Enerji Haberleri | Enerji Piyasası | Enerji Sektörü | Enerji Gündemi | Enerji Çalışanları | Elektrik Piyasası - Limak Enerjisa İle Satın Almayı Konuşacak
Türkiye Geneli Elektrik Kesintileri
Rusya'nın Doğalgaz Başkenti
Elektrik Faturanızın Doğruluğunu Kontrol Edin

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Limak Enerjisa İle Satın Almayı Konuşacak

Limak Enerjisa İle Satın Almayı Konuşacak
Nihat Özdemir, ENERJİSA’ya ait 221 MW gücündeki Pervari HES’i satın almak için ENERJİSA ile görüşeceklerini söyledi.
07.12.2016 / 20:22

Enerjimagazin-Nihat Özdemir, Botan Çayı üzerinde projelendirilmiÅŸ olan ENERJİSA’ya ait 221 MW gücündeki Pervari HES’i satın almak için ENERJİSA ile görüÅŸeceklerini söyledi.


Limak Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nihat Özdemir, bir grup gazeteci ile Siirt’e düzenlediÄŸi gezide, enerji sektöründeki yatırımlarına ve hedeflerine iliÅŸkin bilgiler verdi.


Limak Holding, üzerinde 3.000 megavata yakın kapasite planlanan Botan Çayı’nı, grubun HES kaynaklı enerji üretim üssü haline getirmeyi hedefliyor. Holding, iÅŸletmede bulunan bünyesindeki Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ne ek olarak inÅŸaatına baÅŸlanmış Statkraft’a ait Çetin HES’ler ile ENERJİSA’ya ait Pervari HES’i de satın alarak Botan havzasındaki kurulu güç kapasitesini 1.000 MW’nin üzerine çıkarmayı planlıyor.


Dicle’nin önemli kollarından Botan Çayı üzerinde toplam kurulu gücü 2.815 MW olan 9 baraj ve HES planlanmış durumda. Bunlardan Limak Grubu’na ait Alkumru HES iÅŸletmede, AÅŸağı Çetin, Çetin ve Ilısu HES’leri ise inÅŸa aÅŸamasında. Limak Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nihat Özdemir, bir grup gazeteci ile Siirt’e düzenlediÄŸi gezide, enerji sektöründeki yatırımlarına ve hedeflerine iliÅŸkin bilgiler verdi. Yürüttükleri bazı projelerin geri ödemelerinin tamamlanmak üzere olduÄŸunu belirten Özdemir, holdingin yüksek kredibilitesinin de dışarıdan kaynak temininde önemli bir maliyet avantajı saÄŸladığını dolayısıyla, planladıkları yeni proje ve yatırımların finansmanında sıkıntı yaÅŸamayacaklarını kaydetti.


“Enerjisa ile de görüÅŸeceÄŸiz”


Alkumru HES’in üzerinde inÅŸaatı süren AÅŸağı Çetin ve Çetin HES’lerinin iÅŸletme haklarının satın alınması konusundaki görüÅŸmelerin sonuçlanma aÅŸamasına geldiÄŸini bildiren Özdemir, teklifin lisans sahibi Alman Statkraft’tan geldiÄŸini söyledi. Çetin’de inÅŸaatın yüzde 20 seviyesinde bulunduÄŸunu belirten Özdemir, ÅŸu bilgileri aktardı: “Arnavutluk’ta Statkraft adına iki barajın taahhüt iÅŸini yapıyoruz. Burayı size satalım dediler. Biz de talip olduk. Lisans sahibi oldukları Çetin 420 MW, AÅŸağı Çetin 97 MW kurulu güce sahip olacak. Bu barajlar bize 700 milyon dolara mal olacak gibi görünüyor. Bunun yatırımın minimum 150 milyon dolarını özkaynaklarımızdan karşılayacağız.”


Nihat Özdemir, Botan Çayı üzerinde projelendirilmiÅŸ bir baÅŸka santral olan Pervari HES’i de satın almayı düÅŸünebileceklerini söyledi. Pervari HES’in 221 MW gücünde olacağını belirten Özdemir, “Bu konuda Enerjisa ile görüÅŸeceÄŸiz. Mevcut Alkumru Barajı’mızın finansman borcu 2020’de bitiyor. Yani, finansman konusunda sıkıntımız olmayacak” dedi.


“Sektöre büyük destek var”


Enerji Bakanlığı’nda iÅŸlerin artık çok daha hızlı yürüdüÄŸünü ifade eden Özdemir, ÅŸöyle devam etti: “Sayın bakanımız her konuyla bizzat kendisi yakından ilgileniyor ve sonuçlandırıyor. Destek her seviyede oldukça yüksek… CumhurbaÅŸkanı’mızın son Pakistan ziyaretinde, Türk özel sektörünün burada iÅŸ alması için gösterdiÄŸi çaba bizi büyüledi. Biz bugün Kuveyt’te, Senegal’de Arnavutluk’ta varsak CumhurbaÅŸkanımızın büyük desteÄŸi iledir.”


