Dış Ticaret Açığıyla Mücadelede ‘Yeşil Dönüşüm’ Fırsatı
Haber
17 Eylül 2022 - Cumartesi 21:15 Bu haber 10249 kez okundu
 
Dış Ticaret Açığıyla Mücadelede ‘Yeşil Dönüşüm’ Fırsatı
ENERJİ Haberi
Dış Ticaret Açığıyla Mücadelede ‘Yeşil Dönüşüm’ Fırsatı

TÜRKONFED, KAS Derneği Türkiye Temsilciliği ve Akbank iş birliği, İÇASİFED’in desteğiyle Ankara’da düzenlenen Yeşil Dönüşüm Zirvesi’nde, çevreden ekonomiye, ham maddeden enerjiye, üretimden tüketime “Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler” konuşuldu. Yeşil dönüşümün finansman dahil birçok alanda önemli fırsatlar yarattığının dile getirildiği zirvede, Türkiye’nin dış ticaret açığının kapatılması ve işletmelerin rekabetçilik güçlerinin geliştirilmesinde yeşil dönüşümün öncelikli çıkış yollarından biri olduğuna dikkat çekildi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği Türkiye Temsilciliği ve Akbank, Şubat ayında başlattıkları “KOBİ’ler için Yeşil Dönüşüm Projesi” kapsamında yedi ilde bölgesel düzeyde gerçekleştirilen çalıştayların ardından “Yeşil Dönüşüm Zirvesi” düzenledi. İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’nun (İÇASİFED) desteği, ulusal ve uluslararası düzeyde alanında uzman konukların katılımıyla Ankara’da gerçekleşen zirvede yeşil dönüşüm; çevreden ekonomiye, ham maddeden enerjiye, üretimden tüketime riskler, fırsatlar ve beklentiler başlıklarında ele alındı.

Süleyman Sönmez: “Yeşil dönüşüm, Sanayi Devrimi kadar önemli”

Zirvenin açılışında konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Orta Vadeli Program’a (OVP) göre enerji ithalatının dış ticaret açığı hedefindeki ağırlığına dikkat çekerek, “OVP’de dış ticaret açığı hedefinin neredeyse tamamı enerji ithalatından geliyor. 2022 yıl sonu dış ticaret açığının 105 milyar dolar olması ve bu açığın 103,5 milyar dolar ile yüzde 98,6’sını enerji ithalatının oluşturması bekleniyor. Çünkü üretim için enerji olmazsa olmaz bir girdi. Bu nedenle de sanayicimizin en önemli maliyet kalemlerinden birini oluşturuyor. Enerjinin, su ve kaynak verimliliği ile birlikte etkin kullanılması yani yeşil dönüşümün tüm üretim sürecine entegre edilmesi halinde yılda yaklaşık 17 ila 20 milyar dolar tasarruf edebiliriz. Buna yeşil dönüşümü gerçekleştiren sanayicimizin ihracatta elde edeceği 10-15 milyar dolar arasında yeni pazar avantajlarını da eklediğimizde, turizm sektörümüzün ülke ekonomimize sağladığı katkı kadar -ki bu yine Turizm Bakanlığı’nın 37 milyar dolarlık yıl sonu hedefi çerçevesinde- dış ticaret açığımızın azaltılmasına destek vermek mümkün. Bu nedenle biz yeşil dönüşümü ‘Sanayi Devrimi’ kadar önemli bir konu olarak görüyoruz. Sanayi Devrimi’ni kaçırdık ama yeşil dönüşüm için elimiz çok güçlü. Dış ticaret açığıyla mücadelenin en önemli unsuru olacak ve ülkemizi ihracat pazarlarında öne çıkartacak bu fırsatı kaçırmamalıyız” dedi.  

Walter Glos: “Yeşil dönüşüm Türk şirketleri için büyük bir fırsat”

KAS Derneği Türkiye Temsilcisi Walter Glos, “Yeşil dönüşüm, Türk şirketleri için sadece bir yük olarak değil aynı zamanda Avrupa piyasasında rekabet güçlerini artırmaları için büyük bir fırsat olarak görülmelidir. Ayrıca siyasi açıdan bakıldığında, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na bağlı kalmak ve AB ile sinerji yaratmak, Türkiye'nin Avrupa entegrasyon sürecine önemli bir katkı sağlayacaktır. AB ve Türkiye arasında yeşil dönüşüm alanında eşgüdümlü ve yoğun bir iş birliği, yakın ekonomik bağımlılıklar açısından da değerlendirildiğinde, tüm tarafların yararlanabileceği bir alan oluşturmaktadır” diye konuştu.

