EBRD'den Türkiye'ye Yeşil Ekonomi Finansmanı İçin 25 Milyon Euro Kredi
Haber
31 Ocak 2023 - Salı 20:34 Bu haber 10351 kez okundu
 
EBRD'den Türkiye'ye Yeşil Ekonomi Finansmanı İçin 25 Milyon Euro Kredi
YENİLENEBİLİR Haberi
EBRD'den Türkiye'ye Yeşil Ekonomi Finansmanı İçin 25 Milyon Euro Kredi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), enerji verimlili Garanti Finansal Kiralama şirketine (GarantiBBVA Leasing) 25 milyon Euro kredi sağladı.

Kredi, enerji verimliliğini artıran, yenilenebilir enerji üretimini artıran ve iklim direncini güçlendiren yeşil ekonomi yatırımları yapan şirketlere kira finansmanı sağlamak için kullanılacak. Proje ile ayrıca yeşil yatırım planları olan kadın girişimcilere finansman sağlanması da  hedefleniyor.

Artan enerji maliyetleri ile birlikte yatırım, Türk işletmelerinin yeşil fonlara daha iyi erişebileceği ve böylece ülkenin yeşil ekonomiye geçişini hızlandıracağı anlamına geliyor.

1990 yılında kurulan bir leasing şirketi olan GarantiBBVA Leasing, Türkiye'nin en büyük finans kuruluşlarından biri olan Garanti BBVA'nın yüzde yüz iştiraki.

Proje aynı zamanda, toplumsal cinsiyete dayalı arz ve talep engellerinin ele alınmasına yardımcı olacak bir toplumsal cinsiyet temel değerlendirmesi ve bilinçlendirme dahil olmak üzere kadınların ve erkeklerin iklim finansmanına eşit erişimini artırmak için toplumsal cinsiyete duyarlı faaliyetlere odaklanan bir teknik işbirliği paketini de içeriyor. 

Kredi, ülkenin yeşil, düşük karbonlu ve sürdürülebilir bir ekonomiye doğru ilerlemesini finanse etmeye yardımcı olmak için 2022 yılında 500 milyon Euro'luk bir çerçeve olarak açıklanan  EBRD'nin Yeşil Ekonomi Finansman Aracı Türkiye (GEFF Türkiye) kapsamında veriliyor.

EBRD, Türkiye'nin önde gelen kurumsal yatırımcılarından birisi konumunda.  Banka, 2009'dan bu yana ülke ekonomisinin çeşitli sektörlerine 16,9 milyar Euro'dan fazla yatırım yaptı. Bu yatırımın neredeyse tamamı özel sektöre yapıldı. 

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: ebrd, enerji, elektrik, yenilenebilir enerji
Yorumlar
Haber Yazılımı