Tunçbilek ve Orhaneli Termik Santrali Çalışanlarının Sorunları TBMM'ye Taşındı

Enerjimagazin-CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Tunçbilek ve Orhaneli Termik Santralinde çalışan işçilerin yaşadıkları mağduriyetler hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Altaca Kayışoğlu, verdiği soru önergesinde özelleştirme çerçevesinde Tunçbilek Termik Santralı ile birlikte Çelikler Taahhüt inşaat ve Sanayi AŞ’ye verilen Orhaneli Termik Santralı’nda çalışan işçilerden 4C’li olarak çalışmak isteyenlerin ihbar ve ihbar süresi tazminatından vazgeçmelerinin istendiğini gündeme getirip, Bakan Çelik’ten bu uygulamanın doğru olup olmadığını açıklamasını istedi. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, özelleştirme kapsamına alınan ve özelleştirilmesi yapılan işletmelerde işçi olarak çalışanların kamu devir personele olarak 4C statüsüne geçmeleri için ihbar süresi ve tazminatlarından vazgeçmelerinin istenmesinin hukuku gerekçesini sorguladığı önergesinde, böyle bir uygulamanın iş barışı ve sosyal adaletle de ne kadar uyuştuğunu merak ettiğini dile getirdi. Bursa Linyit işletmeleri’nde çalışan işçi sayısını da gündeme getiren Altaca Kayışoğlu, işçilerin kaçta kaçının 4C’li olarak çalışmak istediğini, bu bağlamda vazgeçmek zorunda kaldıkları ihbar süresi ve tazminatlarının ne kadar olduğunun da açıklanmasını istedi. Altaca Kayışoğlu’nun Bursalı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde ihbar süresi ve tazminatından vazgeçmeyenlerin nasıl bir uygulamayla karşı karşıya kaldığı, işten çıkarılıp çıkarılmadıkları da var. Altaca Kayışoğlu’nun Bakan Çelik’e bir başka sorusu da şu oldu:
“Özelleştirme kapsamında statü değiştirilmeye zorlanan, ihbar tazminatları ödenmeyen, güvensiz ve esnek çalışma koşullarında ustalaştıkları alanların dışında değerlendirilmek suretiyle yılgınlaştırılan, hak ettikleri sosyal yardımları zamanında ya da eksik alan işçilerin mağduriyetleriyle ilgili Bakanlığınızca kapsamlı bir denetim yapılmakta mıdır? Bu bağlamda uygulanan yaptırımlar caydırıcı mıdır?”