Erdoğdu: Başkent Doğalgaz Yolsuzluk Batağında

CHP istanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu başkanlığında, milletvekilleri ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan isimlerin de katılımıyla oluşturulan “Belgeli Yolsuzluk Araştırma Ekibi”nin mercek altına aldığı ilk kurum özelleştirme sürecindeki Başkent Doğalgaz oldu. Raporda, şirketin Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden alacağının 450 milyon TL’yi bulduğu, belediyenin kendi harcamalarını finanse etmek için şirketi kullandığı belirtilirken, belediyeden alacaklarını tahsil edemeyen şirketin kullandığı krediler nedeniyle 130 milyon TL faiz ödediğine dikkat çekildi. Raporda eşik değerlerin altında kalınarak tek bir açık ihale yerine pazarlık usulü ve doğrudan temin yönteminin şirket tarafından “alışkanlık” haline getirildiği, 2009 yılında 1 tek ihaleyle yapılacak işin 74 ihaleyle gerçekleştirildiği vurgulandı. “Başkent Doğalgaz Şirketi Yolsuzluk Batağında” başlıklı raporda şu eleştirilere yer verildi:

- Sayıştay tarafından denetlenen 31.12.2010 tarihli bilançoya göre şirketin 700 milyon TL sermayesi 694 milyon borcu bulunmakta olup 2009 ve 2010 yıllarında yaklaşık 130 milyon TL faiz gideri oluşmuştur.

- 2010 yıl sonu itibarıyla şirketin belediyeden yaklaşık 450 milyon TL alacağı bulunmaktadır. Şirketin, belediyenin vadesi geçmiş borçları yüzünden dar boğaza düşmesine rağmen belediye, şirket kârından mevzuata aykırı olarak avans çekerek diğer harcamalarını finanse etmiştir. Bu işlemler sayesinde belediye bir yandan kendisine haksız kaynak yaratırken, diğer yandan özelleştirme eşiğinde olan şirketi iflas noktasına getirmiştir.

- Ankara Anakent Belediyesi 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu’ndan kaçınma alışkanlığını Başkent Doğalgaz Şirketi’nin tüm faaliyetlerinde göstermiş ve bu durum Sayıştay tarafından tespit edilmiştir. Belediye, Ankara genelinde mahalle bazında açık ihale ile yapılması gereken ve bu sayede harcamalardan tasarruf edebileceği doğalgaz altyapı ihalelerini sokak bazında ayırarak eşik değerlerinin altına düşürmüş, bu sayede Kamu ihale Kanunu’nu ihlal etmiş ve harcamaları keyfi olarak gerçekleştirme imkânına kavuşmuştur.

- Doğalgazın tüketicilere emniyetli bir şekilde iletilmesini kontrol eden, gözetleyen ve gerektiğinde müdahale eden Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) sisteminin kurulması için ihale 2004 yılında yapılmıştır. Yapılan bu ihaleyle ilgili Sayıştay denetçileri birçok belgeye ulaşılamadığını belirtmiştir. 7.4.2004 tarihinde sözleşmesi imzalanan ihalenin tutarı 14.6 milyon ABD Doları olarak tespit edilmiştir. Yaklaşık olarak 2 yıl içerisinde tamamlanması gereken proje için yaklaşık 17 milyon ABD Doları ödeme yapılmıştır. Sayıştay tarafından 2010 yılında yapılan incelemelerde SCADA sisteminin çalışmadığı, herhangi bir tehlike sırasında tehlikenin meydana geldiği bölgeye müdahale edemediği, hidrolik vana yerine mekanik vanalar kullanıldığı tespit edilmiştir.

- 1995 yılından beri alınan 1 milyonun üzerinde elektronik sayacın rekabetçi olmayan ve kanuna aykırı alım yöntemleriyle Elektromed Firması’ndan temin edildiği tespit edilmiştir. Yapılan bu alımlar ve bakım hizmetleri sonucunda söz konusu firmaya 284 milyon TL ödeme yapılmıştır. Sayaçları alan firmaya kaynak aktarımını garanti etmek amacıyla 9 yıllık bakım anlaşması yapılmış ve şirketten sayaçların elektronik sistemlerinin kaynak kodları talep edilmemiştir. Elektronik sayaçların kaynak kodları firmadan alınmadığı için yapılan ve yapılacak ihalelere diğer firmaların iştirak etmesi fiilen mümkün olmamıştır.

 

Kaynak: http://cumhuriyet.com.tr/?hn=397948&kn=7&ka=4&kb=7