Enerjimagazin-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının da yer aldığı kampüsün enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılayacak olan, toplam 999 kWe’lik kurulu güce sahip TEDAÅž GES Projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ’in de katıldığı törenle açıldı.
Açılış töreninde konuÅŸan DÖNMEZ, baÅŸta TEDAÅž Genel Müdürü Halil İbrahim LEVENTOÄžLU olmak üzere, tesisin kurulmasında emeÄŸi geçen çalışanlar ile katkı saÄŸlayan tüm kurumlara teÅŸekkür etti. Lisanssız elektrik üretimi için Türkiye'de bütün ÅŸartların oluÅŸturulduÄŸunu da sözlerine ekleyen DÖNMEZ, vatandaÅŸlara “Kendi elektriÄŸini, kendin üret” çaÄŸrısı yaptı. DÖNMEZ, "GüneÅŸ enerjisinde lisanssız elektrik kurulu gücümüz 6 bin 184 megavatı geçti. Türkiye genelinde güneÅŸ enerjisine dayalı lisanssız üretim yapan toplam 7 bin 370 santralimiz mevcut. Bir kez daha bütün vatandaÅŸlarımıza 'Kendi elektriÄŸini, kendin üret' çaÄŸrısı yapıyoruz." dedi.
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Åž (TEDAÅž) Genel MüdürlüÄŸü, içerisinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının da bulunduÄŸu kampüste GES Projesi inÅŸa etti. Tesisin açılış töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ’in katılımıyla gerçekleÅŸtirildi.
2 Bin 872 Adet GüneÅŸ Paneli Kullanıldı
Toplam 999 kWe’lik kurulu güce sahip olan proje kapsamında, kampüste yer alan 7 binanın çatısı, 2 binanın ön cephesi ve açık otopark üstü olmak üzere toplam 5 bin 547 m2 alana tesis edildi. Çatı alanlarında çerçeveli tip mono kristal yapıdaki yerli üretim güneÅŸ paneli, otopark ve cephe alanlarında ise cam cama çift yüzeyli (bifacial) tip yerli üretim güneÅŸ paneli olmak üzere toplamda 2 bin 872 adet güneÅŸ paneli kullanıldı. Tesis, ÅŸu ana kadar ürettiÄŸi elektrikle, kampüsün toplam elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 12’sini karşıladı.
3 Adet Elektrikli Araç Åžarj İstasyonu Kuruldu
Proje kapsamında; kampüsün açık otopark alanına da 3 adet elektrikli araç ÅŸarj istasyonu kuruldu. Åžarj İstasyonunun yer aldığı otoparkta, dünyada üretilen tüm araçların kullanımına uygun olan ve aynı anda kullanılabilen 2 adet 50 kW DC hızlı ÅŸarj, 1 adet 22 kW AC ÅŸarj istasyonu bulunuyor.
Proje DiÄŸer Kurumlara Örnek NiteliÄŸinde
Törenin açılış konuÅŸmasını gerçekleÅŸtiren TEDAÅž Genel Müdürü Halil İbrahim LEVENTOÄžLU, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının enerji politikalarında; enerji üretiminde yerli ve temiz enerji kaynaklarından faydalanılması ve enerji kullanımında verimliliÄŸi teÅŸvik etmenin yer aldığına vurgu yaparak, GES projesinin Bakanlığın enerji politikalarının hayata geçirilmesi adına bir örnek olduÄŸunu belirtti. Projenin, topluma ve diÄŸer kurumlara bir rol model görevini üstlendiÄŸini de sözlerine ekledi.
LEVENTOÄžLU sözlerine ÅŸu ÅŸekilde devam etti: “Bu bakış açısıyla oluÅŸturduÄŸumuz GES projemizin yapımına Ocak ayında baÅŸlanmış ve Kasım ayı itibariyle devreye alınmıştır. Toplam 1 MW Kurulu güce sahip olan Proje; Kampüsümüzde yer alan 7 binamızda 5 bin 029 metrekare çatı, 2 binamızda 165 metrekare cephe ve 353 metrekare otopark üstü olmak üzeretoplam 5 bin 547 metrekare alana kurulmuÅŸtur.