Yeni bir dönem…


Limak BaÅŸkanı Özdemir, dünyada enerji fiyatlarının düÅŸmesiyle birlikte, devletin enerji üretiminde açık oluÅŸmaması ve yatırımların özendirilmesi amacıyla yenilenebilir ve yerli kaynaklara dayalı üretime büyük bir destek vermeye baÅŸladığını vurguladı. “Türkiye’de enerji politikasında yeni bir dönem baÅŸladı” diyen Özdemir, ÅŸöyle konuÅŸtu: “Devlet, yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjiye YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) kapsamında alım garantisi verdi. Enerji fiyatlarının düÅŸmesine baÄŸlı YEKDEM’den yararlanmak için baÅŸvurularda da büyük artışlar var.


YEKDEM’e giren santrallerin kurulu gücü 2015’te 5.500 MW düzeyinde iken 2016’da 15.000 MW’ye yükseldi. 2017 için bu miktar ÅŸimdiden 17.500 MW’ye çıktı. YEKDEM’e girmeyen kalmayacak gibi. Halen Türkiye’nin kurulu güç kapasitesi 80.000 MW, 2020 için 120 bin MW hedefi var. Dolayısıyla bu tür destekler olmazsa, bu hedefe ulaşılması da zor olurdu.” Özdemir, yeni dönemde ayrıca yerli kömür kullanımının yanı sıra yerli teçhizat kullanımı ÅŸartı ile güneÅŸ ve rüzgardan enerji üretimine de destek açıklandığına iÅŸaret etti. Yeni politikaları “enerjide bir devrim” olarak niteleyen Özdemir, “Türkiye’nin enerji politikasında eski dönem bitti. Artık güneÅŸte, rüzgarda ve kömürde yeni bir döneme giriliyor” diye konuÅŸtu.


Konya'da güneÅŸ, Aydın'da jeotermal yatırımı yapacak


Özdemir, Limak’ın enerjide devam eden planlanan yatırımlarıyla ilgili ÅŸu bilgileri aktardı.


â–  Kurulu gücümüz 900 MWa çıkıyor: 800 MW kurulu göçümüz var. Bu sene Kargı Barajı ve HESi tamamlıyoruz ve 900 MWye çıkıyoruz. HES kaynaklı enerji üretiminde büyüklerden biriyiz.


â–  Konyada güneÅŸ, Aydında jeotermal yatırımı: Önümüzdeki dönemde güneÅŸ ve jeotermale de gireceÄŸiz. Konya Çumrada 20 MWlik bir güneÅŸ enerjisi yatırımı projemiz var. Jeotermalde de Aydında yine 20 MWlık bir yatırıma baÅŸlayacağız. Biz halen mevcut dağıtım ve müÅŸteri portfömüzüyle 20 milyar KWh’lik enerji ticaretini yapıyoruz. Bu enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü dışarıdan satın alıyoruz. Dolayısıyla yatırımlarımızı da bu potansiyele göre yönlendirme amacındayız.


â–  Hamitabatta verim artırılıyor: 1985 yılında kurulan Hamitabat DoÄŸalgaz Kombine Çevrim Santrali’ndeki teknoloji eskidi ve verim düÅŸtü. Burada verimi artıracak bir yatırıma baÅŸladık. Yüzde 10’luk bir verim artışı elde edeceÄŸiz. Buradaki türbinleri de bir Afrika ülkesine kurmayı düÅŸündüÄŸümüz doÄŸalgaz santraline kurmayı planlıyoruz.


â–  Dağıtımda yeni teklifler geliyor: UludaÄŸ Elektrik Dağıtım iyi gidiyor. UludaÄŸ hızlı büyüyen bir bölge. İstanbul İzmir otoyol projesinin tamamlanmasıyla bölgenin geliÅŸmesi daha da hızlanacak. Biz de yatırımlarımıza hızla devam ediyoruz. Dağıtımda CLK ortaklığından ayrıldıktan sonra bize çok sayıda teklif geliyor. Bunları da deÄŸerlendirmeye alacağız.


“Bölgenin insanıyım, buraya yatırım görevim…”


Limak Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nihat Özdemir, bölge insanı olması dolayısıyla buradaki yatırımlara, kardan çok “görev” olarak baktığını söyledi. “66 yaşındayım, ekonomik olarak ihtiyacım da yok. Ama bu bölgeden yetiÅŸen biri olarak ben bu bölgeye hizmet etmeyi bir borç olarak biliyorum” diyen Özdemir, yatırımların bölge ekonomisine katkılarını ÅŸu sözlerle dile getirdi: “Bu yatırımlar Siirt’in ile birlikte bölgenin ekonomisi ve istihdamına çok ÅŸey katacak. Çetin’i almamız halinde burada yaklaşık 3 bin kiÅŸiyi istihdam edeceÄŸiz, birçoÄŸu da burada iÅŸ deneyimi kazanacak meslek sahibi olacak. Bunu daha önceki projelerimizde de gördük, bu projeler ara eleman yetiÅŸtirmede aynı zamanda bir tür okul iÅŸlevi görüyor.”

Bu haber toplam 3682 defa okundu


YAZARLAR