Enerji Haberleri | Enerji Piyasası | Enerji Sektörü | Enerji Gündemi | Enerji Çalışanları | Elektrik Piyasası - Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler'den Flaş Açıklamalar
Türkiye Geneli Elektrik Kesintileri
Rusya'nın Doğalgaz Başkenti
Elektrik Faturanızın Doğruluğunu Kontrol Edin

Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler'den Flaş Açıklamalar

Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler'den Flaş Açıklamalar
ENERJİSA CEO’su Kıvanç Zaimler, networkingakademi’den Ertuğrul Belen’in CEO ve Lider Networking Röportajları’na konuk oldu.
09.11.2016 / 11:45

Enerjimagazin-ENERJİSA CEO’su Kıvanç Zaimler, “Hayatımda deÄŸer ve paydaÅŸ kavramına yürekten inanıyorum. Sabancı ve E.ON, ilk paydaÅŸlarım. Yatırımlarının karşılığını vermem gerekiyor. Enerjisa’daki 9 bin çalışan ve aileleriyle birlikte 40 bin kiÅŸiye deÄŸer yaratmam gerekiyor. Türkiye’nin 20 milyon nüfusuna doÄŸrudan ulaÅŸan bir hizmet ağımız var. 20 milyon ev hanesinin hayatlarına dokunuyoruz. Tedarikçilerimiz, servis, yemekhaneden, benzin satana, güvenliÄŸe kadar insanlar var. Hepsine karşı sorumluyum.


Kamu var; Düzenleme Kurulu ve belediyeler… Kamu refahı içine daha birçok paydaÅŸ katabilirsin. BaÅŸarımızla, vergimizle ve standartlarımızla deÄŸer katıyoruz" dedi.


ENERJİSA CEO’su Kıvanç Zaimler, networkingakademi’den ErtuÄŸrul Belen’in CEO ve Lider Networking Röportajları’na konuk oldu. Zaimler, hayatı ile ilgili bilinmeyenleri Belen’e anlattı.


İşte o röportaj


Kıvanç Zaimler buluÅŸacağımız mekana samimi bir tebessümle giriÅŸ yapıyor. Restoran yöneticisi ve karşılayan ekiple el sıkışıyor. Masaya doÄŸru ilerlerken, adeta tanıdık bir sima olursa nezaketen kaçırmamak için, doÄŸal göz temasını koruyor. Karşımda doÄŸal bir networker olduÄŸunu hissediyorum.


Öyle ki, daha ilk dakikalarda, networking sohbeti kendiliÄŸinden baÅŸlıyor. Kıvanç Zaimler networking’de paydaÅŸ farkındalığının önemini hayatından karelerle paylaşıyor.


Kıvanç Zaimler: “Hayatımda deÄŸer ve paydaÅŸ kavramına yürekten inanıyorum. Sabancı ve E.ON, ilk paydaÅŸlarım. Yatırımlarının karşılığını vermem gerekiyor. Enerjisa’daki 9 bin çalışan ve aileleriyle birlikte 40 bin kiÅŸiye deÄŸer yaratmam gerekiyor. Türkiye’nin 20 milyon nüfusuna doÄŸrudan ulaÅŸan bir hizmet ağımız var. 20 milyon ev hanesinin hayatlarına dokunuyoruz. Tedarikçilerimiz, servis, yemekhaneden, benzin satana, güvenliÄŸe kadar insanlar var. Hepsine karşı sorumluyum.


Kamu var; Düzenleme Kurulu ve belediyeler… Kamu refahı içine daha birçok paydaÅŸ katabilirsin. BaÅŸarımızla, vergimizle ve standartlarımızla deÄŸer katıyoruz."


Bir kiÅŸinin çevresindeki paydaÅŸlarını önceliklendirerek gruplanması kavramı “Networking Haritası” olarak adlandırılır. Bu, Kıvanç Zaimler için de önemli bir vizyondu. Bu süreçte “standart” kelimesini merak ediyorum.


ErtuÄŸrul Belen: “Sizce, Networking’de standartlar nasıl oluÅŸuyor?”