Çatı alanlarında çerçeveli tip mono kristal yapıdaki yerli üretim güneÅŸ paneli, Otopark ve cephe alanlarında ise cam cama çift yüzeyli tip yerli üretim güneÅŸ panelleri tercih edilmiÅŸtir. Çatı, cephe ve otopark alanında toplamda 2 bin872 adet güneÅŸ paneli kullanılmıştır.
GES Projemiz, kampüsümüzün aylık elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 12’sini karşılayacaktır.
Elektrikli Araç Åžarj İstasyonu Kuruldu
GES projesi kapsamında; açık otopark alanına 3 adet elektrikli araç ÅŸarj cihazı kurulmuÅŸtur. Åžarj İstasyonunun yer aldığı otoparkta, dünyada üretilen tüm araçların kullanımına uygun olan ve aynı anda kullanılabilen 2 adet 50 kW DC hızlı ÅŸarj, 1 adet 22 kW AC ÅŸarj istasyonu bulunmaktadır.”
KonuÅŸmasında kampüste, TEDAÅž tarafından kampüs içerisinde yapılan diÄŸer çalışmalara da deÄŸinen LEVENTOÄžLU, “Kampüsün iÅŸletmesinin TEDAÅž’ın idare ve sorumluluÄŸunda bulunduÄŸun ifade ederek, “Sorumluluklarımız çerçevesinde, kampüs alanında ve binalarımızda son dönemde yapmış olduÄŸumuz bir dizi yenileme ve düzenleme çalışmaları oldu.” dedi.
Yemekhaneler ISO 22000 standartlarına Uygun Hale Getirildi
LEVENTOÄžLU, yemekhane hizmeti verdikleri tüm mutfakların, yiyeceklerin güvenli bir ÅŸekilde üretimini saÄŸlayacak ve bunu garanti edebilecek uluslararası bir kalite sistemi olan ISO 22000 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ belgesi aldığını belirterek, “Yaklaşık 25 yıldır yemek hizmeti vermekte olan merkez yemekhane, misafirhaneile kreÅŸ ve gölbaşı mutfaklarımız, ISO 22000 standartlarına uygun hale getirildi. Bu sayede, mutfaklarda daha saÄŸlıklı ve güvenli yemek hizmeti verilmeye baÅŸlandı.” dedi.
35 Yıllık Asansörler Yenilendi
LEVENTOÄžLU, Bakanlık kampüsünde 35 yıldır hizmet vermekte olan ve ekonomik ömrünü tamamlayan 30 adet asansörün, ÅŸu ana kadar 21 adedinin, frekans convertörlü tam otomatik motor ve pano grubu olan asansörlerle yenilenerek, daha güvenli ve konforlu hale getirildiÄŸini de açıkladı
TEDAÅž’ın asansörlerin yenileme çalışmaları sırasında Engelli Personeli de unutmadığına vurgu yapan LEVENTOÄžLU, asansörlerin Engelli YönetmeliÄŸi’ne uygun bir ÅŸekilde dizayn edildiÄŸini söyledi.
Yenileme çalışmaları devam eden asansörlerin, Mart ayının sonuna kadar hizmete sunulması amaçlanıyor.
Enerji VerimliliÄŸinin saÄŸlanabilmesi için gerekli dönüÅŸüm ve revizyon çalışmalarının da tüm hızıyla sürdürüldüÄŸünü ifade eden LEVENTOÄžLU, Enerji verimliliÄŸinin saÄŸlanabilmesi için kampüs genelinde incelemelerin yapıldığını belirterek, bu kapsamda yapılan çalışmaları ÅŸu ÅŸekilde sıraladı: “Kampüsün sıcak su ve ısınma ihtiyacını karşılayan ısı merkezinde bulunan 4 adet eski ve verimsiz ısı kazanı, yeni nesil kızgın su kazanları ile deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. Ayrıca; E blok ve F blok Mutfaklardaki klima ve havalandırma santrallari de yeni nesil klima santralleri ile deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. Yine bu kapsamda ABCD blok ofis tavan armatürleri, LED panel armatürlerle deÄŸiÅŸtirilirmiÅŸtir.”
