Yıldız, Irak Anayasası Ne Diyorsa O!

Enerjimagazin - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CNN Türk televizyonunda katıldığı canlı yayında CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erbil ile Enerji Anlaşması Söylentileri ve CHP Tarafından Verilen Gensoru için; “CHP’nin gensorusunu anlamakta güçlük çekiyorum. Bize neden iş yapıyorsunuz diye gensoru vereceklerine neden daha az iş yapıyorsunuz diye gensoru vermeleri gerekirdi. Kuzey Irak ile enerji anlaşması yapıldı mı sorusuna. "Venezuela'da enerji işi yapıyorsak Irak'ta da yaparız" diyen Yıldız, uluslararası bir anlaşmanın imzalanmadığını söyledi.Bizim Uluslararası yaptığımız tüm anlaşmalar TBMM Genel Kuruluna Getirilir. Bizim bu anlamda Irak’ın kuzeyi ile ilgili yapılmış bir Uluslararası anlaşma yok. Biz Irak’ın bütünlüğünden yanayız. Irak halkının tamamının yararına olacak projelerde olmak isteriz. Irak Anayasası neyi gerektiriyorsa biz öyle hareket ederiz. Irak Anayasası tüm kaynakların gelirlerinin %83 ünü Merkezi Hükümetin, %17 sinin ise Bölgesel Kürt yönetiminin şeklinde paylaştırmıştır. Biz aralarındaki sorunun tarafı olmayız, aralarındaki meselenin Türkiye üzerinden çözülmesine de müsaade etmeyiz.”dedi. Bağdat Yönetiminin Uçağa iniş izni Vermemesi Konusunda ; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ciddi bir yapı içerisinde hareket eder. Elimde Ulaştırma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmiş olan iniş izni olmasına rağmen biz o izin belgesini görmezden geldik. Sert bir takım açıklamalarda bulunmuş olsaydım ortalık karışırdı. Bize yapılan hareketin karşılığında biz Devlet ciddiyeti içerisinde sorumlu davrandık. Bunu bir zafiyet olarak görmek doğru değil. Her iki ülkenin geçmişten gelen ve devam eden sürdürülebilir ilişkisini sağlıklı bir şekilde sürdürmek hepimizin görevidir.”dedi. italyan Enerji Devine Veto Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kıbrıs ile uluslararası hukuka aykırı olarak tartışmalı sularda çalışmalarına devam etmesi nedeniyle, italyan enerji şirketi ENI ile Türkiye'deki projelerinin askıya alınması da dahil olmak üzere söz konusu şirketle çalışmama kararı aldıklarını bildirdi. Yıldız, Samsun-Ceyhan arasına inşa edilecek ham petrol boru hattı projesinin Çalık Holding ile birlikte ENI'nin de görev aldığını, bu konuda kendi değerlendirmesini yapacağını ancak kendilerinin bu şirketi tercih etmediklerinin altını çizdi. israil’in Özrü ve Enerji Projeleri Hakkında;
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın gündeminde israil'in Türkiye'den özür dilemesinin enerji sektöründe yaşanabilecek gelişmelerden dolayı gerçekleştiği iddiaları vardı.
Taner Yıldız, "Bu siyasi bir konudur. Enerji sektörüyle doğrudan alakası yok." dedi.
Doğalgaz Zammı Konusunda; Doğalgaz zammı ile ilgili olarak zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin şu an için bir şey söyleyemeyeceğini ve açıklamayı ay sonunda yapabileceğini sözlerine ekledi. Sinop Nükleer Santrali; Yıldız, Sinop’ta kurulması beklenen ikinci nükleer santraline ilişkin bir soruya ise; bu ay sonu bitiriyoruz dedikçe Ülkelerin ve firmaların rağbetinin arttığını gördük. Çünkü; bu projeyi almak istiyorlar ve bu projede bizimle birlikte çalışmak istiyorlar. Biz Türkiye’nin menfaatine ve çıkarına olabilecek herhangi bir yapı varsa bunu değerlendiririz, 2-3 Ay kaybederiz ama bu 60 yıllık bir proje. Fukishima’dan dolayı bir yıl kaybettik. Biz kararlılığımızdan bir şey kaybetmedik. Kararlılığımızla devam edeceğiz dedi.