Avrupa'da Gaz Fiyatları Son 3,5 Yılın En Yüksek Seviyesinde
Haber
08 Ağustos 2021 - Pazar 12:42 Bu haber 36153 kez okundu
 
Avrupa'da Gaz Fiyatları Son 3,5 Yılın En Yüksek Seviyesinde
DOĞAL GAZ Haberi
Avrupa'da Gaz Fiyatları Son 3,5 Yılın En Yüksek Seviyesinde

Avrupa gaz fiyatları, Gazprom'un Urengoy Gaz İşleme Tesisi'nde çıkan bir yangın nedeniyle azalan Rus arzına bağlı olarak bugün yaklaşık son üç buçuk yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Montel-Foreks'in haberine göre, Hollanda TTF hub'ı gün öncesi kontrat bugün en son 1,20 EUR artışla 43,75 EUR/MWh ile Mart 2018'den bu yana en yüksek seviyesinde kaydedildi. TTF Eylül vadeli kontrat ise Ice Endex'te bugün gün içinde 44,65 EUR/MWh seviyesinden işlem gördü. Bu rakam, Montel'in Haziran 2005'te veri toplamaya başlamasından bu yana en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. Kontrat bugünkü son işlemini 0,77 EUR artışla 43,66/MWh düzeyinden gerçekleştirdi. İngiltere NBP hub'ı spot gaz kontratı henüz işlem görmedi. NBP Eylül vadeli kontrat ise gün içinde 111,50 p/th seviyesinden işlem gördü ve Aralık 2005'ten bu yana en yüksek seviyesinde kaydedildi. Kontrat bugün en son 0,79 p artışla 109,35 p/th seviyesinden işlem gerçekleştirdi.

Piyasa katılımcıları, Perşembe günü basında çıkan haberleri işaret ederek Rusya'daki Urengoy gaz işleme tesisinde çıkan bir yangının Yamal boru hattı üzerinden Almanya'ya daha düşük akışlara yol açmış olabileceğini söylüyor. Bir trader, bu olayın piyasayı ürküttüğünü ve Avrupa'nın bu kış giderek daha ciddi bir arz durumuyla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Öte yandan, Cezayir'den İtalya'ya gaz arzının Ekim ayına kadar "belirli günlerde" yaklaşık 25 oranında kesilebileceği haberleriyle de arz durumu daha da kötüleşmiş bulunuyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Urengoy, gazprom, Rusya, doğal gaz,
Yorumlar
Haber Yazılımı