Trafo ve Jeneratörler De Yenilendi
LEVENTOÄžLU, kampüs içerisinde yer alan mevcut trafo ve jeneratörlerde sürekli arızaların meydana gelmesi nedeniyle, yaÅŸanan sorunları ortadan kaldırmak için 2 adet 1400 KVA, 2 adet 2000 KVA jeneratör ile 4 adet 1600 KVA trafo, 1 adet 1600 KVA kuru tip trafo tesis edilerek, kampüsün enerji ihtiyacının tamamının karşılandığını da sözlerine ekledi.
Ayrıca, bakanlığın merkez teÅŸkilatı ile baÄŸlı, ilgili ve iliÅŸkili kuruluÅŸlarının ortak kullanımı için F Blok alt zemin katta 250 metrekare beyaz alan üzerine yeni bir veri merkezi yapılandırıldığını da belirten LEVENTOÄžLU, “Ortak veri merkezimiz yeni teknoloji sistem cihazları, siber güvenlik ekipmanları ve aktif iletiÅŸim altyapısı ile donatılmıştır.” dedi.
LEVENTOÄžLU ÅŸunları kaydetti: “Veri merkezimiz; yeni tedarik edilen trafo, jeneratör ve kesintisiz güç kaynağı ile yedekli olarak enerjilendirilmiÅŸ, iç tesisatlarda yanmaz kablolar kullanılmış, tavan montajlı ve yedekli BUSBAR teknolojisi ile her bir cihazın 2 ayrı besleme ünitesi ile yedekli baÄŸlantıları saÄŸlanmış, ayrıca bakır ve fiberoptik data kablolamaları da tavandan yapılandırılmıştır.
Sistemler 4 adet 120 KVA gücünde klima tarafından desteklenen kapalı soÄŸuk hava koridorları ile maksimum enerji verimliliÄŸi saÄŸlanacak ÅŸekilde soÄŸutulmaktadır. Veri Merkezimizde bulunan her bir kabin içindeki tüketim, ısı ve nem durumları ortam izleme cihazları ile uzaktan izlenmekte ve olası kritik durumlar uyarı sistemleri ile takip edilebilmektedir. Veri Merkezimiz, aerosol yangın söndürme sistemi ile de koruma altına alınmıştır.”
Yapılan tüm çalışmaların kendileri için ayrı bir mutluluk kaynağı teÅŸkil ettiÄŸini ifade eden LEVENTOÄžLU, “Yapılan tüm çalışmalarımızın temel amacı daha konforlu ve daha güvenli bir çalışma ortamının yaratılarak hizmet kalitesinin sürdürülebilir bir ÅŸekilde artırılmasına yöneliktir. Kampüsümüz ile ilgili çalışmalarımız, bundan sonra da aralıksız olarak sürdürülecektir.” dedi.
LEVENTOÄžLU’ndan sonra kürsüye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ, GES Projesi için yaklaşık bir yıldır çalıştıklarını ifade ederek, diÄŸer kurumlara örnek ve rol model olacak iÅŸleri kendilerinden baÅŸlayarak hayata geçirdiklerini ve bunun ilk adımı olarak GES projesinin ve e-ÅŸarj istasyonlarının hizmete alındığını belirtti.
DÖNMEZ, GES'in 999 kilovat kurulu güce sahip olduÄŸunu dile getirerek, “Santralimiz, 7 binada 5 bin 29 metrekare çatı, 2 binada 165 metrekare cephe ve 353 metrekare otopark üstü olmak üzere toplam 5 bin 547 metrekarelik bir alana kuruldu. Çatı, cephe ve otopark alanında toplamda 2 bin 872 adet güneÅŸ paneli kullandık." diye konuÅŸtu.
Yemekhane, otopark, K,L,M,N blokları, kreÅŸ, saÄŸlık tesisi, misafirhane, ısı merkezi ve TEİAÅž binalarını artık güneÅŸ enerjisiyle aydınlatacaklarını söyleyen Bakan DÖNMEZ, ÅŸöyle devam etti:
"Yerli ve temiz enerji kaynağıyla elektriÄŸimizi saÄŸlayacağız. Yaklaşık 2 hafta önce kabulü yapılarak santralimizi devreye aldık. Bugüne kadar 118 bin kilovatsaat enerji ürettik. İnÅŸallah kampüsümüzün yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 17'sini buradan karşılayacağız. Tabii mevsim ÅŸartlarını da göz önüne alırsak bu oran bahar ve yaz aylarında yüzde 25'lere kadar çıkacak."
