Sinop Nükleerde Flaş Gelişme
Haber
18 Mart 2014 - Salı 09:07 Bu haber 3562 kez okundu
 
Sinop Nükleerde Flaş Gelişme
- Haberi
Sinop Nükleerde Flaş Gelişme

Enerjimagazin-Sinop’a kurulacak olan nükleer santral için Abalı köyü yakınlarındaki bin 51 hektarlık orman arazisi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na devredildi. Sinop’a kurulacak olan nükleer santral için Sinop açıklarında etüt çalışmaları sürerken, bakanlıklar arasında ilk imzalar atılarak Abalı köyü yakınlarındaki bin 51 hektarlık orman arazisi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na resmen devredildi. Bin 51 hektarlık orman arazisinin hangi kısmına santral yerleşkesinin kurulacağı Mart ayı sonunda hazırlanacak rapor ile netleşecek. 
Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından orman arazisini 36 ay süreyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na tahsis ettiği öğrenildi. 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı’nın 19 Şubat 2014 tarihli ve “Sinop Nükleer Santrali Sahası” başlıklı yazısı, Sinop’a kurulması planlanan nükleer güç santralinin yer tespitinde artık sona gelindiğini gösteriyor. 
Söz konusu yazıda yer alan, “Sinop ili Abalı Köyü hudutları dahilinde bulunan ve ekte koordinat noktaları verilen 10,517,882 metrekarelik saha, Nükleer Santral yapımı için Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın ilgide kayıtlı oluru ile 36 ay süreyle Bakanlığımıza tahsis edilmiştir” sözleri, nükleer santralin yapılacağı yerin ana hatlarıyla belli olduğunu ortaya koymuş oydu. Bu arada; planlanan nükleer güç santraliyle ilgili Sinop açıklarında TÜBiTAK, TAEK ve EÜAŞ ortaklığında başlatılan etüt çalışmaları da devam ediyor. 
16-23 Ocak tarihlerinde Sinop açıklarında 850 deniz millik alanda üç boyutlu akıntı haritalamasının yanı sıra, iletkenlik, sıcaklık, derinlik ve tuzluluk ölçümleri yapılarak, denizden çekilecek soğutma suyu ve atık suların (deşarj) hesaplanmasıyla nükleer güç santrali için en uygun bölge saptanmaya çalışıldı.
Bölgede çalışmalarını sürdüren R/V TÜBiTAK Marmara isimli araştırma gemisi, Mart ayı sonlarına dek ölçümlere devam ettikten sonra bir rapor hazırlayacak ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na devredilen bin 51 hektarlık orman arazisinin hangi kısmına santral yerleşim alanının kurulacağı kesin olarak netleşecek.
vitrinhaber
Kaynak: Editör:
Etiketler: Sinop, Nükleerde, Flaş, Gelişme,
Yorumlar
Haber Yazılımı