Diyarbakır’ın Enerjisi EKAY’la Yükseliyor
Haber
18 Eylül 2021 - Cumartesi 10:52 Bu haber 25731 kez okundu
 
Diyarbakır’ın Enerjisi EKAY’la Yükseliyor
YENİLENEBİLİR Haberi
Diyarbakır’ın Enerjisi EKAY’la Yükseliyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin kentin 50 yıllık katı atık sorununu çözdüğü Entegre Katı Atık Yönetimi’nde (EKAY) 94 günde 799,277 MW elektrik üretildi.

Vali Münir Karaloğlu’nun göreve başladığı günden beri kentin kangrenleşmiş sorunlarına çözüm getirmek için hayata geçirdiği projeler, meyvesini vermeye başladı.

Saha 66 günde ıslah edildi

Büyükşehir Belediyesi, Vali Karaloğlu’nun talimatıyla kentin içme suyu kaynağı olan Karacadağ’ı, uzun yıllardır kirleten ve hiçbir yönetim tarafından yapılamayan EKAY projesinin birinci etabını 66 gün gibi kısa sürede tamamladı.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığınca hazırlanan, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen proje ile denizden 700 kilometre uzakta olmasına rağmen yoğun bir martı popülasyonuna ev sahipliği yapan Karacadağ bölgesinde oluşan duman, kötü koku ve çöpler nedeniyle oluşan sızıntı suyunun içme suyu kaynaklarına karışması engellendi.

Günlük 2 bin 776 hanenin elektriği üretiliyor

Vali Karaloğlu’nun katılımıyla düzenlenen açılış töreniyle projenin birinci etabında yer alan metan gazından elektrik üreten santral, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde devreye alındı.

Her biri 1,5 MW’lık 2 biogaz motoruyla üretime başlayan santralin kapasitesi, Ağustos’ta eklenen 1,5 MW’lık 2 motor ile 6 MW’a yükseltildi.

Temmuz itibariyle enerji satışına başlanan santralde, 94 günde 799, 277 MW elektrik üretildi.

Şu an 4 biogaz motorunun faal olduğu tesiste, günlük 2 bin 776 hanenin ihtiyacını karşılayacak elektrik üretimi yapılıyor.

Yıl sonuna kadar devreye alınacak gaz motorlarının eklenmesiyle santralin kurulu güç miktarının 14,5 MW’a çıkarılacak.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: EKAY, Diyarbakır, enerji, elektrik, katı atık, münir karaoğlu
Yorumlar
Haber Yazılımı