Elektrik Dağıtımına 30 Milyar Dolar Yatırım
Haber
23 Kasım 2014 - Pazar 14:02 Bu haber 2540 kez okundu
 
Elektrik Dağıtımına 30 Milyar Dolar Yatırım
- Haberi
Elektrik Dağıtımına 30 Milyar Dolar Yatırım

Enerjimagazin-Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, özel sektörün elektrik dağıtımına son 5 yılda 30 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını söyledi.
Cihan'ın haberine göre, ELDER tarafından Bursa'da düzenlenen Elektrik Dağıtıcıları iletişim Zirvesi`ne (EDiZ), ELDER Başkanı Nihat Özdemir, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 2. Başkanı Ümit Kayrak, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UEDAŞ Genel Müdürü Mehmet islamoğlu ve elektrik dağıtım şirketlerinin üst düzey yöneticileri katıldı. Elektriği evlere ve iş yerlerine ulaştırılmasını sağlayan dağıtım şirketlerinin yılda 365 gün yaz kış demeden kesintisiz ve kaliteli elektrik için hizmet sunduklarını anlatan ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, daha nitelikli hizmet için ise ileri teknolojiye ve insana büyük yatırımlarında gerçekleştirildiğini dile getirdi.
Günlük hayatta elektriğin öneminin arttığını ve doğal hale geldiğine dikkat çeken Özdemir, şunları kaydetti: "Yokluğuna artık hiç birimiz tahammül edemiyoruz. Çok değil 10-15 yıl evvel günde bir iki saatlik elektrik kesintileri normal karşılanırken bugün 5 dakikalık kesinti bile tüketiciler için kabul edilir bir halde değil. Bugün elektriğin çok az kesilmesini sağlayan yatırımlara borçluyuz. Hem üretimde hem dağıtımda son 5 yılda büyük yatırımları gerçekleştirdik. Kurulu gücümüz yüzde 40 artış gösterdi. 20 bin Megawat iletim üretim kapasitesi sağlayan bu yatırımları 12 milyar doların üzerinde bir harcama ile yaptık. Dağıtım özelleştirmeleri ile kamuya 13 milyar gibi bir meblağ aktarıldı. Dağıtım sektörüne 5 milyar dolar yeni yatırım yapıldı. 5 yılda özel sektör neredeyse 30 milyar doların üstünde yatırımın yaptı."
30 ÜLKE ARASINDA DAÄžITIMA EN AZ PAY AYIRAN ÜLKE KONUMUNDAYIZ
Yakalanan değişimin ve ileri teknolojide ekonomik istikrarın ve banka sektörünün de katkısı büyük olduğunu vurgulayan Nihat Özdemir, şöyle devam etti: "Bu dönemde tüketici beklentileri çok değişti. Bu değişimi en fazla dağıtım şirketleri olarak bizler yaşıyoruz. Kamu dönemi de hizmet kalitesine çok daha hoşgörülü yaklaşan tüketici, özel sektörden beklenti ve talepleri doğal olarak çok yükselmiştir. Avrupa Birliği istatistiklerine göre 2012 rakamlarına göre Türkiye, Bulgaristan’dan sonra 30 ülke içerisinde elektrik dağıtımına en az pay ayırıyor."
KAYIP KAÇAKLA MÜCADELE TAViZ VERiLMEDEN SÜRDÜRÜLMELi
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli ise sektörü özelleştirirken en fazla önemsedikleri hususun kayıp kaçakla mücadele olduğunu söyledi. Benli, "Kayıp kaçakla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesini ve devlet olarak dağıtım şirketlerinin arkasında olduğumuzu bir kez daha söylemek istiyorum. Bu mücadeleden taviz verilmeden sürdürülmesi dağıtım sektörünün özelleştirilmesinden murad ettiğimiz en önemli sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır.
Bu konu sadece elektrik sektörü değil, ülkemizin ekonomik istikrarı ile dürüst ve borcuna sadık vatandaşlarımızın devlete olan güvenini de sürdürülmesi açısından son derece önemlidir. Kayıp kaçağın en yüksek bölgelerden elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 5’ler civarında büyüdü. Bunun ekonomik bir büyümeye dayalı değildir. Böyle bir gerçeklik karşısında kamu olarak bu konuda duyarsız kalmamız. Alırken düşünmeliydiniz, diyerek dağıtımı sektörünün sahada yalnız bırakmamız söz konusu olamaz. Yaklaşık 36 milyon aboneye hizmet veren bir sektör hem kalite açısından hem de sürdürülebilir olmalıdır." dedi.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu da hedefleri olan Türkiye'nin daha çok enerjiye ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin hızla değiştiğini ve kalkındığını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de "Bursa?da enerji tüketimi son 8 yılda 3 kat arttı. En büyük savaş enerji savaşı. Bizde bu karşı galip çıkacağız. Bizlerde enerji üretimi konusunda gayretimizi gösteriyor. Rüzgârı, akan suyu, güneşi kullanıyoruz. 200 den fazla spor tesisi yapıldı. Yüzme havuzları var. Tramvaylar, metrolar bunlar hep enerji lazım." diye konuştu.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Elektrik, Dağıtımına, 30, Milyar, Dolar, Yatırım,
Yorumlar
Haber Yazılımı