Kıvanç Zaimler: “Olumlu bir yaklaşım kurum çapında iyi benimseniyorsa standart oluyor. Standart belirlemek aslında bir nevi aktif vatandaÅŸlıktır. Benim için, tanıdığım ve tanışacağım tüm insanlar bu eksen üzerindedirler. Dolayısıyla, böyle dev bir networkün içinde olmak ve deÄŸer katabilmekten keyif alıyorum.” 


ErtuÄŸrul Belen: “Bu bakış açısının ekibinize etkisi ne oluyor? Nasıl geri bildirimler alıyorsunuz?”


Kıvanç Zaimler: “Birbirimizi daha iyi tanıyabildiÄŸimizi gözlemliyorum. “Bize enerji katıyorsunuz.” geri bildirimini sık sık ve samimi bir ÅŸekilde almak, karşılıklı ve sürekli artan bir motivasyona kaynak oluyor.” 


ErtuÄŸrul Belen: “Ya sizin hayatınıza etkisi nasıl oluyor?”


Kıvanç Zaimler: “Bu soruya çocukluÄŸum itibarıyla oluÅŸan bir farkındalığımla cevap verebilirim: Adam gibi bir adam olmak ve sınıftakilerle birlikte hareket etmekle, mesela matematikten 10 almak arasında fark vardır. İlkini yapıp, bir de sınavdan 10 alıyorsan, ÅŸapka çıkarılır birisindir.


Kimleri tanıdığından ziyade, insanların seni tanıması ve hatta nasıl tanındığının daha da önemli olduÄŸuna inanıyorum.


GüvendiÄŸin ve niyetini bildiÄŸin birinden olumsuz bir geri bildirim almak dahi paha biçilmez bir deÄŸerdir. Güven ve samimiyet öyle bir güçtür ki, olumsuz bir geri bildirimin önündeki olası buruk hissi de alır götürür. Hatta “beni düÅŸünüyorlar”a bile dönüÅŸtürebilir.


Bunu ne kadar fazla insanla yapabiliyorsan, o kadar büyük bir etki yaratıyorsun."


ErtuÄŸrul Belen: “İnsan çevresine karşı böyle bir etki oluÅŸturduÄŸunda, karşılıklı iÅŸbirliÄŸi de artıyor ve -İşim düÅŸtü. Eyvah!- durumları azalıyor. DeÄŸil mi?”


Kıvanç Zaimler: “Kesinlikle! Hayatımda kimseye iÅŸimin düÅŸmesini arzu etmiyorum.


Ama bir konuda danışmak istediÄŸimde, “Üstat…” diye gönül rahatlığıyla arayabilmek… Paha biçilmez bir duygu!


Bunu sadece önemli baÄŸlantılarınızla deÄŸil, yaÅŸamın içinde günlük olarak da yapabilmek gerekiyor.


Mesela restorana geldik. İlk yaptığım garsonla tanışmaktı. Bunu yaparken bir kazanç beklentim olmuyor. Kazancım iyi hissetmek. Restorandaki garson, seni tanıdığında fuzuli detayları görmemeye baÅŸlıyorsun. Üstelik tekrar geldiÄŸimde ismimi hatırlamıyorsa, bozulmuyorum. Maalesef hava atmak için yapanlar, bu beklentiye giriyorlar.”


ErtuÄŸrul Belen: “Stresli bir gündemde ne yapıyorsunuz?”


Kıvanç Zaimler: “İliÅŸkilerde çok zor bir an olduÄŸunda kendime: “Kıvanç ÅŸu anda çok zor bir tiyatro sahnesindesin. Belki rolünü iyi oynamıyorsun. Belki performansın bile kötü olabilir ya da sadece zor bir sahneyle karşı karşıyasın.” diyorum. 


Bu farkındalıkla kendime, “Ben bu sahnedeki rolümü en iyi ÅŸekilde oynayacağım. İki saat sonra duÅŸ alıp, ailemle zaman geçireceÄŸim.” diyorum. Stresimi bu ÅŸekilde yönetebiliyorum. 


Zaten hayatın doÄŸal bir akışı var. Bunları yönetemeyenler kolesterol, tansiyon ve saÄŸlıkla sınanıyorlar. 


