyu tamamlama hizmetleri, deniz tabanı üretim sistemleri (SPS), deniz tabanı iletimi ile MEG boru hatları, kordon hattı, akış hatları (SURF) ve ilk fazda 10 milyon m3/qün üretim kapasitesine sahip olacak bir kara üretim testine ilişkin gerekli faaliyetleri içeriyor. 

Sakarya Doğal Gaz Sahası Geliştirme Projesi, Yaklaşık 2.000 metre su derinliğinde, 170 kilometrelik bir iletim sistemi ile deniz tabanında H2S varlığının oluşturduğu her türlü teknik zorluğun üstesinden gelebilecek başarılı bir proje olarak hayata geçirilecek. 

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, 'Bu sözleşme Türkiye için bir kilometre taşıdır. Türkiye'nin enerji faturasını düşürmek ve burada oluşan sermayenin ekonomiye kazanılması konumundaki stratejik hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir adımdır. Bu projeyi ayrıca milli iş gücümüzü ve sanayimizi daha da geliştirmek için bir fırsat olarak görüyoruz' dedi. 

TPAO'nun Karadeniz’de, ultra derin denizde gerçekleştirdiği arama çalışmalarında bugüne kadar toplam 540 milyar metreküp doğal qaz keşfedildi. Projenin ilk fazında 6'sı tamamlanmış, toplam 10 kuyu sondajı ver atıyor. Üretilecek ilk gazın Filyos'a 2023'te ulaştıırlması planlanıyor. 

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: tpao, sakarya, doğal gaz, petrol, melih han bilgin
Yorumlar
Haber Yazılımı