Enerjimagazin-Sabancı Holding Enerji Grubu BaÅŸkanı Mehmet Göçmen, Enerjisa'nın gelecek dönemde yapacağı yatırımlara iliÅŸkin, "Sadece elektrik dağıtım tarafında yılda 1-1,5 milyar lira olmak üzere, 5 yılda toplam 10 milyar liraya yakın yatırım planlıyoruz." dedi.
Sabancı Holding ve Alman enerji ÅŸirketi E.ON'un ortak olduÄŸu Enerjisa'nın yapacağı yatırımları AA muhabirine deÄŸerlendiren Göçmen, E.ON'la baÅŸarılı bir ortaklık yürüttüklerini belirtti.
Enerjisa'yı yalnızca elektriÄŸi satan bir ÅŸirket konumundan çıkarmak istediklerini vurgulayan Göçmen, ÅŸöyle devam etti:
"Åžu anda çok sayıda enerji müÅŸterisi sabit tarifeyle enerji alıyor. Türkiye liberalleÅŸtiÄŸi oranda, yepyeni bir büyüme potansiyeli çıkacak. Sabit telefondan mobil telefona geçer gibi bir süreç yaÅŸayacağız. Åžirket olarak buna hazırlanıyoruz. Enerjisa’yı yalnız elektriÄŸi satan deÄŸil, danışmanlık hizmeti veren ve müÅŸterinin evinde elektrik üreten ve yöneten bir ÅŸirket haline getirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda hem sektör hem ÅŸirket olarak bambaÅŸka ve çok daha olumlu bir gündemimiz olacağını düÅŸünüyorum.”
Gelecek dönem yatırım planlarını da anlatan Göçmen, "Sadece elektrik dağıtım tarafında yılda 1-1,5 milyar lira olmak üzere yatırım yapıyoruz ve yapmaya devam edeceÄŸiz. Yani elektrik dağıtımında yılda 1-1,5 milyar lira olmak üzere, 5 yılda toplam 10 milyar liraya yakın yatırım planlıyoruz. Üretimde ise ÅŸu an devam eden yatırımlarımızı aÅŸağı yukarı bir yıl içerisinde tamamlamış olacağız." diye konuÅŸtu.
Göçmen, Türkiye'de 2020'den sonraki elektrik tarife döneminde yatırımların büyük bir kısmının konvansiyonelden, yenilenebilir ve akıllı ÅŸebekeler gibi yeni teknoloji içeren segmentlere kayacağını düÅŸündüklerini kaydetti.
Elektrik dağıtımındaki özelleÅŸtirmenin 2013'te tamamlandığını anımsatan Göçmen, “ÖzelleÅŸtirmenin 2013 yılında tamamlanmasıyla, sektörde ÅŸu an yatırımların çoÄŸu kayıp-kaçağı engellemeye gidiyor. Sistemler geliÅŸip, yatırım ihtiyaçları, acil ihtiyaçlardan geleceÄŸe yönelik ihtiyaçlara kaymaya baÅŸladığı zaman, yeni teknoloji içeren yatırımlara da daha fazla kaynak aktarılacak." ifadelerini kullandı.
Göçmen, yenilenebilir enerjinin daha hızlı geliÅŸmesi için de Türkiye’nin bu alana daha farklı gözle bakmayı öÄŸrenmesi gerektiÄŸini vurguladı.
Büyük santrallerden daha ufak ve kendi kendine yeten üretim birimlerine geçilmeye baÅŸlanması gerektiÄŸine dikkati çeken Göçmen, “Kendi kendine yetebilen, üretim eksik kalırsa ÅŸebekeden alan, fazlaysa ÅŸebekeye veren, daha küçük ve esnek yapılar kurulmalı. ÖrneÄŸin Türkiye’deki bir milyondan fazla yazlık konut, üniversiteler, hastaneler ve alışveriÅŸ merkezlerinin her biri, kendi enerjilerini kendileri üreten birimler haline gelmeli. Bunun için gerekli teknik altyapı oluÅŸturulmalı. Bu olguyu yönetebilen bir de ÅŸebeke yönetimi oluÅŸturmak lazım.” deÄŸerlendirmesinde bulundu. NTV