Ayrıca, zor bir anda ailemle birlikte 9 bin kiÅŸilik Enerjisa ailemi de düÅŸünüyorum. Küçük bir savaÅŸ uÄŸruna, büyük savaşı kaybetmemek gerekiyor.


Yüksek ego ve güç tehlikeli olabilir.” 


ErtuÄŸrul Belen: “Zor kiÅŸilere karşı yaklaşımınız ne oluyor?”


Kıvanç Zaimler: “Zor kiÅŸilerle karşılaÅŸtığınızda orta noktada, yani %50’ye %50’de buluÅŸmak yok. KeÅŸke olsa! Ancak tek taraf için %100 de yok. Dolayısıyla, adımları her iki tarafın da atabilmesi gerekiyor. Karşıdan size doÄŸru hiç adım gelmiyorsa, kırmadan, köprüleri yıkmadan masadan kalkabilmek gerekiyor. “Belki de doÄŸru zaman, bu an deÄŸil.” diye düÅŸünebilmek gerekiyor.”


ErtuÄŸrul Belen: “ÇocukluÄŸunuz itibarıyla bu bakış açısını kazanmanızda sizi en çok kim etkiledi?”


Kıvanç Zaimler: “Annem. Onu, 23 yaşındayken kaybettim. Ancak komÅŸularımıza, dostlarına, esnafa, çevreye hiçbir beklenti olmadan hatır sorması, bende büyük bir etki yarattı. İnsanları sevmek aileden baÅŸlıyor. 


İstanbul Erkek Lisesi’nde yatılı okumak ve basketbol takımında olmak, bu konuyla ilgili hayatımda deÄŸer yaratan ikinci önemli dönemdi. 


Hafta sonları ailemi ziyarete gittiÄŸimde annem yanıma kek, meyve hatta ÅŸanslıysak çikolata verirdi. Bunlar okulda açık dolabımda dururdu. Herkes paylaşırdı. Pazar gelen pazartesi biterdi. Sadece çikolatayı paylaÅŸmak zordu.


İstanbul Spor ikinci deplasman liginde profesyonel basketbol oynadım. Basketbolda faul yaptığında hakemin üstüne yürümezsin. Futbol gibi deÄŸildir. Elini kaldırır hatanı üstlenirsin. ÇeliÅŸkili bir durumda, hakem de senin suratından yanlış kararını hisseder. Ona saldırmana gerek kalmaz. Rakiple olan iliÅŸkilerinde sevincini sınırlı yaÅŸamayı da öÄŸreniyorsun. Üzüntüye saygı duymak gerekiyor.


Bu yaklaşımı, kızıma doÄŸrudan hiç öÄŸretmedim. Ancak içselleÅŸtirerek yaptığım için onun da yaptığını görüyorum.”


ErtuÄŸrul Belen: “Kurum içi Networking’le ilgili ne düÅŸünüyorsunuz?”


Kıvanç Zaimler: “Mesela Young Energy diye bir programımız var. Genç arkadaÅŸlarımız bugün ve geleceÄŸe yönelik eÄŸitimler alıyorlar. Ancak en önemlisi, bu süreçte birbirlerini çok iyi tanıyorlar. Bilgi kadar birbirilerini tanımalarına önem veriyoruz. 20 yıl sonra aldıkları bir eÄŸitimi belki hatırlamayacaklar ama birbirleriyle olan güçlü baÄŸları daimi kalacak. 


Mesela bir keresinde hiç haber vermeden yemeklerine katıldım. Sürpriz yaptım. Bütün gün Networking eÄŸitimi almışlardı. Restoranda Erman ToroÄŸlu vardı. Gidip merhaba demelerini istedim. İlk adım cesaret iÅŸidir. Hep beraber gülüp sohbet ettiÄŸimiz bir yemek oldu. Bunun gibi doÄŸal ve keyifli anlar, herkesi yakınlaÅŸtırıyor.”


ErtuÄŸrul Belen: “Networking’de en iyi uygulamaları konuÅŸacak olursak, sistematik neler yapıyorsunuz?”