Bülent Oğuz: “Sürdürülebilir ekonomiye geçişte bankalara çok ciddi iş düşüyor”

KOBİ'lerin dönüşümü olmadan yeşil dönüşümün sağlanmasının mümkün olmadığını ifade eden Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Akbank olarak Yeşil Mutabakat, Türkiye’nin 2053 karbon nötr yolculuğu, Döngüsel Ekonomi Eylem Planı gibi gündemlerden sektörlerimizin nasıl etkileneceğine dair çalışmalar yürütüyoruz ve sektörlerimizdeki riskleri fırsata dönüştürecek aksiyonlar alıyoruz. Ülkemizin sürdürülebilir ekonomiye geçiş yolculuğunda, KOBİ’ler kadar KOBİ’lere hizmet veren bankalara da çok ciddi iş düştüğünün farkındayız. Bu bilinçle sektörde sürdürülebilirlik kapsamında KOBİ’lere özel tasarlanan ilk ve en kapsamlı paket olan ‘KOBİ Eko Dönüşüm Paketi’ ile KOBİ’lerin karbon ayak izlerini azaltmaya ve enerji giderlerini düşürmeye yönelik tüm faaliyetleri teşvik ve finanse etmeyi hedefliyoruz. KOBİ Eko Dönüşüm Paketi’yle dönüşüm kapsamında farklı amaçlara hizmet eden çeşitli kredi ürünleri ile KOBİ’lere finansman sağlamayı amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra karbon ayak izi ölçümü, şirket ESG analizi uygulamaları ve danışmanlık hizmetleriyle de KOBİ’lerin mevcut durumlarını ve gelişim alanlarını tespit edebilmesine olanak tanıyoruz. Bire bir danışmanlıkla yürütmeyi hedeflediğimiz programı finans dışı hizmetlerle zenginleştirmeye devam edeceğiz.”

Ahmet Kurt: “Üretimin, istihdamın, ihracatın yükünü KOBİ’lerimiz sırtlıyor”

‘Yeşil Kalkınma Devrimi ve 2053 Net Sıfır Emisyon’ hedefinin bir devlet politikası olması gerektiğini ve günümüzde hayati bir önem kazandığını vurgulayan İÇASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kurt, “Dünya ile birlikte ülkemiz de 'Yeşil Dönüşüm' başlığı altında yeni bir üretim modelini konuşmaya, bunun gereklerini yerine getirmeye başladı. Üretimin, istihdamın, ihracatın yükünü sırtlamış olan KOBİ’lerimiz de yeşil dönüşümü giderek daha fazla önemsiyor” açıklamasında bulundu.

Zirvenin özel konuk konuşmacısı Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye Uyum Politikaları”nı ele aldı.  

Zirvede, proje kapsamında düzenlenen çalıştayların sonuçlarını ve Türkiye’de dönüşüm için inşa edilen mevcut politika çerçevesine KOBİ perspektifinden katkıda bulunacak politika önerilerini içeren “Yeşil Dönüşümde Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler Raporu” da ilk kez kamuoyu ile paylaşıldı. Raporun sunumunu, aynı zamanda raporun yazarı olan TÜRKONFED Akademik Danışmanı ve MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Karamollaoğlu yaptı.

Yeşil dönüşüm odaklı 324 firmanın katılım gösterdiği çalıştay anketlerinin sonuçlarına yer verildiği rapora göre firmaların yüzde 65’i AYM’yi fırsat olarak değerlendirirken, risk olarak görenlerin oranı yüzde 8 oldu. Yeşil dönüşüm sürecinin emisyonları azaltmanın yanı sıra KOBİ’lerin global pazarlardaki rekabetlerini sürdürebilmeleri için de öncelikli bir konu olduğuna dikkat çekilen raporda, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşil Dönüşüm Komisyonu Başkanı Onur Ünlü tarafından hazırlanan düşük karbon ekonomisine geçiş için yol haritası da sunuldu. Raporda ayrıca işletmelerin beklentilerini kapsayan başlıklardan yola çıkılarak, 10 maddelik politika önerisi paylaşıldı.

Yeşil dönüşümün paydaşları yol haritalarını masaya yatırdı

Zirvenin son bölümünde ise “KOBİ’ler için Sürdürülebilir Yol Haritaları” başlıklı bir panel düzenlendi. Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz’un moderatörlüğündeki panelde TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşil Dönüşüm Komisyon Başkanı Onur Ünlü, T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Abdulkadir Bektaş, Hedefler için İş Dünyası Platformu (B4G) Başkanı İrem Oral Kayacık ve EBRD KOBİ Finansmanı ve Kalkınma Kıdemli Bölge Yöneticisi Serpil Çetinçift konuyu farklı yönleriyle ele aldı.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: TÜRKONFED, enerji, elektrik, KAS
Yorumlar
Haber Yazılımı