Enerji dünyasının gözü Türkiye’de: Rekor Sayıda Başvuru Geldi

Son dönemlerde hemen herkesi gözü kulağı enerji alanından gelecek haberlere çevrildi… Gelinen noktada enerjide güvenlik, verimlilik ve sürdürülebilirlik en önemli başlıklardan biri oldu. Türkiye’nin ev sahipliğinde Haziran ayında düzenlenecek enerji zirvesinde de bu konular ele alınacak. Etkinlik için şimdiye kadar farklı coğrafyalardan 550’nin üzerinde özet bildiri geldi. Rekor seviyedeki başvuru sayısı, İstanbul’da yapılacak organizasyonun dünyanın dört bir yanında merakla beklendiğinin de göstergesi…

Gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin yeşil enerji için verdiği sözler, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’da ortaya çıkan yeni gerçeklik, Afrika’da yaşanan gelişmeler ya da Orta Doğu’daki dengeler…

Son yıllarda giderek daha yüksek sesle tartışılmaya başlanan enerji meselesi üst üste yaşanan küresel gelişmelerin ardından yeniden dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Bu noktada enerjinin sürdürülebilirliği, güvenliği, verimliliği ve erişilebilirliği üzerine en çok tartışılan konu başlıkları olarak öne çıkıyor.

Uluslararası Enerji Ekonomisi Derneği (IAEE) tarafından 26-28 Haziran tarihlerinde Türkiye’de düzenlenecek konferans da tam olarak bu sürece yoğunlaşıyor. Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğindeki organizasyon "Değişen Dünyada Enerji Sürdürülebilirliği, Güvenliği, Verimliliği ve Erişilebilirliği" adını taşıyor.

Kendi alanında marka isimler İstanbul’da buluştu

Hazırlıkların çok yoğun bir şekilde devam ettiği organizasyonla ilgili geçtiğimiz günlerde önemli bir toplantı gerçekleşti. Türkiye, Azerbaycan, Fransa, İtalya ve ABD’den gelen delegelerin katılımıyla program komitesi toplantısı yapıldı.

Dünyanın farklı bölgelerinden çok değerli bilim insanlarının bir araya geldiği komite toplantısına IAEE Avrasya Lideri ve Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu başkanlık etti.

Rekor seviyede başvuru geldi

Organizasyonun Program Komitesi Başkanlığı görevini üstlenen İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Üçtuğ etkinliğe rekor seviyede ilgi olduğunu belirtti.

Konferansa hepsi birbirinden değerli 550’den fazla özet başvuru geldiğine değinen Doç. Dr. Üçtuğ, gelen bildirilerin sadece Avrupa ya da Kuzey Amerika ile sınırlı olmadığını, çok farklı coğrafyalardan bilimsel çalışmalar paylaşıldığını söyledi.

“Bu da konferansımızın hem bilimsel açıdan çok faydalı olacağını hem de küresel enerji problemlerine dünyanın dört bir yanından gelecek katılımcıların ortak aklıyla çözümler geliştirileceğini gösteriyor." diyen Doç. Dr. Üçtuğ, sektördeki hemen herkesin bu etkinliği beklediğini vurguladı.

Türkiye üçüncü kez ev sahibi olacak

Bilindiği üzere Uluslararası Enerji Ekonomisi Derneği, enerji ekonomisi konusunda araştırma ve eğitimi teşvik etmek, enerji ekonomisi ve enerji politikaları alanında bilimsel ve teknik bilgiyi artırmak, ağ oluşturmak ve uluslararası iş birliğini teşvik etmek gibi amaçlar doğrultusunda faaliyet gösteriyor.

Bugüne kadar hem uluslararası hem de bölgesel nitelikte 100'ü aşkın IAEE konferansı düzenlenmiş olup, Türkiye üçüncü kez böylesine değerli bir uluslararası konferansa ev sahipliği yapacak.