Tarım ve Gıdada Yaşanan Krizlerin Çözümü Jeotermal Enerjide
Haber
25 Mayıs 2022 - Çarşamba 18:55 Bu haber 12405 kez okundu
 
Tarım ve Gıdada Yaşanan Krizlerin Çözümü Jeotermal Enerjide
ENERJİ Haberi
 Tarım ve Gıdada Yaşanan Krizlerin Çözümü Jeotermal Enerjide

Ülkemiz, yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan jeotermal enerji farklı uygulamalarıyla, dünyada 4’üncü, Avrupa da ise 1’inci sırada yer alıyor.

Gıda ve tarım alanında yaşanılan krizlere karşı alternatif bir çözüm olarak karşımıza çıkan jeotermal seracılık alanında ülke olarak çok büyük bir potansiyelimiz olduğunu belirten Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) yetkilileri, jeotermal enerjinin tarım alanında kullanılmasının ülkemize ve sürdürülebilir bir dünya üzerine katkılarından bahsetti.

Dünya nüfusunun hızla arttığı günümüzde tarımsal üretimin ve gıdanın önemi her geçen gün daha fazla ortaya çıkıyor.  Yaşanılan salgın hastalıklar ve küresel krizler bu durumu daha da belirgin bir hale getiriyor. Tarım sektöründeki mevcut durum var olan enerji ihtiyacını daha da artırıyor. Dolayısıyla yerli ve temiz yenilenebilir enerji kaynaklarının tarım sektöründe kullanımının yaygınlaşması büyük önem taşıyor.

JEOTERMAL ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİRİNCİ SIRADAYIZ

Jeotermal enerji potansiyeli bakımından Dünya’da önemli bir yere sahip olan Türkiye’de jeotermal enerjinin, çok çeşitli kullanım alanına sahip olduğunu belirten YENADER Dernek Başkan Yardımcısı Ali Karaduman; Jeotermal enerjinin çeşitli kullanım alanlarının başında sera ısıtması da yer aldığını söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Türkiye jeotermal enerji kaynaklarının kullanımı açısından dünyada 4’üncü, Avrupa da ise 1’inci sırada yer alıyor. Jeotermal örtü altı yetiştiriciliğinde 5.000 dekar üzerinde alanla dünyada birinciyiz. Ancak kullanabileceğimiz potansiyelimiz çok daha yüksek. Jeotermal tarım sayesinde iklim koşulları fark etmeksizin yılın 11 ayı üretim yapılabiliyor. Gıda ve tarım sektöründe yaşanan krizlere karşı bu alana daha fazla yatırım yaparak çözüm üretebilir, mevcut potansiyelimizi çok daha geliştirebiliriz.”

ÇEVRE DOSTU BİR KAYNAK ARAYIŞI

Küresel ısınmanın neden olduğu iklim krizine karşı jeotermal tarımın önemli bir alternatif çözüm olduğunu vurgulayan belirten YENADER Dernek Başkan Yardımcısı Ali Karaduman: “Potansiyelimiz ışığında jeotermal kaynaklar ile sadece tarım ve ekonomik krizlere karşı mücadele etmekle kalmayıp iklim krizine de çözüm üretebiliriz. Tarım sektöründe yoğun kullanılan enerjiyi temiz, sürdürülebilir ve yenilenebilir bir kaynak olan jeotermal kaynaklardan elde ederek enerji maliyetlerini düşüreceğimiz gibi karbonsuzlaşma hedeflerimize de ulaşabiliriz” dedi.

JEOTERMAL SERALAR İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM

Jeotermal enerji kaynaklarının, ülkemizde elektrik üretimi, termal turizm, konut ısıtması, seracılık, yaş meyve-sebze kurutma ve tatlı su balıkçılığı gibi çok farklı alanda kullanılabildiğinin altını çizen YENADER Dernek Genel Sekreteri Doç. Dr. Füsun Tut Haklıdır konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Ülkemizdeki jeotermal kaynakların verimli kullanılması, enerji ihtiyacının karşılanması ve ekonomik büyüme açısından büyük önem taşıyor. Ülkemizde jeotermal enerji potansiyelinin sera ısıtmasında kullanımının yaygınlaştırılması ile sürdürülebilir üretimin artırılmasını sağlayabiliriz. Üretim alanlarında yerli ve temiz enerji kaynaklarını kullanmak verimliliği artırırken ülkemizin kalkınmasını hızlandırarak rekabet gücünün de artmasını sağlayacak.”

SERA ISITMA GİDERLERİNİ JEOTERMAL KAYNAKLARLA DÜŞÜRMEK MÜMKÜN!

Isıtma giderlerinin sera karlılığını etkileyen en önemli unsurlardan biri olduğunu belirten YENADER Dernek Genel Sekreteri Doç. Dr. Füsun Tut Haklıdır sözlerine şu şekilde devam etti:

“Seracılık işletmelerinde ısıtma giderleri, yetiştirme mevsimi, bölge ve ürün tipine bağlı olarak değişse de toplam maliyetin 40 ile 80’ini oluşturuyor. Jeotermal enerjinin tarımsal üretim alanlarında kullanılması, bitkinin ihtiyaç duyduğu sıcaklığı sağlamanın yanında, aşırı sıcak dönemler hariç üretimin kesintiye uğramadan yılın her döneminde yapılabilmesine imkân tanıyor. Bu sebeple jeotermal kaynaklar, diğer kullanım alanlarına ve sağladığı faydalara ek olarak tarımsal üretim açısından da oldukça önemli bir hale geliyor.”

TOPRAKSIZ TARIM İLE ÜRÜN KALİTESİ ARTIYOR

Dünya nüfusunun her geçen gün artış göstermesi ve tarım alanlarının daralması sebebiyle teknolojinin bu alanlarda değişim gösterdiğini ve topraksız tarım teknolojilerinin yaygınlaşmaya başladığını belirten Doç. Dr. Füsun Tut Haklıdır: “Tarım teknolojileri sayesinde artık toprağa bağımlı kalmadan gerekli üretim yapılabiliyor ve yetiştirilen ürünlerin verimliliğinde önemli oranda artışlar sağlanıyor. Topraksız modern seralarda ısıtma, ışıklandırma gibi unsurların yeterli oranlarda sağlanmasıyla yıl boyu üretim yapılabiliyor. Sera ısıtmasında jeotermal enerjinin kullanılması maliyetleri oldukça düşürüyor. Ayrıca jeotermal enerjinin tarımsal üretim alanlarında kullanılması, bitkinin ihtiyaç duyduğu sıcaklığı sağlama yanında, aşırı sıcak dönemler hariç üretimin kesintiye uğramadan yılın her döneminde yapılabilmesine olanak sağlıyor. Düzenli ısıtma yapılan seralarda ise ürün kalitesi oldukça artıyor” dedi.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Mert Ciğerli
Etiketler: jeotermal, enerji, elektrik
Yorumlar
Haber Yazılımı