Elektrik Piyasası Kanunu Masaya Yatırıldı
Haber
22 Şubat 2015 - Pazar 00:22 Bu haber 2139 kez okundu
 
Elektrik Piyasası Kanunu Masaya Yatırıldı
- Haberi
Elektrik Piyasası Kanunu Masaya Yatırıldı

Enerjimagazin-TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'ndaki toplantıda Genel Kurul'da Salı gecesi yaşanan kavga sık sık gündeme gelirken kısa süreli tartışmalar yaşandı.
Komisyon, AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısı ele alındı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tasarı hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Müsteşarı Metin Kilci, kayıp kaçakla ilgili yargı kararları doğrultusunda iade bedellerini, özelleştirmeden önce olanlarını kamu, özelleştirmeden sonra olanları şirketlerin ödeyeceğini belirtti. Ancak şirketlerin ödeyeceği bu paraların da kendilerine rücu edileceğini söyleyen Kilci, "Yani tümünü kamu ödemiş olacak. Kamu ödediği bu bedeli de sonradan tüketici faturalarına yansıtacak” dedi.
Kilci, geçmişe dönük herkesin dava açıp kazanması durumunda ana paranın 65 milyar, faizinin 35 milyar toplam 100 milyar olacağını ifade ederek, "Bunu bütün memleket ödeyecek. Elektrik faturaları üç kat artar" dedi. MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, tasarıda yer alan askeri bölgelerin tahsisiyle ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşünün ne olduğunun bilmediklerini söyledi.
Kayıp kaçak bedelleriyle ilgili vatandaşın yargı yoluna gitmesinin yolunun kapatılmasına onay verilmesinin mümkün olmadığını belirten Işık, "Yıllarca bu ülkenin kaynaklarını sömüren insanlara yasanın verdiği yolu da kapatalım, yeteri ki çözüm süreci zarar görmesin, elektrik de bedava olsun diyemeyiz. Bu kardeşliği bozacak bir tasarıdır. Ülkenin batısında milleti isyana teşvik edecek bir tasarıdır" dedi. http://www.meclishaber.gov.tr/develop/owa/dosya.getir?pDosyaAdi=F592730546_2.jpg CHP izmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, TBMM Genel Kurulu'nda Salı günü yaşanan kavgayı anımsatarak "Meclis’te yaşanan iktidar şiddetini kınıyorum, Meclis’e yakışmayan bir olaydır. Şiddet dili Meclis'in dili olmamalıdır. Söylememiz gereken her şey düşünce ve fikir düzeyinde olmalıdır. Fikirde acze düşenlerin şiddet başvurmamaları ve bunun Meclis Genel Kuruluna kadar gelmesi düşündürücüdür" ifadelerini kullandı.
AK Parti'li milletvekillerinin, Susam'ın tasarıyla ilgili konuşmadığı yönündeki sözleri, toplantıda kısa bir süre gerginlik yaşanmasına neden oldu.
AK Parti istanbul Milletvekili Ünal Kacır, içtüzüğe göre, tasarıyla ilgili konuşulması gerektiğini belirtti.
Ünal’ın, kendisine laf atan CHP Muğla Milletvekili Hasan Ören'e "Hadi oradan" demesine, MHP Kütahya Milletvekili Işık, "Komisyondan da kovacak mısınız bizi? Bir milletvekiline 'hadi oradan' diyemezsiniz, ayıp" diye tepki gösterdi.
Susam, "Ünal bey, bana müdahale etme hakkın yok. Sana ne benim söylediğimden" karşılığını verdi.
AK Parti’li milletvekilleri, Genel Kurul kürsüsünde konuşturmayanın, muhalefet olduğunu ifade ettiler.
Başkan Mazıcıoğlu, milletvekillerini sakin olmaları konusunda uyardı.
Susam, "Bir milletvekili 'tokmağı aldım vurdum' diyebilecek kadar bu ülkede cesaret sahibi olabiliyor. Bu cesareti sizin tek parti anlayışınız yaratıyor" ifadesini kullandı.
Susam, Türkiye iyi bir enerji politikası uygulamadığını savunarak, "Devlet bu alanda yapması gerekenleri yerine getirmiyor. Sağlık, eğitim ve enerjide alanından kamu elini ayağını çekmez, yatırım yapar" diye konuştu.
