Enerji Haberleri | Enerji Piyasası | Enerji Sektörü | Enerji Gündemi | Enerji Çalışanları | Elektrik Piyasası - Hidroelektrik Enerji Geleceğinin Anahtarı Konumunda
Türkiye Geneli Elektrik Kesintileri
Rusya'nın Doğalgaz Başkenti
Elektrik Faturanızın Doğruluğunu Kontrol Edin

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Hidroelektrik Enerji Geleceğinin Anahtarı Konumunda

Hidroelektrik Enerji Geleceğinin Anahtarı Konumunda
Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert: 2023’de 35 GW’lık HES üretim kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.
09.11.2020 / 12:15

Enerjimagazin-Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü ve HESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Taner Ercömert, HidroelektriÄŸin, bugün de yarın da Enerji GeleceÄŸinin Anahtarı konumunda olacağına vurgu yaparak, ülkemizde hidroelektrik santralların kurulu gücünde 30 921 MW’a ulaşıldığını ve 2023’de 35 GW’lık HES  üretim kapasitesine ulaşılmasının hedeflediÄŸini belirtti.


EIF 2020 Digital Kongresinin Hidroelektrik Enerji Oturumu 3 Kasım Salı günü Domino Fuarcılıktan Gizem Yücel’in açılış konuÅŸmasıyla baÅŸladı.  Çok sayıda katılımcının ilgiyle takip ettiÄŸi oturumda moderatör Mahmut Yüzer ve sektörden uzman panelistlerce hidroelektrik enerjinin ülkemizde ve dünyadaki geliÅŸimi ile enerji sektöründeki güncel konular ele alındı.


EIF 2020 Digital Kongresinin Hidroelektrik Enerji Oturumunda konuÅŸan Hidroelektrik Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü ve HESİAD Yönetim Kurulu Üyesi  Taner Ercömert, ülkemizde hidroelektrik santralların kurulu gücünde 30 921 MW’a ulaşıldığını belirtti. Ülkemizin elektrik üretim kapasitesindeki büyümenin yerli ve yenilenebilir ağırlıklı olarak devam ediyor olmasından dolayı memnuniyetini ifade eden Cömert, halen uygulanan milli kaynak payının artırılmasını hedefleyen enerji politikasını desteklediÄŸini de belirtti. Sektörün 2023’de 35 GW’lık HES  üretim kapasitesine ulaşılmasının hedeflediÄŸini, halen 94 GW’ı geçen elektrik kurulu gücünde artık hedef 100 GW’ın geçilmesidir diyen Cömert, “Devletimizin özel sektör enerji yatırımlarına desteÄŸinin devam etmesini talep ediyoruz.” dedi.  HES yatırımcıları ve iÅŸletmecileri olarak, HES’lerde YEKDEM & yerli aksam teÅŸviÄŸine devam edilmesini, HES sistem kullanım bedellerinde (üretim bölümünün daha ağırlıklı olması suretiyle) bir iyileÅŸtirme yapılmasını ve DSİ Projelerinin Ortak Tesis Bedeli hesabı formülasyonunda deÄŸiÅŸiklik yapılarak bu hususta da bir iyileÅŸtirme yapılmasını istediklerini de ifade eden Cömert sözlerine ÅŸöyle devam etti.


“Türkiyemiz için HES gibi çok önemli ve deÄŸerli olan ve gelecekte büyük geliÅŸimlerini arzu ettiÄŸimiz güneÅŸ ve rüzgarın kesintili kaynaklar olması sebebiyle, güneÅŸ ve rüzgar kesintiye uÄŸradığı zamanlarda onları mükemmel bir ÅŸekilde tamamlayan ve sistemdeki güç taleplerindeki düÅŸüÅŸleri ve ani artışları kolayca karşılayan Hidroelektrik, bugün de yarın da Enerji GeleceÄŸinin Anahtarı konumunda olacak."



Eski bir DSİ yöneticisi de olan sektörün tecrübeli ismi Ercömert, 2020 yılı elektrik üretiminde HES payı % 28.09, RES payı % 7.93, GES payı % 4.12, JES payı % 3.03, atık, çöp ve biyokütle % 1.75 olmak üzere  yenilenebilir kaynakların toplam payının % 44.92 olduÄŸunun da altını çizdi. Enerji ithalatına büyük miktarlarda paralar ödenen ülkemizde HES’lerin öncülüÄŸünde kalan tüm  yenilenebilir kaynaklarımız geliÅŸtirilmelidir diyerek,  HES’ler gibi güneÅŸ, rüzgar ve jeotermalinde de ülkemiz için çok deÄŸerli kaynaklar olduÄŸuna vurgu yaptı.


Bu haber toplam 2728 defa okundu


YAZARLAR