TANAP’a Türkmen Doğalgazını da Dahil Etmek istiyoruz

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile yaptığı görüşmeden sonra Türk basınına açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, TANAP anlaşmasının dün itibariyle resmi gazetede yayınladığını söyledi. Enerji Bakanı Yıldız, Avrupa'da doğalgaz ihtiyacı olduktan sonra birçok ülkenin de kaynak çeşitlendirme taleplerinde olduğunu söyleyerek, "Türkmenistan'ın gün geçtikçe artan doğalgaz arzını değerlendirebileceğine inanıyorum. Bizim anlaşmamızda da yer almıştır. Azerbaycan kendi üzerinden geçebilecek gazları aktarabileceğini beyan etmiştir. Biz Türkmenistan gazının en az 5-6 milyar metreküp dahi olsa, TANAP'ta kaynak ülke olarak bulunmasını istiyoruz." dedi.
Türkmenistan'ın izlediği stratejiler çerçevesinde sattığı gazı kendi sınırında verdiğini söyleyen Yıldız, Hazar üzerinden geçişin düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Bakan Yıldız, Türkiye olarak üzerilerine düşen her konuda pozitif yönde katkı koyabileceklerini Devlet Başkanı Berdimuhamedov'a ilettiklerini söyledi. Yıldız, Türkmen gazını Türkiye'de görmek istediklerini ve buradan da Avrupa'ya gitmesi için gayretlerini olduğunu ilettiklerini ifade etti.
Bakan Yıldız ayrıca, Pekin'den Londra'ya kadar uzanan bir ulaşım projesinde de Türkmenistan'ın katılmasını istediklerini belirtti.
BERDiMUHAMEDOV: TÜRKiYE DEÄžER VERDiÄžiMiZ BiR ÜLKE
Bakan Taner Yıldız, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile görüştü. Ruhiyet Sarayı'nda yapılan görüşmede, Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Türkiye'nin değer verdikleri bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye ile her alandaki ilişkilerinin daha da geliştirmek istediklerini belirten Berdimuhamedov, bunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birkaç gün önce yaptığı telefon görüşmesinde kendisine ilettiğini belirtti.
Türkmen lider Berdimuhamedov, Türkmenistan ile Türkiye'yi bir millet iki devlet olarak nitelendirerek, ülkeler arasındaki tarihten gelen münasebetlerin bundan sonra da geliştirilmesi için çaba göstereceklerini bildirdi.
Bakan Yıldız ve beraberindeki heyet, bugün özel uçak ile Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a geldi. Bakan Yıldız'ı Aşkabat havaalanında Türkmengaz kurumu Başkanı Kakageldi Abdullayev karşıladı.
Bakan Yıldız, yarın Türkmenistan, Afganistan, Pakistan, iran ve Tataristan devlet başkanlarının katılacağı Nevruz Bayramı etkinliklerinde Türkiye'yi temsil edecek.