Enerjimagazin-TÜBA BaÅŸkanı Prof. Dr. Muzaffer Åžeker yaptığı açıklamada; TÜBA tarafından gerçekleÅŸtirilen DoÄŸal Gaz Çalıştayında konu baÅŸlıkları ve konuÅŸmacıların multi-disipliner ve bilimsel bir yaklaşımla belirlendiÄŸini, Çalıştay kapsamında deÄŸerlendirilen konular çerçevesinde oluÅŸturulan Raporun ise stratejik planların hazırlanmasında ve kısa, orta ve uzun dönemli yol haritalarının dikkate alınmasında önemli katkılar saÄŸlayacağının altını çizdi.
Bilimsel ve teknolojik olarak farklı boyutlara geçiÅŸe imkân saÄŸlayacak yerli ve millî bir doÄŸal gaz sektörü oluÅŸturmanın Türkiye’nin bağımsızlığı açısından önemli olduÄŸunu dile getiren Prof. Åžeker, TÜBA-Enerji Çalışma Grubunun; enerji alanında Türkiye’nin ihtiyaç duyduÄŸu bilimsel ve teknolojik konularda çalışmalar yaptığını, bilgi ürettiÄŸini vurgulayarak stratejik ve politik görüÅŸleri deÄŸerlendirdiÄŸini, politikalar ürettiÄŸini, çıkardığı yol haritalarını yetkililere çözüm odaklı raporlamalar ÅŸeklinde sunduÄŸunu söyledi.
Prof. Åžeker ÅŸu ÅŸekilde devam etti:“Tüm enerji alternatifleri üzerine çalışmalar yaparak geçmiÅŸ dönemlerde de raporlar hazırlayan Enerji Çalışma Grubumuz; enerji konusunda ülkemizin enerji bağımsızlığına, bilimsel ve teknolojik geliÅŸimine, stratejik enerji önceliklerinin belirlenmesine katkı saÄŸlayacak etkin ve yetkin bir kurumsal yapıyı oluÅŸturarak, bu konuda Türkiye’nin önceliklerini çalışma grubunun da önceliÄŸi olarak görerek çalışmalarını yürütüyor. Ülkemizin alternatif enerji kaynakları arayışında kararlı olmasının en önemli göstergesi son dönemlerde yapılan yatırımlarla ve teÅŸviklerle güneÅŸ enerji santralleri, rüzgâr enerji santralleri, hibrit yapılar, nükleer enerji yatırımlarının yanı sıra ülkemizin münhasır ekonomik bölgesinde sondaj yapan Oruç Reis, Fatih, Yavuz ve Kanuni gemileri her imkân ve fırsatın enerjiye ulaşım için deÄŸerlendirildiÄŸinin bir kanıtıdır. KeÅŸfedilen rezervin Türkiye’nin her alanda açılımına, giriÅŸimine, iyileÅŸmesine ve büyümesine katkı saÄŸlayacak bir potansiyelde olmasını ümit ediyoruz. DoÄŸal gaz keÅŸfinin önümüzdeki dönemde ülkemize daha fazla fayda ve verimlilik saÄŸlaması için, enerji boyutundan toplumsal refaha kadar, araÅŸtırma-geliÅŸtirmeden inovasyon ve teknoloji geliÅŸtirmeye dek bütün safhalarının bugünden planlanması gerekiyor. Enerji, ülkemizin en büyük ithalat kalemlerinden birisi olması nedeniyle bütçe ve ülkenin refahı açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple, alternatif enerji kaynakları oluÅŸturmak suretiyle sürdürülebilir enerji temininin yanı sıra, enerji maliyetleri düÅŸürülüyor ve enerji arz güvenliÄŸi saÄŸlanıyor. Bu politikalar, üretim sektöründe ülkemizi dünya piyasalarında daha rekabetçi bir konuma getirmenin yanında ülkemizin istihdam ve refahına da katkı saÄŸlayacak bir geliÅŸme stratejisi olarak deÄŸerlendirilmeli.”
TÜBA BaÅŸkanı Prof. Dr. Muzaffer Åžeker, ayrıca tüm bu çalışmalarla birlikte eÄŸitim ve insan kaynaklarını destekleyerek araÅŸtırma altyapısı, bilimsel ve teknolojik kabiliyetleri ile önümüzdeki on yıllara yönelik ÅŸekilde Türkiye’nin yeni döneme hazırlanması ve bu konuya özel önem vererek yatırım yapması gerekliliÄŸine dikkat çekti.