Enerjimagazin- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve EPİAÅž Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Abdullah Tancan, Türkiye’de kurulu gücün yarısından fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluÅŸtuÄŸunu söyledi.
Sabah Gazetesi’nin düzenlediÄŸi “Sabah 35. YaÅŸ Sektör BuluÅŸmaları” kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve EPİAÅž Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Abdullah Tancan’ın katılımıyla bir panel gerçekleÅŸtirildi. Panelde konuÅŸan Tancan, bakanlık olarak yenilenebilir enerjiye çok büyük önem verdiklerini, Türkiye’de kurulu gücün yarısından fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluÅŸtuÄŸunu söyledi.
Tek Bir Kaynağa Bağlı Olunmamalı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın milli enerji ve maden politikası hakkında bilgi veren Tancan, “Ülkemizin kendi enerjisini, kendi kaynaklarından, kendi insan kaynağı ve kendi teknolojisiyle elde etmesinin saÄŸlamasına yönelik olan Milli Enerji ve Maden Politikası’nın üç temel esası var. Bunlar; arz güvenliÄŸi, yerlileÅŸtirme, öngörülebilir piyasa… Öncelik elektriÄŸin üretilmesi ve burada tek bir kaynaÄŸa baÄŸlı olmamak gerekiyor. Bu kaynaklar ne kadar çeÅŸitlenirse, arz güvenliÄŸi de garantiye alınmış olur. Sadece bir kaynaktan elektrik üretilirse, elektrik arzında sorun yaÅŸanır. 2020 yılı kasım ayı sonu itibarı ile üretilen enerjinin kaynaklara göre dağılımına baktığımızda yüzde 27’sinin hidrolik, yüzde 22’sinin doÄŸalgaz, yüzde 20’sinin ithal kömür, yüzde 14’ünün yerli kömür, yüzde 8’inin rüzgar, yüzde 4’ünün güneÅŸ ve yüzde 5’inin ise diÄŸer kaynaklardan oluÅŸtuÄŸunu görüyoruz. Sonuçta elektrik üretimimizin yüzde 58,3’ünün yerli kaynaklardan gerçekleÅŸtiÄŸini görüyoruz” dedi.
Hedef Serbest Tüketici
Elektrik piyasasında farklı oyuncular olduÄŸunu belirten Tancan, “Åžu anda sektörde üretimde hem kamu hem özel ÅŸirketler bulunuyor. Dağıtımda ise 21 özel ÅŸirket var. ElektriÄŸi kullanıcıların hizmetine sunuyor, yatırım yapıyorlar. Bunların yanı sıra sektörde tedarik ÅŸirketleri de bulunuyor. Nihai hedefimiz ise gelecekte tüm kullanıcıların serbest tüketici olması” dedi.
Fiyatların nasıl oluÅŸtuÄŸu hakkında da bilgi veren Tancan, “Yapılan yatırımlar, harcamalar, maliyetleri oluÅŸturuyor. Enerjinin borsası olarak nitelendirilen bir ÅŸirket var, EPİAÅž. Åžirketler buraya bildirim yapıyor. Tüketiciler de buraya tüketimi arz ediyor. Arz ve tüketimin kesiÅŸtiÄŸi noktada rekabete açık fiyatlar oluÅŸuyor. Kamunun da ürettiÄŸi bir enerji söz konusu. Kamunun maliyeti de hesaplanıyor. DiÄŸer maliyetlere de bakılıyor. Serbest tüketiciler tamamen ikili anlaÅŸmalarla, üretim yapan ÅŸirketlerle anlaşıyor” ifadelerini kullandı.
YEKA Projeleri Önem Taşıyor
Yenilenebilir enerjiye çok büyük önem verildiÄŸini dile getiren Tancan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
“Kurulu gücün yarısından fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarından oluÅŸuyor. 2020 Kasım ayı sonu itibarıyla 94.801 MW olan kurulu gücümüzün, yüzde 51,2’si yenilenebilir kaynaklardan elde edilmektedir. Üretimde ise 2020 yılı ilk on bir ayında elektrik üretimimizin yüzde 43,6’sı yenilenebilir kaynaklardan gerçekleÅŸmiÅŸtir. Yenilenebilir enerji alanında sadece son iki yılda devreye giren 7.051 MW kurulu gücün yüzde 78’i, 2020 yılı ilk on bir ayında da neredeyse tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluÅŸmuÅŸtur. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları da (YEKA) büyük önem taşıyor. YEKA projelerinde elektriÄŸi yerli kaynaklarlar üretirken, ekipmanları da mümkün olduÄŸunca ülkemizde üretelim istiyoruz. Bunlara destek veriyoruz. Geçen AÄŸustos ayında entegre üretim tesisi iÅŸletmeye açıldı. Burada üretilen paneller Konya Karapınar’da kullanılıyor. Birçok ekipmanı kendi ülkemizde üretiyoruz. Yurtdışına bunları da ihraç edebiliyoruz.”
Akkuyu Yüksek Katkı SaÄŸlayacak
Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inÅŸasının devam ettiÄŸini kaydeden Abdullah Tancan, “Akkuyu NGS’nin ilk reaktörünü 2023 yılında, kalan 3 reaktörü ise birer yıl arayla devreye almayı planlıyoruz. Nükleer enerji, enerji arz güvenliÄŸinde dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de yüksek önemde katkı saÄŸlayacaktır” dedi.
GeçtiÄŸimiz aylarda keÅŸfi yapılan doÄŸalgaz hakkında da bilgi veren Tancan, “Kanuni gemimiz de 2021 başında sondaj faaliyetlerine baÅŸlayacak. Mühendislik çalışmaları yapılıyor. Bir aksama olacağını düÅŸünmüyoruz” diye konuÅŸtu. Kaynak: Ahaber