Elektrikte Kayıp, Kaçak Yüzde 15’lere Düştü
Haber
09 Mart 2016 - Çarşamba 23:01 Bu haber 2301 kez okundu
 
Elektrikte Kayıp, Kaçak Yüzde 15’lere Düştü
- Haberi
Elektrikte Kayıp, Kaçak Yüzde 15’lere Düştü

Enerjimagazin-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrikte kayıp kaçak oranlarının 10 yıl önceki yüzde 23-25 düzeylerinden yüzde 14-15 düzeylerine kadar düşürüldüğünü ifade etti. CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın soru önergesini yanıtlayan Albayrak, “2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı’nda yer alan enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı kapsamında benzer şekilde kamu kesimine yönelik hedefler yer almaktadır. Söz konusu belgede 2018 yılına kadar kamu binalarındaki enerji tüketiminin, 2012 baz alınmak suretiyle belirlenecek göstergeler düzeyinde ve verimlilik artışı uygulamaları ile yüzde 10 düşürülmesi hedefine yönelik tedbirler öngörülmüştür. Enerji kullanımında israfın azaltılması kapsamında tüketicilere yönelik olarak bilinçlendirme ve yönlendirme faaliyetleri yürütülmektedir” dedi. 
“Kayıp-kaçak miktarı, dağıtım sistemine giren enerji ile dağıtım sisteminde tüketicilere tahakkuk ettirilen enerji miktarı arasındaki farkı göstermektedir. Dağıtım sistemine giren enerji ile tahakkuk ettirilen enerji arasında oluşan bu fark elektriğin dağıtımı için gerekli olan hat, trafo ile sayaçlarda meydana gelen teknik kayıp miktarı (yaklaşık yüzde 7-8), elektriğin üretim noktalarından tüketim noktalarına taşınmasında yüzde 2,5-3 ve yasal olmayan bir şekilde elektriğin Kaçak kullanılması sonucunda oluşan miktarın toplamından oluşmakta” diyen Albayrak, şunları kaydetti: 
“Kayıp kaçak oranlarının azaltılması konusu öncelikli hedeflerimizin başında gelmekte olup bu alandaki yoğun çalışmalarımız ve alınan tedbirler neticesinde ülke genelinde kayıp kaçak oranları 10 yıl önceki yüzde 23-25 düzeylerinden yüzde 14-15 düzeylerine kadar düşürülmüştür. Bu yöndeki çalışmalarımız titizlikle sürdürülmektedir. Kaçak ve kayıt dışı elektrik kullanımının önlenmesi amacıyla elektrik dağıtım şirketleri tarafından elektrik abonelerinin ölçü sistemleri kaçak kullanımı engelleyecek şekilde kontrol edilmekte ve kaçak kontrol takibi için kayıp kaçak tarama çalışmaları periyodik olarak devam etmektedir. Elektriğin kesintisiz ve kaliteli olarak sunulabilmesi amacıyla kaçak elektrik kullanımı ile mücadeleye devam edilmekte ve halkın bilinçlendirilmesi ile birlikte çalışmalar sürdürülüyor.” Milliyet
Kaynak: Editör:
Etiketler: Elektrikte, Kayıp,, Kaçak, Yüzde, 15’lere, Düştü,
Yorumlar
Haber Yazılımı