Emre Hatem: 5 Yılda 2 Bin Megavatla Enerjide Liderliğe Yürüyoruz
Haber
16 Temmuz 2025 - Çarşamba 19:22
 
Emre Hatem: 5 Yılda 2 Bin Megavatla Enerjide Liderliğe Yürüyoruz
YENİLENEBİLİR Haberi
Emre Hatem: 5 Yılda 2 Bin Megavatla Enerjide Liderliğe Yürüyoruz

Rönesans Holding Enerji Grup Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Emre Hatem, Fast Company Türkiye’den Güldeniz Ayral'a verdiği röportajda, Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelini ve Rönesans Enerji’nin bu alandaki iddialı hedeflerini anlattı. Hatem, önümüzdeki 5 yılda ağırlıklı olarak rüzgar enerjisine odaklanarak en az 2 bin megavatlık yatırım yapacaklarını ve bu yatırımlarla Türkiye’nin en büyük üç enerji şirketinden biri olmayı hedeflediklerini duyurdu.
Rüzgar Enerjisiyle 3.5 Milyar Dolar Tasarruf
Türkiye, halihazırda rüzgar enerjisinden yıllık 36-37 milyar kilovatsaat elektrik üretiyor. Bu üretim, yaklaşık 8 milyar metreküp doğalgaz ithalatından tasarruf sağlıyor ve yıllık 3.5 milyar dolarlık maliyeti önlüyor. Ayrıca, 20 milyon ton sera gazı emisyonunun önüne geçiliyor. Hatem, “Rüzgar enerjisi yatırımları olmasaydı, bu enerji ihtiyacını karşılamak için doğalgaz santralleri kurulacaktı. Bu hem maliyetli hem de çevresel açıdan zararlı olurdu” dedi.
TotalEnergies Ortaklığıyla Hızlı Büyüme
Rönesans Enerji, 2007’de kuruldu ve 166 megavatlık 6 hidroelektrik santrali (HES) ile faaliyetlerine başladı. Ancak 2023’te Fransız enerji devi TotalEnergies ile yapılan ortaklık, şirketin büyümesinde dönüm noktası oldu. Rönesans Enerji’nin yüzde 50 hissesi TotalEnergies’e satıldı ve bu işlem, sektördeki en büyük yabancı sermaye girişlerinden biri olarak kaydedildi. Ortaklık, yüzde 50-50 hisse yapısıyla eşit kontrolle yönetiliyor.
Hatem, “TotalEnergies ile ortaklığımız, yatırım hızımızı artırdı. 2023 sonundan itibaren 282 megavatlık 400 milyon dolarlık projelere başladık. Bunlar arasında Malatya, Çorum ve Sivas’ta rüzgar, Amasya’da hibrit güneş ve İzmir-Manisa arasında 88 megavatlık bir proje satın alımı yer alıyor.” dedi.
Şu an 137 megavatı işletmede olan bu projelerin, Haziran 2025’te tamamlanmasıyla Rönesans Enerji’nin kurulu gücü 448 megavata ulaşacak. Böylece, TotalEnergies ortaklığından sonra kapasite 1.5 yılda 3 katına çıkmış olacak.
2027’de 1000 Megavat Hedefi
Rönesans Enerji, 2027’de 1000 megavat kurulu güce ulaşmayı planlıyor. Bu gücün 800 megavatı rüzgar enerjisinden gelecek. Şirket, Kırklareli ve Kırşehir’de depolamalı rüzgar projeleri ile İzmir’de büyük bir proje üzerinde çalışıyor. Ayrıca, Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın elektrik ihtiyacının yüzde 65-70’ini karşılamak için 52 megavatlık iki proje yürütülüyor. Hatem, “Haziran 2025’e kadar 50 rüzgar türbinine ulaşacağız” dedi.
Deniz Üstü Rüzgar Santralleri ve Yeni Teknolojiler
Türkiye’de henüz deniz üstü (off-shore) rüzgar santrali bulunmuyor, ancak Marmara Denizi’nde (Bandırma, Karabiga, Gelibolu) ve Ege’de (Bozcaada) dört alan belirlendi. Rönesans Enerji, Hollandalı iştiraki Ballast Nedam ve TotalEnergies’in global deneyimiyle bu alanda da iddialı. Hatem, “Deniz üstü rüzgar santrallerinde sabit ve yüzer sistemler kullanılıyor. Sabit sistemler daha düşük maliyetli olduğu için tercih ediliyor. Total’in Amerika, Güney Kore ve İngiltere’deki projeleriyle bu alanda güçlü bir konumdayız” diye konuştu.
Yeni Yatırım Modeli: Yap-İşlet-Tedarik
Rönesans Enerji, 2026’da devreye girecek “sınırda karbon düzenlemesi”ne hazırlık olarak sanayicilere yönelik yeni bir model geliştirdi. Hatem, “Sanayiciler, AB’ye ihracatta emisyonlarını azaltmak ya da vergi ödemek zorunda. Biz, ‘yap-işlet-gelir ve enerji tedarik anlaşması’ modelimizle sanayicinin elektrik ihtiyacını karşılamak için tüm yatırımı üstleniyoruz. Elektriği indirimli tedarik ederek hem maliyet avantajı sağlıyor hem de yeşil enerjiyle emisyonları azaltıyoruz” dedi.
2028’de İlk Üç Hedefi
Hatem, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda Rönesans Enerji’nin kilit bir oyuncu olacağını vurguladı. Ulusal Enerji Planı’na göre, 2035’te 43 bin megavat rüzgar enerjisi hedefleniyor. Şu an 13 bin megavatta olan Türkiye, bu hedefe doğru hızla ilerliyor. Rönesans Enerji ise 2028’de Türkiye’nin en büyük üç yeşil enerji şirketinden biri olmayı amaçlıyor. Hatem, “Sektör liderinin 4 bin megavatlık portföyüne kıyasla henüz küçüğüz, ancak TotalEnergies ve diğer ortaklarımızla bu hedefe ulaşacağız” dedi.
Enerjide Bağımsızlık Vurgusu
Türkiye’nin yıllık 70 milyar dolarlık enerji ithalatına dikkat çeken Hatem, “Kaynaklarımızı rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjiye yönlendirirsek, enerjide tam bağımsız, net ihracatçı bir ülke olabiliriz. Böylece cari açık sorunu ortadan kalkar” dedi.
Rönesans Enerji, depolamalı rüzgar, hibrit güneş ve lisanssız yatırımlarla büyümeye devam ederken, Türkiye’nin yenilenebilir enerji geleceğinde öncü bir rol üstlenmeye hazırlanıyor.
Röportajın tamamını okumak için tıklayınız:https://ronesans.com/haberler/ronesans-enerji-ruzgarin-gucuyle-buyuyor
 
Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör:
Etiketler: emre hatem, enerji, rönesans
Yorumlar
Haber Yazılımı