Bağdat ile Erbil Arasında Borç Krizi
Haber
18 Şubat 2014 - Salı 09:51 Bu haber 2401 kez okundu
 
Bağdat ile Erbil Arasında Borç Krizi
- Haberi
Bağdat ile Erbil Arasında Borç Krizi

Enerjimagazin-Kürdistan Bölgesi’nden gönderilen petrolü bahane eden Bağdat yönetimi, bu petrole karşılık Erbil’in kendisine 11 milyar dolar borçlu olduğunu iddia etti. Ancak Kürdistan Bölgesi Maliye Bakanlığı bu iddiayı reddederek şimdiye kadar Kürdistan’da çalışan petrol şirketlerinin paralarının Bağdat yönetimi tarafından ödenmediğini açıkladı.
Edinilen bilgiye göre Erbil ve Bağdat hükümetleri arasında süren görüşmelerde merkezi hükümet Kürdistan Bölgesi’nden 11 milyar dolar istedi. 2013’teki bütçe yasa tasarısına göre Kürdistan Bölgesi günlük 250 bin varil petrolü Kerkük-Ceyhan boru hattından sevk ederek gelirini Bağdat’a göndermeliydi. Ancak Bağdat hükümeti, yılsonu bilançosunda Kürdistan Bölgesi’nin bu petrol hattından günlük 23 bin varil petrol sevk ettiğini açıkladı.
Konuya ilişkin BasNews’e bilgi veren Kürdistan Bölgesi Maliye Bakan Vekili Reşîd Tahir, ‘Bağdat’a borçlu değiliz, onlar kendilerince bir hesap yapmışlar. Kürdistan’da çalışan petrol şirketlerinin parasını ödemediler. Şirketlerin parası ödenmeden bizim günlük 250 bin varil petrol sevk etmemizi nasıl bekleyebilirler ki’ diyerek Bağdat hükümetine tepki gösterdi.
‘Resmi bir yazıyla Bağdat hükümetinin bize 27 trilyon dinar borçlu olduğunu bildirdik’ diyen Tahir, konuyla ilgili belgeleri de merkezi hükümete gönderdiklerini söyledi. Irak Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz ay Kürdistan Bölgesi’nde çalışan memurların maaşlarını ödemeyerek, Erbil’in kendilerine ödemesi gereken 11 milyar dolarlık borcu ödemediği sürece maaşların yatırılmayacağını açıklamıştı. Barzani Bağdat’a Gitti Kürdistan Bölge Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, bakan ve üst düzey yetkililerden oluşan bir heyetle Bağdat'a gitti. Kürdistan Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani, petrol ihracatı ve bütçe konularını görüşmek üzere beraberindeki bakan ve üst düzey yetkililerinden oluşan bir heyetle Bağdat'a giderek, Bağdat ve Erbil arasındaki sorunları çözmek için, Irak Başbakanı Nuri Maliki ve üst düzey yetkilileri ile görüşecek.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Bağdat, ile, Erbil, Arasında, Borç, Krizi,
Yorumlar
Haber Yazılımı