Öncelik Enerji Borsasının Kurulması
Haber
04 Mart 2013 - Pazartesi 11:13 Bu haber 4610 kez okundu
 
Öncelik Enerji Borsasının Kurulması
GÜNDEM Haberi
Öncelik Enerji Borsasının Kurulması

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, bu yıl kurum olarak önceliklerinin “Enerji borsasının” kurulması olduğunu söyledi.
Reuters’in sorularını yanıtlayan Köktaş enerji borsasının geleceğiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.cnbce.com'da yer alan habere göre, Köktaş EPDK'nın bu yıl en önemli önceliğinin enerji borsasının kurulması olduğunu belirtti.
EPDK Başkanı, "Elektrik tarafında hazır olacağız, doğalgaz borsasının altyapısının oluşturulması için çalışacağız. Bunun için örnekleri inceleyerek bir çalışma yapıyoruz çalıştay da yapacağız" diye konuştu.
Köktaş, Türkiye'nin elektrik talebi ve büyümesini karşılayabilmek için her yıl 3,500 MW'lık bir kurulu gücün sisteme dahil olması gerektiğini, bu yıl devreye alınacak kurulu gücün 4,000 MW düzeyinde olacağını söyledi. DOÄžALGAZA BAÄžIMLILIÄžIN AZALMASI GEREKiR
Köktaş, Türkiye'nin her yıl en az 3,500 MW yeni ilave kurulu güce ihtiyacı olduğunun altını çizerek, "Mevcut durumda elektrik talebi ve büyümeyi karşılayabilmek için bunun olması gerekli. Bu kadar ilave yeni kurulu gücü sisteme oyacaksınız, ama aynı zamanda enerji kaynağına baktığınızda çeşitliliği sağlayacaksınız. Bu kapsamda doğalgaza bağımlılığınızı azaltmanız gerekir" dedi.
EPDK verilerine göre 2012'de özel sektöre ait toplam 3,700 MW Kurulu güç devreye girmişti. Türkiye'nin son yıllarda hem su hem rüzgar açısından yenilenebilir. Enerjinin payının gittikçe arttığını, bunun önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Köktaş, şöyle konuştu:
"Yaptığımız planlama ve öngörülerimiz doğru gidiyor. Artık yeni devreye girecek olan kurulu gücün içinde yerli kömürün payının artması lazım vermekte olduğumuz lisanslar da onu gösteriyor. Orta vadede yeni kurulu gücün içinde yenilenebilir enerjinin ve aynı zamanda yerli kömürün payı artmış olacak. Bu çok önemli bir trend ve gelişim.
Doğalgazın elektrik üretimindeki payının giderek düşürülmesi gerekir. Çünkü gazda oluşabilecek olan sıkıntıların, sadece hava koşullarına bağlı olarak söylüyorum, bir elektrik krizine dönüşmesini engellemiş oluruz. Aslında gaz krizi olarak başlayan unsurlar daha sonra bir çok ülkede elektrik krizine dönüşüyor." Son yapılan çalışmalarla yerli kömürün teşvik kapsamına alındığını ve satın alma dışındaki bütün teşviklerin sisteme girdiğini kaydeden Köktaş, "Bu da önemli bir cazibe oluşturuyor. Yerli kömürün kaynak maliyetinin alternatif enerjilere göre daha ucuz olması başlı başına bir teşvik zaten. Son dönemde yerli kömür kaynaklı elektrik üretim tesisi yapımı için ciddi başvuru var. O da memnuniyet verici bunun giderek artacağını düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Hasan Köktaş, Elektrik, Enerji Borsası, enerji, epdk
Yorumlar
Haber Yazılımı