DÖNMEZ, TEDAÅž binasının önündeki park alanına yapılan e-ÅŸarj istasyonlarının da bugün açıldığını belirterek, "Açık otoparkımıza 2 adet 50 kilovat DC hızlı ÅŸarj ve 22 kilovat AC ÅŸarj istasyonu kurduk. Her iki ÅŸarj istasyonumuzun kablo çıkışları hem Avrupa ve ABD menÅŸeli hem de Uzak DoÄŸu menÅŸeli araçları ÅŸarj edebilecek ÅŸekilde yapıldı. Böylece ÅŸarj istasyonumuz dünyada üretilen bütün elektrikli araçların kullanımına uygun olacak." dedi.
52 kilovatsaat bataryalı bir aracın 50 kilovat DC ÅŸarj istasyonunda yaklaşık 1,5 saatte, 22 kilovat AC ÅŸarj istasyonunda yaklaşık 2 saat 54 dakikada dolacağını anlatan DÖNMEZ, kampüste daha fazla enerji verimliliÄŸi saÄŸlamak için gerekli dönüÅŸüm ve revizyon çalışmalarının sürdürüldüÄŸünü bildirdi.
Bakan DÖNMEZ, Bakanlık kampüsünde yer alan A, B, C, D, E, F ve R bloklarında incelemelerin tamamlandığını belirterek, "A, B, C, D bloktaki asansörlerle birlikte kampüsümüzün sıcak su ve ısınma ihtiyacını karşılayan ısı merkezimizde bulunan 4 adet eski ve verimsiz ısı kazanını yeni nesil kazanlarla deÄŸiÅŸtirdik. Böylece enerji verimliliÄŸini kampüsümüzün her noktasına taşıdığımız bir altyapıyı inÅŸa ediyoruz. A, B, C, D blok ofis tavan armatürleri, LED panel armatürlerle deÄŸiÅŸtirildi. A, B, C, D blokta tadilat yapılan ofislerde bulunan peteklerin ahÅŸap kapamaları da ısı transferinin daha verimli olması için söküldü." diye konuÅŸtu.
Bakanlık ve baÄŸlı kuruluÅŸların veri merkezlerini de tek noktada topladıklarını dile getiren DÖNMEZ, ÅŸunları kaydetti:
"Buradan tüm kamu kurumlarımıza, özel sektörümüze, sanayicilerimize, üniversitelerimize, tarımsal faaliyette bulunan vatandaÅŸlarımıza, kendi elektriÄŸini kendi üretmek isteyen herkese buradan bir çaÄŸrı yapmak istiyorum; lisanssız elektrik üretimi için Türkiye'de bütün ÅŸartları oluÅŸturduk. Lisanssız üretim yapmak isteyen iÅŸletmelerimizin ya da vatandaÅŸlarımızın lisans alma ya da ÅŸirket kurma zorunluluÄŸunu kaldırdık. Böylece yatırımcılarımıza hızlı, bürokratik süreçlere takılmayan ve vergiden muaf bir statü kazandırmış olduk. Lisanssız enerji üretimiyle birlikte enerji gibi dev bütçeli yatırımları tabana yaymaya baÅŸladık. Lisanssız elektrik kurulu gücünde bu adımlarımızla birlikte ciddi bir ilerleme saÄŸladık. GüneÅŸ enerjisinde lisanssız elektrik kurulu gücümüz 6 bin 184 megavatı geçti. Türkiye genelinde güneÅŸ enerjisine dayalı lisanssız üretim yapan toplam 7 bin 370 santralimiz mevcut. Bir kez daha bütün vatandaÅŸlarımıza 'Kendi elektriÄŸini, kendin üret' çaÄŸrısı yapıyoruz. GüneÅŸ enerjisiyle birlikte hem siz hem de ülkemiz kazansın istiyoruz. Türkiye'nin güneÅŸi, Türkiye'nin enerjisi olsun istiyoruz.
Sözlerime son verirken, daha konforlu ve daha güvenli bir çalışma ortamı için, tüm yenileme çalışmalarını yürüten TEDAÅž Genel Müdürümüze, yöneticilerine ve emeÄŸi geçen bütün çalışanlarımıza teÅŸekkürlerimi sunuyorum.”