Bülent Şen MMG Diyarbakır Şubesinin Düzenlediği Panele Katıldı
Haber
08 Aralık 2022 - Perşembe 20:44 Bu haber 11795 kez okundu
 
Bülent Şen MMG Diyarbakır Şubesinin Düzenlediği Panele Katıldı
GÜNDEM Haberi
Bülent Şen MMG Diyarbakır Şubesinin Düzenlediği Panele Katıldı

Mimarlar ve Mühendisler Grubu (MMG) Diyarbakır Şubesi tarafından "Medeniyetlerin Beşiği, Mezopotamya'nın Kalbi Diyarbakır" temalı panel düzenlendi.

Açılış konuşmalarının ardından "MMG Genel Başkanı Bülent Şen, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Sur Kaymakamı ve Sur Belediye Başkanı Vekili Asım Solak ile Bağlar Kaymakamı İsmail Pendik'in" katılımıyla gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü, Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ali Karakaş yaptı.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Kültür ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde panelde konuşan MMG Genel Başkanı Bülent Şen, "Buluşmamızın gerçekleşmesinde katkısı olan Diyarbakır Valisi sayın Ali İhsan Su’ya, Diyarbakır büyükşehir belediyesi genel sekreteri sayın Abdullah Çiftçi’ye, Sur Kaymakamı Sayın Asım Solak’a, Ev sahipliğinden dolayı Dicle Üniversitesi Kültür ve Sanat uygulama ve araştırma merkezi müdürü Sayın Burak Kazan hocaya, Panelimizin değerli moderatörü Doç.Dr. Ali Karakaş hocaya, Değerli Panelistlerimiz Prof.Dr. Hasan Tanrıverdi, Prof. Dr. Zeynel Fuat Toprak ve Prof.Dr.Türkan Kejanlı Hocaya, MMG Diyarbakır şubesinin yönetim kurulu ve üyelerine ve emeği geçen herkese müteşekkirim." dedi.

Şen konuşmasında aşağıdaki ifadelere yer verdi:

"Kıymetli Misafirler,  Kamu kurum ve kuruluşların çok değerli yöneticileri, Çok değerli STK Temsilcileri, Değerli Basın Mensupları, Değerli Mimar  ve Mühendis Üyelerimiz, Değerli Valimiz, Kıymetli Kaymakamlarımız, Değerli başkanlarımız ve Kıymetli öğrenciler,

Mimarlar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır Şubesi olarak  tertip ettiğimiz “Medeniyetlerin Beşiği, Mezopotamya’nın Kalbi; Diyarbakır” temalı panelimize  hepiniz hoş geldiniz, sefalar buyurdunuz.

Kıymetli hocalarım, muhterem hazirun; Bilindiği üzere, toplumların, kültürel, bilgisel, bilimsel, teknik  ve mimari gibi, üretimlerini medeniyet eşiğine çıkaran en önemli bileşenlerden birisi, ismi ile müsemma olacak şekilde, medinedir. Yani şehirlerdir. Bu bakımdan her medeniyetin üzerine  inşa edildiği şehirler vardır. Ve dolayısıyla da, medeniyet ile şehir arasında varoluşsal bir ilişki, bir gereklilik vardır.

Kıymetli misafirler; Malumunuz olduğu üzere, ilk medeniyetlerin izi, bilinen insanlık tarihinde, bu topraklara,  yani terim olarak “iki ırmak [Dicle ve Fırat nehirleri] arasındaki ülke” ve klasik sözlüklerde “bereketli hilal”  anlamına gelen  Mezopotamya havzasına dayanır. 

Öyle ki, Mezopotamya, Susa ve Babil gibi  tarihte ilk şehirlerin kurulduğu; dinî, bilimsel, felsefi ve teknik bilgiye ev sahibi olduğu ve kendinden sonra Antik Mısır, Antik Yunan, Sasani, Roma ve hatta, İslâm medeniyeti gibi uygarlıklara esin kaynağı olan bir, coğrafyanın adıdır.

Değerli Hazirun; İşte Diyarbakır, böylesi bir coğrafyanın kalbi ve 33 medeniyetin beşiğidir, Mekke ve Medine’nin yarenidir, Kudüs’ın sırdaşıdır, İstanbul’a açılan fetih kapısıdır. Diyarbakır’ın, Sur’un, her bir sokağı, mimari dokusu, surları, burçları, tarihî mekânları, ulu camisi, hevsel bahçeleri;  halihazırda,  tarihteki hafızanın  ve bahsini etiğimiz, medeniyet izinin 21. yüzyıldaki tanıklarıdır.

Bu hafızayı tanıtmak, korumak ve yaşatmak bu şehrin sakinleri olan bizler, başta olmak üzere aslında tüm insanlığın, ortak vazifesi olmalıdır.

Bizler de bugün bu vazifemizi, icra etmek üzere “Medeniyetlerin Beşiği, Mezopotamya’nın Kalbi; Diyarbakır” gündemiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Konuşmama son verirken bu buluşmamızın gerçekleşmesinde katkısı olan Diyarbakır Valisi sayın Ali İhsan Su’ya, Diyarbakır büyükşehir belediyesi genel sekreteri sayın Abdullah Çiftçi’ye, Sur Kaymakamı Sayın Asım Solak’a, Ev sahipliğinden dolayı Dicle Üniversitesi Kültür ve Sanat uygulama ve araştırma merkezi müdürü Sayın Burak Kazan hocaya, Panelimizin değerli moderatörü Doç.Dr. Ali Karakaş hocaya, Değerli Panelistlerimiz Prof.Dr. Hasan Tanrıverdi, Prof. Dr. Zeynel Fuat Toprak ve Prof.Dr.Türkan Kejanlı Hocaya, MMG Diyarbakır şubesinin yönetim kurulu ve üyelerine, emeği geçen herkese müteşekkirim.

Panelist hocalarımıza, siz kıymetli hazıruna tekrardan hoş geldiğiniz diyorum.

Buluşmamızın, panelimizin, şehrimiz, için hayırlı olmasını ve hayırlar getirmesini Hak Teladan niyaz ediyorum."

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Remzi Ciğerli
Etiketler: mmg, bülent şen, enerji, diyarbakır
Yorumlar
Haber Yazılımı