Enerji Haberleri | Enerji Piyasası | Enerji Sektörü | Enerji Gündemi | Enerji Çalışanları | Elektrik Piyasası - Temiz Enerji Teknolojileri Merkezi Bakan Dönmez Tarafından Açıldı
Türkiye Geneli Elektrik Kesintileri
Rusya'nın Doğalgaz Başkenti
Elektrik Faturanızın Doğruluğunu Kontrol Edin

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Temiz Enerji Teknolojileri Merkezi Bakan Dönmez Tarafından Açıldı

Temiz Enerji Teknolojileri Merkezi Bakan Dönmez Tarafından Açıldı
Temiz Enerji Teknolojileri Merkezi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katıldığı törenle açıldı.
08.04.2021 / 16:51

Enerjimagazin-Türkiye'de ilk defa doÄŸal gaz ile hidrojenin karıştırılarak evsel cihazlarda kullanılması projesi hayata geçirildi. GAZBİR–GAZMER tarafından Konya'da yapılan Temiz Enerji Teknolojileri Merkezi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katıldığı törenle açıldı. Merkezin maliyeti Aksa DoÄŸalgaz ve Enerya tarafından karşılandı.



Dönmez, Türkiye'de ilk kez doÄŸal gaz ile hidrojenin karıştırılarak evsel cihazlarda kullanılması amacıyla projelendirilen GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Teknolojileri Merkezi'nin açılış töreninde, 2020'de, 5 farklı konuda "Enerjide Arama BuluÅŸmaları" toplantısı yaptıklarını, konu baÅŸlıklarından birinin hidrojen olduÄŸunu söyledi.


Toplantılarda "Bugünü koklayan deÄŸil, yarını kodlayan bir anlayışla hareket etme" kararı aldıklarını anlatan Dönmez, bugün hidrojen baÅŸta olmak üzere tüm dünyada alternatif enerji kaynakları üzerine yoÄŸun bir Ar-Ge faaliyetinin devam ettiÄŸini dile getirdi.


ÇoÄŸu çalışma henüz emekleme döneminde olsa da uzmanların hidrojeni 'GeleceÄŸin enerji taşıyıcısı' olarak nitelendirdiÄŸini aktaran Dönmez, ÅŸunları kaydetti:


"Hidrojenin adını gelecekte daha fazla duyacağız ancak kullanımının hangi ölçekte olacağı, yapılan bu çalışmalardan çıkacak sonuçlara baÄŸlı. Biz de bu süreçte temkinli fakat istekli ve azimli ÅŸekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hidrojen Türkiye'nin enerji stratejilerinin geleceÄŸinde yer almasını istediÄŸimiz bir kaynak. Bakanlık olarak yaklaşımımız hidrojeni 4 ana fayda üzerinden elde etmek. Bunlar, daha fazla yenilenebilir enerjiyi sisteme dahil etmek, ısı sektörünü karbon emisyonsuz bir hale getirmek, yerli kömürden hidrojen üretimi gerçekleÅŸtirmek ve hidrojen depolama ve tutucusu olarak borun kullanımını artırmak."


Hidrojen pazarına iliÅŸkin çalışmalar sürüyor


Türkiye’nin yerli kaynaklarını sayarken hidrojenin de göz ardı edilmemesi gerektiÄŸine iÅŸaret eden Dönmez, Avrupa'nın bir kez daha canlandırmaya çalıştığı hidrojen pazarında, Türkiye’nin hem kendi tecrübesini kullanarak hem de ihracat imkanlarını araÅŸtırarak çalışmalarına devam ettiÄŸini söyledi.


Hidrojen konusunda stratejilerinin temelinde mevcut doÄŸal gaz ÅŸebekesine hidrojen karıştırma konusunu olduÄŸuna deÄŸinen Dönmez, "Türkiye’nin doÄŸal gaz altyapısı çok yeni. Hidrojen için bu ÅŸebekeyi kullanmak, milli servetin korumasını da saÄŸlayacak. Ayrı ayrı bölgelerde kısa-orta mesafe hidrojen hatları düÅŸünülebilir ama referans senaryomuz mevcut gaz sisteminin aÅŸamalı ve öÄŸrenilen bir süreçle hidrojen karışımlarıyla iÅŸletilmesidir. Bu sebeple GAZBİR-GAZMER’e bir ödev vermiÅŸtik. 2021'e kadar dağıtım hatlarında hidrojen karışımlarının test edilmesine dair çalışmaları baÅŸlatın dedik." diye konuÅŸtu.


