Nükleer'in Kontrolü Artık iran'da

Rusya'nın iran'ın Buşehir kentine inşa ettiği nükleer santralin kontrolü Tahran'a geçti. Rus basınında yer alan haberlere göre iran Atom Enerji Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi geçici devirle ilgili protokolü imzaladı.
iran'a devirden önce 14 gündür santralin yüzde 90 kapasite ile çalıştığını kaydeden Salihi, önümüzdeki 2 yıl ya da 7 bin saat çalışma süresine göre Rusya'nın garantörlüğünün devam edeceğini sonrasında ise tam devrin gerçekleşeceğini söyledi. Bu sürede Rusya'nın iranlı uzmanların yetiştirilmesine katkısı devam edecek.
Rusya ve iran'ın yeni nükleer santrallerin inşası konusunda prensipte anlaştıklarını kaydeden Salihi, "iran-Rusya Ortak Ekonomik Komisyonu'nda Buşehir ikinci reaktör inşası ile ilgili prensip anlaşmasına varıldı…" dedi.
Yeni göreve başlayan iran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ilk basın toplantısında Rusya ile nükleer alanda ilişkilerini geliştirmeye devam edeceklerini açıklamıştı. iran'ın 20 bin MW nükleer güce ihtiyacı olduğunu kaydeden Ruhani, yeni nükleer santrallerin inşasında Rus ortakları ile çalışacaklarını vurgulamıştı.
Moskova inşaatın tamamlanmasının ardından nükleer yakıt arzı ve kullanılan yakıtların geri alınması ile ilgili çalışmaları 2-3 yıl daha sürdürecek. Sonrasında ise Tahran'ın nükleer santralde kendi zenginleştirdiği uranyumu kullanması planlanıyor.
iran 37 yıl sürdürdüğü çalışmalar sonunda Eylül 2011'de 1000 megawatt gücündeki nükleer santrali aktif hale getirmişti.
Uluslar arası Atom Enerji Ajansı, Buşehir'i aktif nükleer santraller listesine alırken, iran'ın diğer nükleer çalışmaları ile ilgili uluslar arası yaptırımlar ise sürüyor.
ilk olarak 1970'de Buşehir nükleer santralinin inşasına başlayan Tahran, 1998'de Rusya ile anlaşma sağladı. 1 milyar dolara mal olan santral Ağustos 2010'da aktif hale geldi.   cha