israil Gazı Türkiye'den Geçemez
Haber
12 Ağustos 2014 - Salı 14:12 Bu haber 2537 kez okundu
 
israil Gazı Türkiye'den Geçemez
- Haberi
israil Gazı Türkiye'den Geçemez

Enerjimagazin-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Doğu Akdeniz'de israil orijinli bir doğalgaz projesinin şu anda söz konusu olmadığını, Gazze'deki gelişmeler devam ederken Türkiye'nin böyle bir projeye kapısının kapalı olduğunu söyledi.
israil geçtiğimiz yıllarda tespit ettiği büyük doğalgaz sahalarından elde edeceği gazı ihraç etmek için çeşitli projeler üzerinde çalışıyor. Bu projelerden biri de yapılacak boru hattıyla israil gazının Türkiye'ye getirilmesi ve ardından dünya piyasalarına ulaştırılması.
Malta Enerji ve Sağlık Bakanı Konrad Mizzi ile düzenlediği basın toplantısında Türkiye ve israil arasında olası bir enerji işbirliğine ilişkin soruları yanıtlayan Yıldız, "Biz eğer israil'den veya Doğu Akdeniz'den bu şartlarda bir doğalgaz boru hattı çekersek oradan doğalgaz değil, masum yavruların ve annelerin kanı akar" değerlendirmesinde bulundu ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"O yüzden şu anda böyle bir projeyi yapma ihtimalimizin olmadığını ve ateşkesin hem de sürekli olanının oluşmuş olmasıyla beraber Filistin'deki, Gazze'deki zulmün bitmesiyle beraber ancak bunların konuşulabileceğini bir kez daha kamuoyu ile paylaşmak isterim... O yüzden biz Doğu Akdeniz'de, israil orijinli bir doğalgaz projesinin şu anda söz konusu olmadığını ancak bütün bunların stabil ve yola girdikten sonra, insani bir noktaya geldikten sonra ancak konuşulabileceğini, onun haricinde böyle bir kapımızın kapalı olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim."
israil, Hamas ve diğer islamcı militan grupların sınır ötesi roket ateşi başlatmaları üzerine 8 Temmuz'da Gazze'ye karşı büyük bir saldırıya girişmişti. Filistinli yetkililerin verdiği bilgiye göre Gazze'de can kaybı Pazar günü meydana gelenlerle birlikte 1,775 oldu. Bunların büyük çoğunluğu siviller. israil'de ise 64 asker çarpışmalarda ölürken, üç sivil füze saldırıları sonucu hayatını kaybetti.
israil'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine en sert tepkiyi dile getiren ülkelerin başında Türkiye geliyor. israil'in, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskında 10 Türk'ün hayatını kaybetmesinin ardından iki ülke ilişkilerini normalleştirmek üzere yürütülen görüşmeler de israil'in Gazze operasyonu nedeniyle tehlikeye girdi. Başbakan Tayyip Erdoğan bu koşullar altında israil ile bir normalleşmesinin yaşanamayacağını söyledi.
"Enerjide yapılabilecek çok fazla şey var, ama bütün bunların hiçbiri insanlığın önünde değil" diyen Yıldız, "Burada yapılan çok büyük bir haksızlıktır, bu haksızlığa biz enerji sektörü olarak tepkimizi bu kadar net ve açık bir şekilde bu vesileyle bir kez daha ortaya koymuş oluyoruz" dedi.
Mavi Marmara baskının ardından Türkiye ve israil arasında devlet bazındaki tüm projeler askıya alınmıştı, ancak Türk özel sektöründen bazı şirketler israil gazının Türkiye üzerinden taşınması için bazı temaslarda bulunuyordu. cnbce
Kaynak: Editör:
Etiketler: israil, Gazı, Türkiye'den, Geçemez,
Yorumlar
Haber Yazılımı