Dönmez, açılışını gerçekleÅŸtirdikleri tesisin toplamda 6 milyon lira yatırım bedeliyle hayata geçirildiÄŸini belirterek, ÅŸöyle devam etti:


"10 ay gibi kısa bir sürede ilk testler baÅŸladı. Burada Türkiye’de ilk defa doÄŸal gazla hidrojen karıştırılarak evsel cihazların beslenmesi projesi hayata geçirildi. Laboratuvarda test amaçlı olarak ortalama yüzde 5 ila yüzde 20’ye kadar hidrojen ile yüzde 95 ila yüzde 80’e kadar doÄŸal gaz karıştırıldı ve elde edilen karışım test amaçlı yakıldı. İlk testlerin sonuçları olumlu oldu, sonraki aÅŸamalar için önemli bir baÅŸarı elde edildi. Tüm bir doÄŸal gaz ÅŸebekesinin hidrojen karışımlarını yakmaya hazır olup olmadığını bu testler ve mühendislik çalışmaları zaman içerisinde gösterecek. Bunlar daha ilk adımlar. İnÅŸallah sonuçlara göre devamının da geleceÄŸini düÅŸünüyorum. Bu projeyle hem çevresel etkilerin azaltıldığı hem de karbonsuzlaÅŸtırma çabalarımıza katkı saÄŸlayan bir çözüm geliÅŸtirilmesi hedefleniyor. Tesisimizin adı Temiz Enerji Merkezi Laboratuvarı. Böyle bir tesisin de elbette tüm enerjisini yenilenebilir kaynaklardan karşılaması beklenir. GüneÅŸ panelleri, rüzgar türbini ve yakıt hücresiyle enerji ihtiyacının tamamı yenilenebilir kaynaklardan karşılanıyor."


Asıl amaçlarının, yeÅŸil hidrojen denilen yenilenebilir kaynaklardan hidrojen elde etmek olduÄŸunu aktaran Dönmez, "Akabinde, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen hidrojenin doÄŸal gaz hattına enjeksiyonu hedefleniyor. YeÅŸil hidrojen konusunda birçok yabancı ÅŸirket ve kurum Türkiye'nin ihracat potansiyeline büyük bir ilgi gösteriyor. Bizler de yeÅŸil hidrojene dair ihracat potansiyellerimizi çalışıyoruz. Avrupa'ya ihracat imkanlarını deÄŸerlendiriyoruz." dedi.


Hem teorik hem de pratik olarak bilgi ve tecrübenin sahaya aktarıldığı önemli bir laboratuvarın ülkeye kazandırılmasından büyük bir memnuniyet duyduÄŸunu ifade eden Dönmez, hidrojenle ilgili bakanlık tarafındaki çalışmaları da Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden AraÅŸtırma Kurumu’nun yürüttüÄŸünü, buradaki çalışmalardan da müspet sonuçlar alınacağına inandığını kaydetti.


Hidrojenin yerli kaynaklardan üretilmesinin önemine vurgu yapan Dönmez, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:


"Yerli kömürümüzden hidrojen üretimini, gelecek dönemde karbondioksitin depolanması-ayrıştırılması açısından da düÅŸünmemiz gerekir. Bu sebeple hidrojen kullanımının artırılmasında birçok kurumun yapması gereken öncü çalışmalar var. UlaÅŸtırma konusunda mesela, Türkiye’de daha çok LNG ve CNG’li kamyonları gördük. Bizim ulaÅŸtırmada hidrojene en çok ÅŸans verdiÄŸimiz alan trenler ve ağır taşımacılık alanı. Bu konuyla ilgili büyük tren üreticilerinin de dizel trenleri hidrojene çevirme fikirlerini görüyoruz. Bunu da gündemimizde tutmaya devam edeceÄŸiz."


Ar-Ge mühendislerine "vay be" teÅŸekkürü


Dönmez, ülkede hidrojen üretimi ve kullanım alanlarıyla ilgili yoÄŸun bir çalışma içinde olduklarını vurgulayarak ÅŸöyle devam etti:


"Tüm paydaÅŸların çalışmaları geldikten sonra bizler de bu yıl içerisinde Türkiye’nin hidrojen stratejisini yayınlamış olacağız. Beklentimiz bu stratejinin tüm adımlarının tartışılarak olgunlaÅŸtırılması. Bizim ekiplerimiz hızlı ÅŸekilde hidrojen stratejisi ve hedefleri belirleyebilir. Bakanlık olarak çalıştığımız hedeflerimiz var. Ancak Türkiye 1970’lerin Türkiyesi deÄŸil. Özel sektörün rekabetçi Ar-Ge ve teknoloji geliÅŸiminin ana oyuncusu olduÄŸu bir Türkiye’de yaşıyoruz. Kamunun başı çektiÄŸi ya da direktiflerle istediÄŸini dikte ettirdiÄŸi bir dönemde deÄŸiliz. KonuÅŸarak, tartışarak, müzakere ederek, hatalarımızdan ders çıkararak ama en önemlisi pozitif bir gündemle ilerleyerek bu iÅŸi nihayete erdireceÄŸimize inanıyorum. Az önce ifade ettiÄŸim yol haritasındaki kurumlarımızın ve özel sektörün yapacağı tüm çalışmalar kamuoyuyla paylaşılarak tartışılacak. Bu tartışmalardan beslenerek de Türkiye’nin hidrojen stratejisini hep birlikte oluÅŸturacağız.”


Ülkenin Ar-Ge mühendislerini her zaman gayretle çalıştıkları, kalkınma ve geliÅŸime destekleri için tebrik eden ve "Sizlere teÅŸekkür ediyorum. 'Vay be' diyorum' diyen Dönmez, konuÅŸmasının ardından, tesisin açılış kurdelesini kesti, laboratuvarları ziyaret etti.


Dönmez, gazetecilere doÄŸal gaz ve hidrojen karışımıyla piÅŸirilen çay ikram etti.TRT

Bu haber toplam 1252 defa okundu


YAZARLAR