Enerjimagazin-Enerji sektörünün büyümesi yeni kavramları da beraberinde getiriyor. Bunlardan bir tanesi de Enerji Santral İşletmeciliÄŸi.
İnsanlık tarihinin en çok önemsenen kavramlarından biri muhakkak ki enerji kavramıdır. Enerji kavramı her geçen gün daha fazla önem kazanıyor, sektör büyüyüp farklılaşıyor ve bu farklılaÅŸma beraberinde yepyeni kavramları beraberinde getiriyor. Dünyanın bütün ülkeleri dur durak bilmeden ülkelerindeki enerji kaynaklarının artması için mücadele veriyor.
Ülkemizin son yıllardaki büyüme planları içerisinde enerjinin payı yadsınamayacak kadar büyük ve hatta en önemlisi diyebiliriz. Hidroelektrik santrallerden, rüzgâr ve güneÅŸ enerji santrallerine kadar birçok alanda enerji faaliyetleri yürütülmekte. Tabi baÅŸta dediÄŸimiz gibi enerji sektörünün büyümesi yeni kavramları da beraberinde getiriyor. Bunlardan bir tanesi de Enerji Santral İşletmeciliÄŸi. Sektör bu kavrama yabancı gibi olsa da Burdur Bucak merkezli SY GRUP bünyesindeki SY ENERJİ, enerji santrali iÅŸletmeciliÄŸi konusunda önemli bir mesafe kat etmiÅŸ durumda.
Hali hazırda; Elektrik Üretim A.Åž (EÜAÅž) a ait “Batman HES, Topçam HES, Akköprü HES, Kılavuzlu HES, Kralkızı HES, Dicle HES, Alparslan HES, Borçka HES, Obruk HES ve Muratlı HES”,
GAMA Holding’e ait “Karacaören1-2 HES ve Lamas 3-4 HES”,
Türkerler Holding’e ait “Demirci HES, Angutlu1-2 HES ve Akıncı-Kayabeyi HES”,
Boydak Holding’e ait “Tuna HES, BaÅŸak HES ve Umut 1-2-3 HES”,
Batı Enerji’ye ait “Hasanlar HES ve Kovada 1-2 HES” ile
ADO Enerji’ye ait, “Karaçayır RES, Akyurt RES ve Konakpınar RES”lerin iÅŸletme, bakım, onarım, revizyon, güvenlik ve OSGB gibi hizmetler, SY GRUP bünyesindeki SY ENERJİ tarafından yapılıyor.
Enerjimagazin olarak, SY GRUP Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Salih Yaman ile santral iÅŸletmeciliÄŸi ve enerji sektörünün geleceÄŸi konusunda bir röportaj yaptık.
SY GRUP’un faaliyet alanlarından bahseder misiniz?
SY GRUP, 1990 yılından beri enerji sektöründe faaliyet göstermekte. Åžu anda 32 hidroelektrik santrali, 3 rüzgâr santrali olmak üzere toplamda 2000 MW kapasiteli santralin iÅŸletmesini yapmaktayız. Bununla birlikte santrallerin montaj, bakım iÅŸlerini de yürütmekteyiz. Portföyümüz her geçen gün büyümekte ve yakın zamanda GüneÅŸ ve Jeotermal Enerji santrali iÅŸletme ve bakım faaliyetlerini de bünyemize alacağız.
Salih Bey, santral İşletmeciliği fikri nasıl oluştu ve gelişti?
UlaÅŸtırma kısmında çalıştığım hidroelektrik santrallerinden birinin iÅŸletmesinin ihaleye açılması ve ihaleye katılıp kazanmamla birlikte santral iletmeciliÄŸine baÅŸladım. Enerji iÅŸletme büyük hassasiyet isteyen bir iÅŸ. Zor, dikkat gerektiren bir alan olduÄŸundan yeterli verimi elde etmek zorlaÅŸabiliyor. YetiÅŸmiÅŸ insan kaynağımız bu zor iÅŸin üstesinden rahat geliyor. Hizmet sektörünün tamamında toplamda 4.000’e yakın çalışma arkadaşımız mevcut.
Enerji sektörünün geleceÄŸini nasıl görüyorsunuz?
Ülkemiz son zamanlarda bazı badireler atlatmış olsa da istikrarını güçlü bir ÅŸekilde korumaya devam ediyor. Toplumun enerji ihtiyacı teknolojik geliÅŸmeyle paralel olarak artıyor. Yenilenebilir enerji de önemli ivme kat etmemiz gerekiyor. Yenilenebilir enerji kaynak ve teknolojilerine verilen önemi adına bilimsel çalışmalar ve AR-GE yürütmeliyiz. Enerji verimliliÄŸi, akıllı ÅŸebekeler, enerji depolama teknolojileri, nano teknoloji gibi sanal deÄŸiÅŸimlerle enerjinin geleceÄŸi ÅŸekillenecektir. Bizde altyapı olarak kendimizi bu deÄŸiÅŸime hazır hale getirmeye çalışıyoruz.
Nasıl bir konumda olma planınız var? Bu plana ulaÅŸmak için yol haritanız nedir?
Bizde bu önemli sektörün merkezinde yer alıp enerji ihtiyacının doÄŸru zamanda, doÄŸru ÅŸekilde, doÄŸru planlamayla karşılanabileceÄŸini düÅŸünüyoruz. Santral iÅŸletmeciliÄŸi için online bir sistem hazırlatıyoruz. İşverenimizle santrali arasında doÄŸru bir gerçek ve sanal iletiÅŸim örgüsünü kuruyoruz. Åžeffaf politika izleyerek müÅŸterilerimize en iyi hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Hedefimiz minimum 5.000 MW enerjiyi üreten santrallerin iÅŸletmesini saÄŸlamak.