Deriner HES'te Üretilen Enerji 3,5 Milyar kWh'i Geçti

Enerjimagazin-Türkiye'nin en yüksek, Dünya'nın da 3. en yüksek barajı olan ve 12 Aralık 2012 tarihinde açılan Deriner Barajı'nda enerji üretimi 3,5 milyar kWh'i geçti.
DSi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 8 Şubat 2016 tarihi itibarı ile Deriner Barajı'nda 3,5 milyar kWh enerji üretildi.
Ayrıca Deriner Barajında Haziran - Ağustos 2015 döneminde 710 milyon kWh enerji üretilerek rekor kırıldı. Bugün itibarı ile Deriner Barajının göl seviyesi işletme programına uygun bir şekilde 352,92 metrede bulunuyor. Deriner Barajı Deriner Barajı çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edilmiş olup; 249 metre gövde yüksekliği ile kendi sınıfında Türkiye'nin en yüksek, Dünya'nın da 3. en yüksek barajıdır. Türkiye – Rusya ikili işbirliği ile yapılan Deriner Barajının inşaatına 08 Ocak 1998 tarihinde başlandı. 12 Aralık 2012 tarihinde ise dönemin Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından video konferans ile açılışı yapıldı. Deriner Barajı dünya üzerindeki mühendislik harikaları arasında gösterilmektedir. 2012 yılında düzenlenen Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları Finalleri ve Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayında Mühendislik Projeleri Jürisi tarafından ödüle layık görüldü. Deriner Barajında 24 Şubat 2012 tarihinde su tutulmaya başlanmıştı. Santral binasındaki 4 ünitenin türbin/jeneratör montajları tamamlanarak 12 Haziran 2013 tarihinden itibaren enerji üretimine başlandı. 1., 2., 3., ve 4. ünitelerdeki tüm testler tamamlanarak geçici kabulü yapıldı ve EÜAŞ’a devredildi. Bu haberin tüm hakları www.enerjimagazin.com'a aittir.
Aktif Link verilerek veya açık kaynak gösterilerek kullanılabilir.