Kayıp kaçak bedelinin vatandaşın sırtına yükleneceğini belirten Susam, "Kayıp kaçakla ilgili yargının aldığı kararları by-pass edeceksiniz. Tüketiciyi mağdur edecek şirketleri koruyacak bir düzenleme yapıyorsunuz. Tüketiciyi mağdur edecek bu düzenleme Anayasa’ya aykırı" görüşünü savundu.
AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, TBMM’nin Mart sonuna kadar çalışabileceğini, seçimden sonraki yaz tatilini de hesaba katılınca 6 aylık bir aranın olacağını ifade ederek, milletin bu dönemde acil ihtiyaçlarının görüşüp yasalaştırılması gerektiğini söyledi.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, CHP'nin tek parti döneminde "diktatörya olduğunu" söyledi.
Türkiye’de yüzde 50 ile iktidarda olan parti bulunduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu partiyi diktatörlükle suçlayamayız. Yoksa CHP, HDP, MHP’yi partiden saymıyor muyuz?" diye sordu.
"iç Güvenlik Tasarısı"nı "sokak teröristlerini engelleme yasası olarak gördüğünü" dile getiren Erdoğan, "Meclis’te çocuğa ulaşamayan o anlayış bu sefer o bayanları kullanmaya başladı. Sebahat Tuncel vekilimizi de olayların içinden kucaklayıp uzaklaştıran benim" diye konuştu.
CHP'li milletvekilleri, Erdoğan'ın sözlerine tepki gösterdi.
AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, AK Parti'nin diktatörlükle suçlanmasını üzülerek karşıladığını kaydetti.
Üzülmez, "Bizim grubumuz hiçbir olayın başlatıcısı olmamıştır. Kürsüyü işgal eden kim? ‘Bu yasayı çıkartmayız’ diyenler kim? Bu yasayı çıkartmamak için ancak iktidar olmalısınız. AK Parti terör estiriyor demek doğru değil" ifadelerini kullandı.
AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, "Kim karıştıysa kim yaptıysa şiddeti reddediyorum ve kınıyorum. ilk olarak HDP milletvekili sandalyeyi attı, ben oradaydım" dedi.
CHP Muğla Milletvekili Hasan Ören, "Dayak yiyen, kaburgası kırılan muhalefet. Sizleri seçerken judo, tekvando, boks bildiğinize dair belge mi istiyorlar? Madem bu terörü muhalefet estiriyor neden darp edilen muhalefet milletvekilleri oluyor. Neden sizden bir milletvekiline bir şey olmuyor. Bu kadar insan muhalefetten hastanelik oluyor şimdi çıkıp 'olayları siz başlatıyorsunuz' diyorsunuz. Bir dehşet, baskı, vahşet var. iktidarın hırçınlığı var" dedi.
Ören, kayıp kaçağın kullananla bir ilgisi olmadığını, kayıp ve kaçağı önlemeyen devletin faturayı yurttaşa çıkardığını söyledi.
AK Parti istanbul Milletvekili Metin Külünk, "Diktatörlük sizin tarihinizde var bizim tarihimizde değil" diye konuştu.
MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, tasarıyla ilgili tali komisyonlardan rapor beklenmesi gerektiğini belirtti.
AK Parti istanbul Milletvekili Ünal Kacır, "Bir yumruk atmadığınız kaldı TBMM Başkanvekiline. Bir karış mesafeden ağzınıza geleni söylediniz. Buna bir grubun dayanabilmesi mümkün mü? Ondan sonra evliya sabrı bekliyorsunuz.
Geçmişten bu yana kayıp kaçak her zaman maliyet unsuru sayıldığını, özelleştirmede de kurgulamanın böyle olduğunu ifade eden Kacır'ın, 193 metrekare eve 93 TL fatura gelmesini söylemesine CHP'li Ören itiraz ederek, "Mümkün değil. Bana faturayı gönderin" karşılığını verdi.
Komisyon Başkanı Mazıcıoğlu, TBMM Genel Kurul'un açılmasından önce yarın devam etmek üzere toplantıyı bitirdi. Bu haberin tüm hakları www.enerjimagazin.com'a aittir.
Aktif Link verilerek veya açık kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Elektrik, Piyasası, Kanunu, Masaya, Yatırıldı,
Yorumlar
Haber Yazılımı