Enerji Haberleri | Enerji Piyasası | Enerji Sektörü | Enerji Gündemi | Enerji Çalışanları | Elektrik Piyasası - Milli Yeşil Sertifika Sistemine İlişkin Hazırlıklarda Sona Gelindi
Türkiye Geneli Elektrik Kesintileri
Rusya'nın Doğalgaz Başkenti
Elektrik Faturanızın Doğruluğunu Kontrol Edin

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Milli Yeşil Sertifika Sistemine İlişkin Hazırlıklarda Sona Gelindi

Milli Yeşil Sertifika Sistemine İlişkin Hazırlıklarda Sona Gelindi
Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi EPDK’nın onayından geçti.
04.11.2020 / 15:12

Enerjimagazin- Çalışmalarına bu yıl itibarıyla baÅŸlanan milli yeÅŸil sertifika sistemine iliÅŸkin hazırlıklarda sona gelindi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) tüketicilerin kullandığı elektriÄŸin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiÄŸini garanti eden Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi Kurul onayından geçti. YEK-G sistemi ve piyasasının gelecek yıl devreye alınması planlanıyor.


AB standardına uyumlu bir yeÅŸil sertifika sistemi geliÅŸtirmek amacıyla uluslararası örnekler incelenerek yapılan çalışmalar sonucu, söz konusu sistemin adı YEK-G sistemi olarak belirlendi. YEK-G sistemi ve piyasasının Enerji Piyasaları İşletme AÅž (EPİAÅž) tarafından iÅŸletilmesi için Temmuz ayında görüÅŸe açılan taslak mevzuata iliÅŸkin gelen görüÅŸlerin de incelenmesinin ardından YEK-G yönetmeliÄŸi EPDK’nın onayından geçti.


Bu kapsamda, YEK-G sistemi ve piyasasını EPİAÅž kuracak ve iÅŸletecek. Bu piyasada, tüketicilerin kullandığı elektriÄŸin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiÄŸi sertifikayla garanti edilecek. Tasarlanan sistem ile yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen her megavatsaat elektrik sertifikalandırılacak. EPİAÅž, oluÅŸturacağı piyasa üzerinden talep eden üreticiler adına elektronik YEK-G belgesi düzenleyecek ve piyasada bu belgelerin ticareti yapılarak fiyatlar serbestçe belirlenebilecek.


EPİAÅž'ın kuracağı piyasanın arz tarafında lisans sahibi yenilenebilir enerji santralleri yer alırken, talep tarafında elektrik tedarikçileri olacak. Elektrik tedarikçileri YEK-G sertifikalarını organize piyasadan veya ikili anlaÅŸmalar yoluyla alabilecek, fakat ikili anlaÅŸmaları EPİAÅž'a bildirme yükümlülüÄŸü olacak. Böylece, üretilen her megavatsaatlik yenilenebilir enerjinin mükerrer belgelendirilmesinin önüne geçilecek.


Tedarikçiler YEK-G Belgelerini nihai tüketicilere kendi iletiÅŸim kanalları veya faturalar üzerinden ifÅŸa ederek, sunduÄŸu elektriÄŸin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiÄŸini kanıtlayabilecek. YEK-G sistemi ve piyasasının Haziran 2021'de devreye alınması planlanırken, bu piyasa sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten yatırımcılar için yeni bir ürün ve gelir kalemi oluÅŸturulacak.


EPDK BaÅŸkanı Mustafa Yılmaz, konuya iliÅŸkin yaptığı deÄŸerlendirmede, Avrupa BirliÄŸi'nde YeÅŸil Mutabakat ve karbon sınır vergisi uygulamasına iliÅŸkin sürecin AB kamuoyunda görüÅŸüldüÄŸünü anımsatarak, AB'nin ithal ettiÄŸi ürünleri karbon salımlarına baÄŸlı olarak fazladan vergilendirmeye tabi tutabileceÄŸini anlattı.


Bu kapsamda tüketilen elektriÄŸin yenilenebilir kaynaklardan saÄŸlandığının belgelenmesinin önem kazanacağını belirten Yılmaz, ÅŸunları kaydetti:


"Avrupa standartlarına uyumlu olarak üretilecek YEK-G belgeleri, AB'nin ithal ettiÄŸi ürünlere karbon salımlarına göre uygulayacağı vergiden muaf olmak veya bu vergilerin etkisini en aza indirmek için ihracatçılarımıza bir çözüm sunabilecek. Özellikle AB'ye ihracat gerçekleÅŸtiren ve yüksek miktarda elektrik tüketimi olan firmalarımız ve sanayicimiz için bu belgeler belirleyici olacak. Bu belgelerle, ihracatçılarımız üretim süreçlerinde yenilenebilir enerji kullandıklarını ÅŸeffaf bir ÅŸekilde kanıtlayabilecek. Ayrıca, bu piyasa sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten yatırımcılar için ilave bir gelir kalemi oluÅŸacak ve yenilenebilire yatırım yapanlar daha fazla kazanacak."


Öte yandan Yılmaz, yeÅŸil elektrik kullanmak isteyen her tüketicinin de tedarikçiler vasıtasıyla yeÅŸil enerji kullandığını YEK-G belgesiyle kanıtlayabileceÄŸini sözlerine ekledi. EPDK


Bu haber toplam 10745 defa okundu


YAZARLAR