Enerji Sektörü BOTAŞ'ın Ev Sahipliğinde 4.Sürdürülebilir Enerji Zirvesi'nde Buluştu
Haber
22 Ocak 2022 - Cumartesi 13:12 Bu haber 16017 kez okundu
 
Enerji Sektörü BOTAŞ'ın Ev Sahipliğinde 4.Sürdürülebilir Enerji Zirvesi'nde Buluştu
GÜNDEM Haberi
Enerji Sektörü BOTAŞ'ın Ev Sahipliğinde 4.Sürdürülebilir Enerji Zirvesi'nde Buluştu

Gerçekleştirdiği enerji yönetimi ve verimliliği çalışmaları ile adından sıkça söz ettiren BOTAŞ, Enerji Verimliliği Haftası kapsamında her yıl düzenlediği etkinliklerini 2022 yılında da sürdürüyor. Enerji sektörüne yön veren aktörler Enerji Verimliliği Haftası etkinlikleri kapsamında 13 Ocak 2022 tarihinde BOTAŞ’ın ev sahipliğinde düzenlenen 4. Sürdürülebilir Enerji Zirvesi’nde buluştu.

Enerji verimliliği etkinlikleri geçtiğimiz yıl pandemi sebebiyle Sürdürülebilir Enerji Zirvesi adıyla online olarak düzenlenmişti. Zirve bu yıl BOTAŞ Doğal Gaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürlüğünde ilk defa sanal konferans platformu üzerinden gerçekleştirildi. Enerji sektöründe kamu ve özel kesimden pek çok önemli temsilcisini bir araya getiren BOTAŞ 4.Sürdürülebilir Enerji Zirvesi, 13 Ocak Perşembe günü  https://www.botas.gov.tr/  ve https://sez2022.botas.gov.tr/  adresleri üzerinden canlı olarak yayınlandı.

4 Oturum halinde düzenlenen ve enerji dünyasından pek çok temsilcinin katılımı ile gerçekleşen zirve BOTAŞ Genel Müdürü Burhan ÖZCAN’ın açılış konuşması ile başladı. Açılış oturumunun diğer konukları ise BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı M. Talha PAMUKÇU, ENVER Genel Başkanı Ali İhsan SILKIM ve ETKB EVÇED Başkanı Dr. Abdullah Buğrahan KARAVELİ oldu. Zirvenin açılışında konuşan Burhan ÖZCAN, şu ifadeleri kaydetti:

Sürdürülebilirlik Konusunun Nişanesi Olan Bu Programları Sürdürüyoruz

“Özellikle son yıllarda sürdürülebilirlik konusu hepimizin gündeminde sıklıkla yer alan, ülkemiz ekonomisi ve dünyanın ekolojik ve ekonomik devamlılığı açısından da çok büyük önem arz eden bir konu haline geldi. Biz de kurumsal hassasiyet ve reflekslerimizin doğrultusunda dördüncüsünü düzenlediğimiz bu zirve ile sürdürülebilirlik konusunun önemli bir nişanesi olan programları devam ettiriyoruz.”

BOTAŞ Olarak Müthiş Bir Sürdürülebilirlik Örneği Sergiledik

Kurumsal anlamda son yıllarda efsane diyebileceğimiz başarılara imza attık. Özellikle 23 bin kilometreyi aşan bir altyapı ile 18.2 milyon doğal gaz kullanıcısına, 81 ilde 644 yerleşim merkezine kesintisiz 7 gün 24 saat hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz. Aslında geriye dönüp 2021 yılını incelediğimizde BOTAŞ olarak müthiş bir sürdürülebilirlik örneği ortaya koyduk.

2021 Yılında Enerji Piyasalarına Olumsuzluklar Damga Vurdu

2021 yılını enerji fiyatlarında yaşanan inanılmaz artışların gölgesinde geride bıraktık. Küresel anlamda enerji krizi düzeyinde yaşanan çok ciddi olumsuzluklar 2021 yılına damga vurdu diyebiliriz. 110-120 dolar mertebelerinde başlayan doğal gaz fiyatlamaları 2200 dolar seviyelerine ulaştı. İnanılmaz biçimde doğal gaz fiyatları 10 kattan fazla artış gösterdi. Bu durumun nedenlerinden birisi de arz tarafında ciddi şekilde yaşanan krizlerdi. Üretim noktalarını ele aldığınızda çok önemli üretim merkezlerinde yaşanan plansız bakımların ve arızi problemler damga vurduğunu görüyoruz. Üretimde yaşanan bu problemler tüketim kısmına yüksek fiyat artışları olarak yansıdı kuşkusuz.