Kıvanç Zaimler: “Åžunları yapmaya özen gösterdim ve halen de devam ediyorum:


-    Teknoloji hayatımızın içine bu kadar girmeden önce, 1994’ten beri olan herkesi ÅŸirket sırasına göre not alıyordum. Birisi ÅŸirket deÄŸiÅŸtirdiÄŸinde yeni kartlarını organize ediyordum.


-    Daha sonra hepsini dijitalleÅŸtirdim. Görsel hafızam iyidir. Mutlaka kartvizitler üzerine aklımda ön plana çıkarmak istediÄŸim konuları dikkatle yazıyorum. Karta baktığımda kiÅŸileri, sohbet anını rahatlıkla hatırlayabiliyorum.

-    Sonraki yıllarda bu yaptığımı asistan ekibime aktardım. Öyle ki, benim kime “Bey ve Hanım” kime “Sevgili” diye ismiyle hitap ettiÄŸimi dahi aktardım. Aktarmaya da devam ediyorum.


-    Çevreme kiÅŸiselleÅŸtirilmemiÅŸ toplu mesajlar atmıyorum. Çünkü, genellikle bir cümle dahi olsa kiÅŸiye özel yazdığım bir not, cevabını yine keyifle aldığım bir sohbete dönüÅŸüyor.


-    Bir konferansa katılmadan önce tüm konuÅŸmacı listesini çalışırım. Bunu da “ne alırım” diye deÄŸil, “ortak noktalarımız nedir?” vizyonuyla yaparım. O tanışmada nasıl karşılıklı deÄŸer yaratabilirim diye bakardım. Bir yerde 100 kiÅŸi varsa, zaten belki sadece bir kiÅŸiyle iÅŸ geliÅŸtirebilirsiniz. Yani, “ne kazanırım” bakış açısı zaten bu istatistik ve zaman gereksinimiyle zarar ederdi.


-    Tanıştırmalara hep önem verdim. Sıcak tanıştırma yapıp, o iki kiÅŸinin baÄŸ kurması beni mutlu ediyor. İliÅŸkileri tohumlamanın bumerang etkisi oluÅŸturduÄŸunu görüyorum. 


Networking, “yapmak zorundayım” ÅŸeklinde yapılamaz. Bunları yapmaktan keyif alıyorum. Zaman ayırıyor ve sohbet ediyorum. Bunlar benim için bir strateji deÄŸil. YaÅŸam felsefesi!”


ErtuÄŸrul Belen: “Ekip, bu yetkinliÄŸi nasıl öÄŸrenebilir?”


Kıvanç Zaimler: “Çevremdeki insanları önemsediÄŸimde ve bu baÄŸdan onlar da keyif aldığında, bu güdü bulaşıcı oluyor. Bir domino etkisi yaratıyor. 


Sebepsiz “senin için yapabileceÄŸim bir ÅŸey var mı?” demek, samimi sorulduÄŸunda bulaşıcıdır. Aynı bir mumda olduÄŸu gibi düÅŸünürüm; kendi mumum sönmeden, kaç kiÅŸinin yanmayan mumunu aydınlatabiliyorum? 


Çevrenizde ne kadar mumu aydınlatabiliyor ve onlar da bunu baÅŸarabiliyorsa çevreniz ve hayatınız o kadar aydınlık oluyor.


Bazen LinkedIn gibi aÄŸlara yeni bir buluÅŸ olarak bakıyoruz. Ancak bu baÅŸarılı sosyal aÄŸlar aslında hepimizin sahip olduÄŸu baÄŸları görünür hale getirdiler.”


ErtuÄŸrul Belen: “Samimiyetinizin networking’de suiistimal edilmesinden çekinmiyor musunuz?”


Kıvanç Zaimler: “Kesinlikle hayır! Bir suiistimal yüzünden neden yeni bir ele, el uzatmayayım ki?


Hatta, naif bir suiistimale tekrar el uzatabilirim. Çünkü, yanlış öÄŸrendiklerini düÅŸünüyor ve bunun zaman içerisinde düzelebileceÄŸine inanıyorum. Kimseye “iÅŸime yarar” diye  bakmadım. Ancak bu bakış açısının hep faydasını gördüÄŸüm için manevi tatmini de yüksek oldu.”


