Afşin'deki Madenciler Hala Kayıp

Enerjimagazin-2007 yılında özelleştirilen, Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne ait Çöllolar kömür sahasında 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen göçük 10 işçi hayatını kaybetti. Facianın üzerinden 3 yıl geçmesine karşın 9 kişiye hala ulaşılamadı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, konu hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi vermişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in Soma ve Afşin’deki maden kazalarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Yıldız, “Afşin’de Şubat 2011 yılında meydana gelen kazada hayatını kaybeden ve hâlâ cesetlerine ulaşılamayan 9 işçi için 5 ayrı arama bölgesinde 15-45 metre aralığında değişen arama çukurlarının açıldığını ve toplam 2 milyon 815 bin metreküp toprak çıkarıldığını ifade etti. Bakan Yıldız, Soma’da meydana gelen faciayla ilgili denetimde görevli personel hakkında da soruşturma başlatıldığını” bildirdi. Elektrik Üretim Anonim Şirketi‘ne (EÜAŞ) ait olan ve özel sektöre 25 yıllığına işletilmek üzere verilen Maraş'ın Afşin ilçesindeki Çöllolar kömür sahasında, 6  ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde iki kez “şev kayması” olarak göçük yaşandı.
ilk olayda bir işçi yaşamını yitirirken 6 işçi yaralandı. ikinci olayda ise bir maden mühendisi ve bir jeoloji mühendisi olmak üzere toplam 10 kişi göçük altında kaldı. Bir işçinin cenazesine ulaşılırken, olayın üzerinden 3 yıl geçmesine karşın 9 kişiye hala ulaşılamadı. Heyelan tehlikesi gerekçesiyle son verilen aramalarda hala bulunamayanlar isimler şöyle: Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Maden Mühendisi Nail Yılmaz, işçiler Hacı Mehmet ipek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat. Yetkililer, göçükte 50 milyon metre küp toprağın olduğunu, 50 milyon ton toprağın kaldırılması ve göçük altına kalan işçilerin çıkarılması işlemi için en az 2 yıla ihtiyaç olduğunu belirtmişlerdi.
Yaşamını kaybeden tüm maden emekçilerini bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz. Bu haberin tüm hakları www.enerjimagazin.com'a aittir.
Aktif Link verilerek veya açık kaynak gösterilerek kullanılabilir.