Doğalgazın Müzakerelerde Konuşulması Söz Konusu Değil!
Haber
09 Kasım 2014 - Pazar 23:05 Bu haber 2702 kez okundu
 
Doğalgazın Müzakerelerde Konuşulması Söz Konusu Değil!
- Haberi
Doğalgazın Müzakerelerde Konuşulması Söz Konusu Değil!

Enerjimagazin-Güney Kıbrıs Yönetimi, doğal gaz konusunun üzakerelerde ele alınmasının söz konusu olmadığını bildirdi.
Cihan'ın haberine göre, Güney Kıbrıs Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dün devlet radyosu RIK’e yaptığı özel açıklamada, doğal gaz konusunun müzakerelerde ele alınmasının sözkonusu olmadığını ifade etti.
Hükümetin, Amerikalılardan hidrokarbon konusunun Kıbrıs sorununun görüşülmesi çerçevesinde ele alınmasının baskı veya teşvik gördüğü şeklindeki bir soru üzerine, Hristodulidis, böylesi bir konuda bazı kişilerden baskı görmediklerini söyledi.
Hristodulidis, gerek Türk yetkililerinin, gerekse konuya ilgi duyan başka kişilerin kamuoyu önünde yapmış olduklarını açıklamaları takip ettiklerini belirtti ve hidrokarbon konusunun, ayrı bir konu olarak müzakere masasında ele alınmasının söz konusu olmadığını ifade etti.
Nikos Hristodulidis, Kıbrıs Cumhuriyeti doğal kaynaklarınınki müzakereler içerisinde her zaman görüş birliğidir- merkezi hükümete aittir ve çözümden sonra da belirli kriterlerle gereksinimler temelinde dağıtılacaktır." dedi.
Hristodulidis, açıklamasında ayrıca Kıbrıs sorunuyla meşgul olan bir kişinin müzakerelerde, bunca yıldır ne görüşüldüğünü gördüğünü, her zaman için en kolay ve çabuk görüş birliğinin, devletin doğal kaynaklar konusunun merkezi hükümete aittir olgusu olduğunu da ifade etti.
Güney Kıbrıs Yönetimi sözcüsü, ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji işleri Koordinatörü ve Özel Temsilci Vekili Amos J. Hochstein’in da Güney Kıbrıs’ı çok sık ziyaret ettiğini ve çoğu kez gelişinin kamuoyuyla paylaşılmadığını söyledi.
Hristodulidis, bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinin kendi arzularının ötesinde, gerek ABD, gerekse AB?nin de bu konuya olumlu yaklaştığını belirtti.
Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis da ABD?nin, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakere masasına Doğalgaz konusunu koymak istediği şeklindeki bilgilerin sorulması üzerine
kesinlikle hayır cevabı verdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji işleri Koordinatörü ve Özel Temsilci Vekili Amos J. Hochstein ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Lakkotripis, Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmeler konusunun tamamen ayrı bir konu olduğunu ve enerji konularıyla alakalı olmadığını açıkça ifade ettiklerini belirtti.
Lakkotripis, Doğal zenginlik konusu, mutlak bir şekilde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yetkisindedir ve öyle de kalacak ifadesini kullandı.
Amerikalıların, gerilimin azaltılması yönteminin bulunması konusunu ortaya koyduklarını belirten Lakkotripis, kendi cevaplarının ise "Bu yöntemlerin bulunması ve 'Türk meydan okumalarından başka bir şey olmayan' bu gerilimin nedeninin ela alınması" şeklinde olduğunu söyledi.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Doğalgazın, Müzakerelerde, Konuşulması, Söz, Konusu, Değil!,
Yorumlar
Haber Yazılımı