Termik Santrallerde Afet Yönetimi Ankara’da Masaya Yatırıldı
Haber
16 Eylül 2021 - Perşembe 19:23 Bu haber 10476 kez okundu
 
Termik Santrallerde Afet Yönetimi Ankara’da Masaya Yatırıldı
ELEKTRİK Haberi
Termik Santrallerde Afet Yönetimi Ankara’da Masaya Yatırıldı

“Termik Santrallerde Afet Yönetimi Çalıştayı’’ TOBB Üniversitesi Konferans Salonunda başladı. İki gün sürecek Çalıştay'da konuşan EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, kriz durumlarında santrallerin ve çalışanların nasıl korunacağının ayrıntılı olarak ele alınacağını söyledi.   

“AFET KAVRAMI TÜM SANTRALLERİ KAPSIYOR”

Alagöz “Afet Yönetimi” kavramının tüm santralleri kapsadığını ifade ederek afet riskinin büyük oranda termik santrallerde bulunması nedeniyle çalıştayın isminin termik santraller özelinde belirlendiğini belirtti.

“BİLMİYORUM DEME LÜKSÜMÜZ YOK”

“Biz teknik adamlar bazı şeyleri iyi biliriz” diyen Alagöz, “Bir santral nasıl yönetilir, bir türbin nasıl çalışır bunların hepsini çok iyi biliriz ama bazen bazı şeyleri tam olarak bilemeyebiliriz, bazı tehlikeleri göremeyebiliriz. Bilmiyorum deme lüksümüz yok, bir işi bilmiyorsak bilene sormamız gerekiyor. Bu çalıştayın da amacı bu zaten. Bilmediklerimizi hep birlikte öğrenmek. Alınması gereken tüm tedbirleri burada ele alacağız.” diye konuştu.   

“KRİZ YÖNETMEYİ İYİ BAŞARAN BİR ÜLKEYİZ”

Termik santrallerin işletilmesine ilişkin EÜAŞ'ın sahip olduğu kurumsal tecrübeyi anlatan Alagöz, şunları kaydetti:  "Ünitelerinin yerleşiminden sesini duyarak ihtiyacını anlamamız gerekli, bakımını yapmamız gerektiğini anlamak zorundayız. Bunları biliriz. Biz bir türbin nasıl çalışır biliriz. Elektik santralinin içindeki ünitelere hakim olmak zorundayız. Hidrojeni soğutmak için kullanmamız gerektiğini ve ne kadar hidrojene ihtiyacımız olduğunu biliriz ama hidrojenin patlayabileceğini bilemeyebiliriz. Diğer tarafta, kömür santrallerinde belli üretimleri garantiye alabilmemiz için belli oranda kömür stoklamamız gerekiyor. Santrali durdurmak kolay bir şey değil dolayısıyla stok sahasını yönetebilmemiz gerekiyor. Stok sahasıyla ilgili yapılması gerekeni biliriz ama yangın durumunda stok sahasını nasıl koruyacağımızı bilemeyebiliriz. Ama bilene sormalıyız. Bu çalıştayın da gerekçesi bu. Kriz yönetmeyi iyi başaran bir ülkeyiz. Kriz bittikten sonra da profesyonel hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor. Kriz gelmeden krize hazır olmamız gerekir. Bütün tedbirleri konuşalım. Devlet olarak biz üzerimize düşeni yapalım, tedbirleri devlet ve millet olarak birlikte alalım.

“ÇALIŞANLARIMIZ BİZE AİLELERİNİN, EŞLERİNİN, ÇOCUKLARININ EMANETİDİR”

Santraller kadar çalışanların korunmasının önemine de değinen Dr. İzzet Alagöz şunları söyledi: “Temennim odur ki bu millet tekrar bir afet görmesin ama bir afetle karşılaşırsak da ona hazırlıklı olmalıyız. Öncesinden gerekli önlemleri almalıyız. Hem santrallerimizi koruyacağız  hem de çalışanlarımızı koruyacağız. Onlar bize ailelerinin, eşlerinin, çocuklarının emanetidir. Biz bu emanetin hakkını vermeliyiz.”

Çalıştaya EÜAŞ yönetici ve çalışanlarının yanı sıra Türkiye'de bulunan neredeyse tüm termik santrallerin yöneticileri ve güvenlik sorumluları ile çok sayıda sektör temsilcisi ile çalışanı da katılıyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Afet, termik santral, izzet Alagöz, elektrik, enerji
Yorumlar
Haber Yazılımı