İklim Kanunu Kısa Sürede Meclisten Geçecek
Haber
13 Ocak 2023 - Cuma 22:35 Bu haber 7853 kez okundu
 
İklim Kanunu Kısa Sürede Meclisten Geçecek
ENERJİ Haberi
İklim Kanunu Kısa Sürede Meclisten Geçecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye yüzyılında sürdürülebilirliği kesintisiz kılmak amacıyla tüm bakanlıklarla birlikte net sıfır emisyon uyumlu iklim kanunu konusunda çalıştıklarını ve en kısa zamanda Meclis’ten geçireceklerini söyledi.

Turkuvaz Medya Grubu’nun ekonomi dergisi Inbusiness’ın düzenlediği ‘Sürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi’ panellerin ardından gerçekleştirilen özel oturumda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’u ağırladı. Türkiye’nin sürdürülebilir iklim politikalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, şehirlerin küresel kirliliğin yüzde 75’inden sorumlu olduğunu söyledi.  Kurum, “Eski insanlardan daha çok imkana ve teknolojiye sahibiz, ancak daha az oksijen alıyor, doğal çevre ve iklim krizleriyle boğuşuyoruz. Yaşadığımız afetler de net bir şekilde göstermektedir. Bu sürdürülebilirlik kavramı tam da bu kritik noktada devreye girmektedir. Bu olumlu kavramın karşısındaki en büyük engel ise şüphesiz küresel iklim değişikliği, jeopolitik istikrarsızlıklardır, bio çeşitlilik kaybı, düzensiz göç, finansal ve makro ekonomik bozulmalar dünyayı bundan sonraki süreçte de beklemektedir” dedi.

Türkiye yüzyılında sürdürülebilirliği kesintisiz kılacağız

Bakan Kurum, şöyle devam etti: “Buzullar hızla eriyor, ülke büyüklüğünde orman yangınlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bir taraftan da ekonomik kalkınma sorunuyla ilgili mücadele veriyoruz. İklim krizi noktasında insanın hem mağdur hem fail olduğunu bilmek durumundayız. İnsanoğlu durmalı ve dünya için kaygılanan herkes o bilindik al-kullan-at döneminin sona erdiğini ve artık al-kullan-dönüştür prensibinin ortaya çıktığını net bir şekilde görmelidir. Bunu da bir yaşam kültürü haline getirmelidir.”

Dünya genelinde döngüsel ekonomiye geçişin izlerini görmekten mutluluk duyduklarını ifade eden Bakan Kurum, bugün tüm dünyanın gıptayla baktığı ödül vermeye doyamadığı insanlık tarihinin büyük çevre seferberliklerinden birini, ‘Sıfır Atık’ projesini Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde tüm dünyaya sunduklarını söyledi. Tüm dünya ülkelerinde 30 Mart’ın ‘Sıfır Atık Günü’ olarak kabul edildiğinin altını çizen Kurum, “Depozito uygulama işini hayata geçireceğiz. Yapacak çok işimiz var. İnşallah tüm tecrübelerimizin daha güçlü şekilde aksiyona dönüşeceği döneme adım atıyoruz. Türkiye yüzyılında sürdürülebilirliği kesintisiz kılacağız. Tüm bakanlıklarımızla birlikte net sıfır emisyon uyumlu iklim kanunu konusunda çalışıyoruz. Bu kanunu kısa zamanda Meclis’ten geçireceğiz ve yaptığımız her konutu iklime duyarlı, enerji verimli ve sıfır atık hassasiyetiyle inşa edeceğiz” diye konuştu.

Doğal alanları el değmemiş haliyle çocuklarımıza emanet etmek için çalıştıklarını ifade eden Bakan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsan doğa ve çevreyi buluşturan bir anlayışla yaptığımız millet bahçelerini fidanlarıyla buluşturuyoruz. 468 millet bahçesine ulaştık. Ülkemizin masmavi göllerini, akarsularını, denizlerini sıfır atık mavi seferberliğiyle birlikte temizliyoruz. Yaptığımız her işte iyi tarım ve yenilenebilir enerji uygulamalarını teşvik ediyoruz, daha az suyla daha fazla ürün elde edeceğimiz yöntemleri tarım bakanlığımızla birlikte hayata geçiriyoruz. Şimdi de tarımsal üretime uygun olmayan atıl hazine arazilerimizi, 300 milyon metrekare alanımızı yenilenebilir enerji kaynaklarının üretileceği alanlara tahsis edeceğiz.” 

‘Sürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi’ne güçlü sponsor desteği

Sürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi’nin sponsorları Aydınlı, Koza Altın İşletmeleri, Türk Telekom, Vakıfbank, YıldızHolding, Ziraat GYO, HalkFaktoring, İstanbul Airport, Kalyon, Tosyalı Holding, Turkish Airlines, EcoZero, Epiaş, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kargomsende, Kuzey Marmara Otoyolu, Limak, Sanko ve Socar oldu.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: murat kurum, enerji, ges, iklim
Yorumlar
Haber Yazılımı