ErtuÄŸrul Belen: “Kariyerinizde CEO’luÄŸa yükselirken, kurum içi iliÅŸkilerinizi nasıl bir dengeyle yönettiniz?”


Kıvanç Zaimler: “Bizler statü içinde yetiÅŸtik. Evde büyükler, sınıfta hoca… Derste lavabo izni bile istemek zordu. Ancak bir gerçek var ki, ihtiyacınızı paylaÅŸmadığınızda kimse derman olamaz. Kültürümüzü ve bu gerçeÄŸi fark ettiÄŸim için mesela ekipte birinin sıkıntılı olduÄŸunu hissedersem, asla es geçmem. Ne olduÄŸunu öÄŸrenirim. Bir de ekiple konuÅŸurken zorlu konuları konuÅŸmayı doÄŸal karşılarım. Ekiplere yakın olduÄŸum için en deÄŸerli bilgiler ve erken sinyaller ulaşır. 


Ancak daha İstanbul Erkek’te yatılı okurken birinin güvenini karşılıksız çıkarmanın çevrene yapacağın en son hata olduÄŸunu öÄŸrendik. Dolayısıyla, özenle dinlerim ama sözümü tutar ihtiyatlı davranırım.”


ErtuÄŸrul Belen: “İyi biri olarak tanındığınızda nasıl yetki düzenini yönetebiliyorsunuz? Kendi yöneticilerini es geçip, doÄŸrudan size gelemeye çalışanlar olmuyor mu?”


Kıvanç Zaimler: “En önemli konu da bu. Bazen hiçbir ÅŸey söylemeden samimi bir “dinledim, duydum” dediÄŸinizde dahi, karşı tarafın ihtiyacı sadece bu olabiliyor; Dinlenmek, duyulmak! Bundan çekinmemek gerekiyor. 


KonuÅŸması gereken yöneticileriyle konuÅŸmadan biri bana gelindiÄŸinde, “Ben seni duydum. Ancak sen konuÅŸman gerekenlere de bunu ilettin mi? Çözümü gerçekten yapacak yerlerle görüÅŸüp mü aktarıyorsun?” diye yönlendiriyorum.


Kurum için networking gibi iyi yaptığınız ÅŸeylerin oluÅŸturabileceÄŸi “lüks” sıkıntılardan çekinmemeniz gerekiyor.” 


ErtuÄŸrul Belen: “Genç yönetici ve profesyonellere baÅŸka ne önerirsiniz?”


Kıvanç Zaimler: “Genç profesyoneller üst yönetimle tanışmaktan korkmasınlar. Yöneticiler, sadece daha deneyimliler. Cesaret toparlayarak onlarla tanışma ve sohbet etme fırsatını kollamaları gerekiyor. 


Sivil toplum kuruluÅŸlarında (STK) rol almak da çok önemli. Ancak yine söylüyorum kiÅŸisel fayda için deÄŸil! STK’ları ve çevrelerini bütünün faydası olacak ÅŸekilde deÄŸerlendirmeleri gerekiyor. Üyelerine saÄŸladığı faydadan daha büyük bir fayda oluÅŸturabilecek STK’larda rol almak önemli. Çünkü, genç profesyoneller bu platformlarda kendi kurumlarının dışındaki perspektiflerden de bakmayı öÄŸreniyorlar.” 


ErtuÄŸrul Belen: “Kendinizi nasıl geliÅŸtiriyorsunuz?”


Kıvanç Zaimler: “KoçluÄŸa inanıyorum. Bana ayna tutulmasını seviyorum. Koçluk, düÅŸüncelerimi daha odaklı ve yeniden seslendiriyor. Kendimi, sürekli dinleme yönünde geliÅŸtirmeye çalışıyorum. Bu vizyonla, 25 yaşındaki takım arkadaşım da benim geliÅŸimime destek olabiliyor. 


Ayrıca, farklı görüÅŸlerin ortaya konulduÄŸu yerler olan konferanslara katılmaya devam ediyorum.”


Bu haber toplam 81327 defa okundu
YORUMLAR
zafer bulut: 
"çalışanlar"
söyledikleriniz 4 c ye geçirmeye mecbur bıraktığınız insanlar ile görüldü
03.11.2016 / 13:48


YAZARLAR