Dünyadaki Arızi Problemlerin Aksine Ülkemizde Arz Güvenliğinden Ödün Vermedik

BOTAŞ olarak kendi açımızdan bu durumu değerlendirdiğimizde burada emeği geçen tüm arkadaşlarımı öncelikle kutlamak istiyorum. Devasa sistemlere sahip olduğumuz bu ağ sistemimizde plansız bakımlardan kaynaklı olarak hiçbir problem yaşamadık. Yani pandemi nedeniyle dünyada planlı/plansız bakımlardan kaynaklı ortaya çıkan bu arızi sıkıntıların hiçbiri BOTAŞ’da yaşanmadı. Bu durum hem doğal gaz hem de petrol sistemimiz için geçerli. Dolayısıyla bu noktada emeği geçen katkısı olan tüm arkadaşları kutluyorum. Türkiye Enerji Zirvesi’nde de söylediğim gibi bu çalışanlarımız ülkemizin gizli kahramanları. Sürdürülebilirlik anlamında en önemli başarıyı gerçekleştiren çalışanlarımız bizim en değerli varlığımız.

Bütün Başarılı Çalışmalarımızın Altında Yatan Model: 5G

Enerji alanında yapmış olduğumuz bu çalışmaların altında 5G dediğimiz bir yönetim modeli var. Çok kısaca temas edecek olursak ilk günden bugüne yaptığımız tüm çalışmaların odağında bu temel felsefemiz yer alıyor. Öncelikle kuruluş amacımız olarak kesintiye bir an bile tahammülü olmayan bir başlık, Arz Güvenliği var. Bunun dışında tüm çalışmalarımızda Çevre Güvenliği’ni çok çok önemsiyoruz.  Bu çalışmalarımız pek çok uluslararası ödül ile takdir edildi zaten. Bilgiyi kullanmak ve bunu güvenli bir şekilde yapmak yani Bilgi Güvenliği, bizim bir diğer yönetim felsefemiz. Sürdürülebilirliğin en temel prensiplerinden bir tanesi olan Fiyat Güvenliği bizim yönetim modelimizin temel unsurlarından. Tabi en nihayetinde çalışmalarımızı birlikte gerçekleştirdiğimiz, bizim en değerli varlığımız olan çalışanlarımızı ilgilendiren İş Sağlığı ve Güvenliği başlığı bizim modelimizin son başlığı. Bu modelimizi de adalet zemininde ve muhabbet ikliminde gerçekleştirmeyi hedefledik her zaman.

Pandemiye Rağmen Çalışan Memnuniyetimizi 10 Artırmayı Başardık

Pandemi döneminde büyük bir kısmını sizin değerlendirdiğiniz Çalışan Memnuniyeti Anketi gerçekleştirdik.  Bu değerlendirmeniz de bizlere ışık tutuyor. Pandeminin tüm olumsuz şartlarına rağmen çalışan memnuniyetini yüzde 10 artırma başarısı gösterdik. Bu sene de kendimize önemli bir hedef koyduk. Çalışan memnuniyetimizi bu sene minimum 5 puan daha artırmayı hedefliyoruz.

ISO 14064 Karbon Ayak İzi Sertifikasını Kazanan İlk Kamu Kuruluşu BOTAŞ

Bugüne güzel bir haberle devam etmek istiyorum. Dün itibarıyla Silivri Depolama Tesisimizdeki çalışmalarla uluslararası akreditasyon alanında bakıldığında Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan ISO 14064 Karbon Ayak İzi Sertifikası’nı kazandık. Dolayısıyla karbon salınımı noktasında 45 bin tonu bulan envanterimizin tespiti ve hemen akabinde eylem planlarımızla ilk hedefimiz 2 sene içerisinde salınımı 50’lere düşürmeyi bir hedef olarak koyuyoruz. Rüzgar enerjisi, güneş enerjisi yatırımlarımızla ve enerji verimliliği çalışmalarımızla dünyada örnek olacak şekilde bu hedefi gerçekleştireceğiz. Bunu da sizlerin huzurunda bir söz olarak açıklıyorum, bunu da hep birlikte başaracağız.

Kademeli Tarife ile Yıllık 2,5 Milyar m3 Doğal Gaz Tasarrufu Hedefliyoruz

Bugün ayrıca TBMM’de görüşmeleri devam eden ve yasalaşmasını beklediğimiz bir Kademeli Tarife çalışması var. Bu konu da aslında enerji verimliliğiyle doğrudan alakalı. Yasalaştığı takdirde bu tarife modeli ile temel hedeflerimizden birisi enerji verimliliğinin artırılması. Verimlilik artışı ile elde etmeyi düşündüğümüz tasarruf rakamı yıllık 2,5 milyar metreküp doğal gaz. Tüketim alışkanlıklarımız süreç içerisinde uzun bir yolculukla da olsa değişiyor ve bu noktada verimlilik anlamında da gelişmeleri hep birlikte görüyoruz. Konut sayılarının artması, küresel ısınma gibi etkenler var tüketim alışkanlıklarının değişmesinde.

