Maden ihracatı Arttı

Maden ihracatı Temmuz ayında da yükselişini sürdürdü. Türkiye'nin Haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış metal cevherleri madencilik üretimi ise yıl bazında yüzde 0.7 azaldı. Maden ihracatının yılın ilk yarısında sergilediği başarılı performans Temmuz ayında da ivmesini korudu. Temmuz ayı sonu itibariyle 7 ayda değer bazında 2 milyar 953 milyon dolar olarak gerçekleştirilen maden ihracatı, 2012 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 27.95 artış sağladı. Ocak – Temmuz 2013 döneminde maden ihracatının en fazla yapıldığı 5 ülke ise sırasıyla Çin, ABD, Irak, italya ve Belçika oldu. Maden ihracatının Ağır Taşı Çin Oldu Türk madencilik sektörünün ihracatında çok önemli bir paya sahip olan Çin’e yapılan ihracat 2012 yılının Ocak – Temmuz dönemine kıyasla bu yıl yüzde 56 artarak 1 milyar 458 milyon dolara ulaştı. Bu rakam sektörün toplam ihracatının yüzde 50’sini oluşturuyor. Çin’e değer bazında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ürün grubunu ise blok mermer ve traverten krom cevherleri ile bu dönem yüzde 99’luk artış sağlanan bakır cevherleri oluşturdu.
Bu dönemde madencilik sektörü ihracatında en fazla artış yaşanan bir diğer ülke de Bulgaristan oldu. 2012 yılının aynı dönemine kıyasla Bulgaristan’a yapılan ihracat yüzde 173 artarak 61 milyon 108 bin dolara ulaştı. Metal Cevherleri Madencilik Üretimi Mart Ayında Yüzde 0.7 Azaldı Türkiye'nin Haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış metal cevherleri madencilik üretimi yıl bazında yüzde 0.7 azaldı.
Türkiye istatistik Kurumu(TÜiK)'ndan yapılan açıklamaya göre, aynı ayda takvim etkisinden arındırılmış kömür ve linyit çıkartılması yıl bazında yüzde 12.0 düşüş,ham petrol ve doğal gaz çıkartılması yüzde 10.4 artış gösterdi.
Diğer madencilik ve taşocakçılığı üretimi 1.4 düşüş gösterirken, genel olarak maden ve taşocakçılığı sektörlerinde üretim yüzde 2.1 düşüş gösterdi.   forex