Ancak insanlarımızın kullandıkça tüketim alışkanlıklarını değiştirdiği, yalıtım vs. hususlarda alışkanlıklarını yönettiği bir süreci yaşıyoruz. Özellikle son yıllarda ülkemizde devam eden doğal gaz kullanımının yaygınlaşması sürecinde biz bu tüketim alışkanlığını daha kısa bir peryotta gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. O yüzden burada hedeflediğimiz 2,5 milyar metreküplük tasarrufun cari dengede yapacağı pozitif katkının yanı sıra tasarruf ile 5 milyon ton karbondioksit salınımının ortadan kaldırılması söz konusu. Bahsedilen rakam yaklaşık olarak 10 milyonu aşan bir ağaç sayısına karşılık geliyor. Tarife modeli yasalaştığı takdirde bunu da birlikte başarmış olacağız inşallah.

4. Sürdürülebilir Enerji Zirvesi’nin Kuruluşumuza, ülkemize ve dünyamıza hayırlara vesile olacağına, güzel sonuçlar doğuracağına inandığımı ifade ederek buradan panelistlere, sunum yapan arkadaşlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum.”

ÖZCAN’ın konuşmasının ardından program diğer açılış konuşmacıları BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı M. Talha PAMUKÇU, ENVER Genel Başkanı Ali İhsan SILKIM ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı EVÇED Başkanı Dr. Abdullah Buğrahan KARAVELİ’nin konuşmaları ile devam etti.  Açılış konuşmasının ardından Zirve, BOTAŞ Doğal Gaz Alım ve İhracat Daire Başkanı Mithat AYDIN’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ve BOTAŞ Doğal Gaz Alım ve İhracat Daire Başkan Yardımcısı Yunus Emre İCİK, EPİAŞ Doğal Gaz Piyasası Kayıt ve Uzlaştırma Yönetmeni Alev YEĞİN, GAZBİR Tarife ve Raporlama Uzmanı Tufan ŞENER ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Göktuğ ŞAHİN’in konuşmacı olarak katıldığı “Doğal Gaz Piyasası ve Arama Üretim Faaliyetleri” başlıklı 1.oturum  ile devam etti. 1. oturumun ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mehrali ECER’in moderatörlüğünde gerçekleşen ve ETKB EVÇED Çevre Yönetimi Grup Koordinatörü Ümit ÇALIKOĞLU, EÜAŞ Enerji Verimliliği Daire Başkanı Benan BAŞOĞLU, EPİAŞ Çevresel Piyasalar Yönetmeni Taha TAŞDEMİR, BOTAŞ Başmühendisi İlker TÜRKYILMAZ ile BOTAŞ Uzmanı Nur ÇAKIR’ın konuşmacı olarak katıldığı “Enerji, İklim, Çevre” başlıklı 2.oturum gerçekleşti. Zirvenin “Enerji Verimliliği Proje Destekleri ve Uygulamaları” 3.oturumunda KOSGEB Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Görkem GÜRBÜZ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Dış Kaynaklı Yatırımlar Daire Başkanlığı Şube Müdürü Yusuf YAZICI ve TÜPRAŞ Enerji Yönetim Müdürü Emre BAL konuşmacı olarak katılırken  oturumun moderatörlüğünü Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Barbaros Murat KÖSE gerçekleştirdi. “Enerji Verimliliğinde Dijital Uygulamalar” başlıklı son oturumda HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Ömer ÖZKAN moderatör olarak bulunurken Baker Hughes Türkiye Direktörü Filiz GÖKLER, Bently Nevada Bölgesel Satış Yönetmeni Can DENİZ, EÜAŞ BYS Yönetim ve Koordinasyon Müdürü Dr. Mete Emin ATMACA, ENERYA Enerji SCADA Müdürü Zafer SEZER ve BOTAŞ Birim Başmühendisi Tolga İPEK konuşmacı olarak yer aldı.

 “Geleceğe Nefes” mottosuyla düzenlenen program kapsamında her konuşmacı adına 5 fidan dikimi gerçekleştirilerek konuşmacılara BOTAŞ 4.Sürdürülebilir Enerji Zirvesi hatırası olarak takdim edildi.

Bu yıl ilk kez sanal platform üzerinden düzenlenen ve enerji sektörüne ilgi duyan herkesin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen BOTAŞ 4.Sürdürülebilir Enerji Zirvesi, değerlendirme ve kapanış oturumu ile sona erdi.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Mert Ciğerli
Etiketler: botaş, enerji, burhan özcan
Yorumlar
Haber Yazılımı